Putyin végképp két vállra fekteti a demokráciát?

2020. január 17. 16:21

A jövő évben esedékes parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát.

2020. január 17. 16:21
Eperjesi Ildikó
Neokohn

„A szerdán bejelentett változtatásokkal új korszak kezdődhet Oroszország politikai életében. A jövő évben esedékes parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát.

Ez meg most mit jelentsen? – körülbelül ennyit bírt reagálni a BBC elemzője, miután szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású változásokat jelentett be az orosz hatalmi berendezkedésben, percekkel később pedig lemondott a Dmitrij Medvegyev által vezetett egész orosz kormány. Nyilván nem egyszerű belelátni a világ egyik legrégebb óta hatalmon lévő államfője (kb. a fehérorosz diktátor, Lukasenka, valamint a brit és más uralkodók előzik csak meg ebben a tekintetben Putyint) fejébe, de mégiscsak megkíséreljük elemezni a helyzetet.

A politikai kontextus legfontosabb eleme, hogy az 1999-ben az ország élére került, és azóta hol elnökként, hol kormányfőként regnáló Vlagyimir Vlagyimirovics népszerűsége (amely a Krím 2014-es egyoldalú elcsatolása után az egekbe szökellt) a teljes orosz vezetésével egyetemben az utóbbi időben folyamatosan csökken.

Elsősorban a fiatalok elégedetlenek a kormányzattal, akik jószerével egész eddigi életüket Putyin kormányzása alatt töltötték. A 67 éves államfő nem arról híres, hogy nagyon nyitott lenne az olyan dolgokra (például technológiai fejlődés), amelyek érdeklik a fiatalokat. Emellett a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai orosz agresszió miatt bevezetett nyugati szankciók nagyon is éreztetik hatásukat a gazdaságban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arerol
2020. január 20. 10:31
M︆︆︆︆︆o︆︆o︆︆︆X︆︆i︆.︆︆︆︆n︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
clusedic
2020. január 20. 05:30
M︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆.︆n︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
dumblidem
2020. január 19. 19:30
M︆︆o︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆n︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
substerthy
2020. január 19. 14:32
M︆︆︆︆︆o︆︆o︆︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆n︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!