Rablókapitalizmus újratöltve

2020. január 03. 18:40

A Szilícium-völgy a huszonegyedik századi kapitalizmust visszavezeti a tizenkilencedik századba.

2020. január 03. 18:40
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Hírklikk

„Aki azt hitte, hogy a robotika fejlődésének következménye a fizikai munkások terhelésének csökkenése lesz, az bizony tévedett. A világ talán legmagasabb színvonalon robotizált high-tech vállalata, az Amazon munkavállalói valójában nincsenek könnyebb helyzetben, mint a konkurens cégek raktárosai és árumozgatói – ellenkezőleg: munkájuk sokkal nehezebb.

A robotok nem könnyítettek a munkások terhein – a dolgozók lettek kénytelenek alkalmazkodni a gépek és az azokat üzemeltető tőkések diktálta extrém terheléshez és eszeveszett tempóhoz. Az eredmény: négyszer annyi üzemi baleset, mint az iparági átlag – leszázalékolt munkások, akik kapcsán a hatóságok mégis elnézőek: az Amazon túl nagy és túl befolyásos cég ahhoz, hogy az érdemi fellépést vele szemben megkockáztassák, a szakszervezet erőtlen – ha egyáltalán működhet –, a tulajdonosok haszna szemérmetlen, amelyből adózniuk se nagyon kell.

A recept az, ami mindig is volt: minimális fizetések, az emberi munkaerő kizsigerelése, az állam korrumpálása, tisztviselőinek felvásárlása, monopólium létrehozása, szakszervezetek ellehetetlenítése, minimális adózás és minimális szabályozás. Visszatért a manchesteri kapitalizmus, amely még kapitalizmusnak is hitvány, mert monopolizálja a piacot, és felszámolja a versenyt. A Szilícium-völgy a huszonegyedik századi kapitalizmust visszavezeti a tizenkilencedik századba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vojcsek
2020. január 04. 21:35
Az Amazon foggal körömmel harcol a szakszervezetek ellen. Az Amazon alapitó Jeff Bezos tulajdonában levő liberális Washington Post soha nem támadta az Amazon szakszervezet ellenes politikáját. Éljen a független szabad sajtó.
Robur
2020. január 04. 16:33
Hülye vagy Puzsér. Amúgy a XIX. századi kapitalizmusban sokkal nagyobb volt a szabadság, csak a hozzád hasonló komcsik ezt nem szeretik.
binlaci
2020. január 04. 11:38
A karácsony Gergely nagy bátran kiállít volna vitázni, de nem a Puzsér Róberttel. Miért? Mert szarrá alázódott volna. A Tarlós Istvánnal akart vitázni, mert tudta, hogy jobb nála ilyen téren. FACEBUKK chateken efzodott fürge agyú ficsur. Undorító
annamanna
2020. január 03. 22:45
Ezt még a "sétáló Budapest" kapcsán: "Mindössze egyetlen gyalogos halt meg gázolásban Norvégia fővárosában, Oslóban az elmúlt egy évben - írja az Aftenposten. A lap statisztikái szerint 1975-ben még 41 halálos áldozata volt a közúti gázolásoknak, de az elmúlt években ez a szám folyamatosan csökkent. A hatalmas csökkenésnek az az oka, hogy Oslo belvárosából egy új rendelet alapján kitiltották az autós forgalmat, korlátozták a sebességet, illetve egyre több ember jár biciklivel, a bicikliutak pedig élesen elkülönülnek az autós forgalomtól. (...) Ezzel szemben Magyarországon országosan naponta három gázolás történik a zebrákon, havonta pedig egy ebből halállal is végződik - derül ki az Országos Rendőr-Főkapitányság statisztikájából. 2018-ban 1079 embert gázoltak el zebrán, 2019-ben pedig novemberig több mint 800-at, amiből 29 halálos kimenetelű volt." https://444.hu/2020/01/03/a-joleti-norvegiaban-meg-gazolasban-sem-lehet-meghalni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!