A nincs gyakorlata

2020. január 06. 13:21

A jobboldali politika bukásra van ítélve, aminek döntő jele, hogy a saját táborának hite megbicsaklott.

2020. január 06. 13:21
Friss Róbert
Népszava

„Bencsik reménykedik, hogy »újra eljöhet az aranykor«, ha a »változva megőrzés« jegyében a jobboldal visszatérne az alapokhoz. Aczél György feleslegesen morogna a »megszüntetve megőrizni« jelszavának kisajátításán: nem léteznek ugyanis ilyen alapok. Nem is az alap, hanem az a politikai hegemónia reccsent meg októberben, amelyre a még intakt parlamenti hegemónia épült, s hiába a politikai ellenzék kisebbségi jogainak korlátozása – amivel a magyar parlamentarizmus látszata is megszűnt létezni –, ha egyszer a fej alatt megroppan a törzs, és vidékről mind többen kritizálják nemcsak a központ gyámkodását, hanem már a pártvezetőt is, aki »elszakadt a valóságtól«.

Ez az elszakadás ismerhető fel Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tanácstalan szavaiban is: változásra van szükség a kormánykommunikációban. »Jó kormányzati teljesítménnyel, ennek érthető kommunikációjával és kézzelfogható eredményekkel lehet választást nyerni 2022-ben«. Feloldhatatlan paradoxon: a propagandakormányzás megbukik a sikertelen kommunikáció miatt, de a nemzet egészét tekintve sikertelen kormányzást nem lehet propagandával helyettesíteni. A rezsi- és menekültellenes propaganda politikai sikereket hozott, de a kormánypárt azóta sem talál ezekhez hasonló, közvéleményt tematizáló témakörre.

A magyar jobboldal legnagyobb gondja, hogy nincs jobboldali ideológia, amelyre építve pragmatikusan kormányozni lehetne. Ez az ideológia 1945-ben megszakadt (amint 1948 után a magyar baloldali is), és hiába keresi a folytonosságot a kormányzat Horthy Miklós – valójában Bethlen István – szellemiségének restaurációjában. (Spiró György a színháztörvény kapcsán nyilatkozta: nem látja világosan, hogy a szinházvezetőknek miféle ideológiát kellene elsajátítaniuk, és miféle darabokat kellene játszaniuk. »Nevek vannak, akikben megbíznak és nevek, akikben nem bíznak meg... De ennek valóságos szellemi tartalma nincsen.«)  

A jobboldali politika bukásra van ítélve, aminek döntő jele, hogy a saját táborának hite megbicsaklott. Konszenzuális politika kellene, ha hinne benne az ellenzék, ha képes volna rá a kormánypárt. De: sem hit, sem bizalom, sem akarat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. január 07. 11:08
Nem tudom elhinni, hogy valaki ennyire gátlástalan legyen.
Krupp Skya
2020. január 07. 06:34
Robi bácsi a szovjet hadsereg tehet a bukásotokról, ha nem megy ki akkor még mindig ti vagytok hatalmon apáddal.
péterx
2020. január 06. 20:39
Friss Róbert is csak megbicsaklást mer emlegetni. 2022-ben nagyon meg fog lepődni, mert ez a mostani, októberi, a szokottnál kisebb mértékű győzelem utáni kormányzati önvizsgálat csak még inkább erősíti 2022-re a jobboldalt.
barany
2020. január 06. 20:31
Rég olvastam ennyi szamárságot egy rakáson. A szerző minden állításának az ellenkezője az igazság. Kétségtelen, hogy a Fidesznek a kilenc évi kormányzás után frissíteni kell a kommunikációját, intenzívebb kapcsolat szükséges a lakossággal, a választópolgárokkal. A heterogén (csípősebb nyelvűek szerint moslék) koalíció teljesen alkalmatlan az ország kormányzására. Győzelme nemzeti tragédia lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!