Így lett a magyar kultúra Orbán Viktor harci fegyvere

2020. január 31. 08:53

Orbán Viktor már 2009-ben Kötcsén megüzente, hogy a Fidesz alatt a kulturális elit nem választhat bizonyos létformákat.

2020. január 31. 08:53
Kovács Blanka
Mérce

„Orbán Viktor már 2009-ben Kötcsén megüzente, hogy a Fidesz alatt a kulturális elit nem választhat bizonyos létformákat, már amennyiben »szépen, nemesen és választékosan kíván élni« – azaz, ha továbbra is az elithez szeretne tartozni. Mára bebizonyosodott, hogy ez azt jelentette, az értelmiségnek az a dolga, hogy a politikai felhatalmazást nyert hatalmat segítse és szolgálja, hiszen a szemünk előtt zajlott le a kultúra szabadságának lerombolása az elmúlt 10 évben. Erre mutatott rá Rényi András művészettörténész a Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon című jelentés sajtóbemutatóján kedden. Az átfogó tanulmányt az Oktatói Hálózat adta ki, és 30 független magyar értelmiségi mutatja be, milyen szisztematikusság fedezhető fel abban, ahogy az Orbán-rezsim szép lassan kivéreztette a művelődés különböző területeit.

Az újságokból napi szinten lehet értesülni az aktuális »ellenségre« lesújtó intézkedésekről, arra viszont nem nagyon volt még kísérlet, hogy a mélyebb összefüggéseket is érthetően tálalják. Pedig most erre van szükség: komplett rendszerkritikára.
A sajtótájékoztatón 7 oktató mutatta be a kiadvány egyes fejezeteit, miközben az OHA további tagjai és ellenzéki képviselők ezzel párhuzamosan az Európai Parlamentben is prezentálták a tanulmányt angolul. Ugyanis szeretnék megmutatni az uniónak, hogy itt nem egyszerűen a fékek és ellensúlyok lebontásáról van szó, hanem az európai értékekkel szembemenő kormányzásról. Mindezt pedig fontos lenne látni Brüsszelben is, ugyanis a szakértők úgy vélik, más országokban is megtörténhet ugyanez, és az EU-nak fel kell készülnie, hogyan kezelje ezeket a problémákat. Az alábbi területekkel foglalkozott a szakanyag, amely – szögezték le a szerzők – nem politikai dokumentum, de ha annak minősül, az is csak a helyzetet minősíti.

Az első részben Bozóki András politológus a kultúra homogenizálásáról beszélt:

»A nemzet a hivatkozási alap. Ha kereszténységre hivatkoznak, az is homogén, tehát nem az, amiről mondjuk Ferenc pápa gondolkodik. Ennek megfelelően a kultúra politikai célokat is szolgál, a hatalomnak van alárendelve, a célja pedig az, hogy egy meg nem nevezett, vagy olykor megnevezett ellenféllel szembeni harc eszközéül szolgáljon« – mondta el Bozóki. A politológus utalt arra is, hogy Demeter Szilárd éppen néhány napja mondta azt az Inforádióban, hogy most nem békeállapot van, hanem háború, ez a kreált »harci viszony« pedig pont az, aminek keretében gyökerestül megváltoztatták a 2010 előtti állapotokat. De hogyan is ment ez végbe?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. január 31. 22:27
HüPi
Pierre
2020. január 31. 18:50
"Elképesztő pusztítást végzett a szakközepesek képességeiben a kormány oktatási reformja. A 2013-as, a képzést gyakorlatiasabbá tévő reform óta hanyatlásnak indultak a hosszú távon nagyon fontos kompetenciák." https://index.hu/gazdasag/2020/01/31/szakkozepiskola_szakgimnazium_kompetencia_romlasa_oktatasi_reform_munkaeropiaci_tukor/
zakar zoltán béla
2020. január 31. 12:05
Nagy Blanka jobb, mert eccerűbben buta!
Pierre
2020. január 31. 11:59
fontos tanulmany.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!