Az agymosó technikák ellenében

2019. december 04. 08:24

Eljött az áhított szabadság?

2019. december 04. 08:24
Lezsák Sándor
Magyar Hírlap

„Az elmúlt három évtizedben alaposan megváltozott az irodalom helyzete és társadalmi szerepe.

Eleinte mindannyian fellélegezhettünk, hogy megszűnt a pártirányítás, megszűnt a közvetlen állami beavatkozás, nincs cenzúra. Az irodalmi intézményeket, műhelyeket politikai ok miatt nem bünteti senki, a pártbürokratáknak nem tetsző írásokért, mondatokért nincsen megtorlás, nem zúznak be könyveket, nem váltanak le a pártpolitikával szembeszegülő főszerkesztőket vagy akár egész szerkesztőségeket. Nem fegyelmezik az írókat, nem tiltják el időről időre a publikálástól vagy a művek színházi bemutatásától. És végül: nem függesztik tekintetüket szorongva Aczél Györgyre, amint valami pártértekezleten, eligazításon nyilatkozik a „három T” jegyében, megítélve eleveneket és holtakat.

Eljött az áhított szabadság?

Nem igaz, hogy az írók attól hökkentek meg, hogy hirtelen rájuk szakadt a szabadság, és zavarukban nem tudtak élni vele, hanem az volt váratlan, hogy szinte megszűnt az állami támogatás, de gazdag, művészetpártoló mecénások sem voltak, és vásárlók is egyre kevesebben. Eleinte még volt érdeklődés, de idővel elfogyott a levegő a könyvkiadók és a folyóiratok körül. Elfogyott a szerep is, a közéleti színpadon tolongva megjelentek a pártok, a pártharcok és velük együtt a politikus szereplők. Már nem az irodalom, nem az újabb és újabb izgalmakat keltő írók, művek álltak a közérdeklődés középpontjában, hanem maga a politika. A politikusok mellett a közgazdászok és a jogászok lettek az átalakulás sztárjai vagy bulváros celebjei.

Hogy állunk ma, évtizedek múltán? Lassacskán változott a helyzet. Több lett ugyan az állami pénz a kultúra támogatására, valamelyest nőtt az irodalom iránti érdeklődés, de igen szűk körben, és csökkenni látszik a társadalomban a figyelem a politikusok szavára is.

Ha igaz, hogy a társadalom valamiképpen kettészakadt, akkor elmondhatjuk, hogy műveltségben és a művelődés igényében valóban így áll a helyzet. Az emberek sokasága fordul más felé. Tömegeket tart bűvöletében a különféle tévécsatornák, internetes portálok felületes, gyakran hazug »tájékoztató« szolgáltatása, agymosó technikája, stílusában is ízlést és erkölcsi tartást romboló, roncsoló tevékenysége. Bár nem látunk a jövőbe, azzal számolni kell, hogy ez a tendencia megmarad a be-látható jövőben. E tekintetben lassan beérjük a nyugati társadalmakat, ahol most egyre inkább a népbutítás hipnotizáló nagymesterei uralkodnak, és a humán szellemi elit a maga szűk körébe szorul vissza, egyedei szinte már csak egymásnak írnak, egymáshoz szólnak.

Ebből a helyzetből kell kitörnünk, ebből az egyre szűkebbre szoruló körből, vissza irodalmi klasszikusaink példájához. Mert lehet ugyan, hogy az író nem vátesz, nem próféta többé, de ha a szellem embere, ha az igazság felmutatásának egyik írástudó szolgálója akar lenni, akkor nem vonulhat el ma sem a közösségétől egy távoli szigetre. Akkor meg kell találni ma is a szavakat, amelyek utat nyitnak a kérdéseikre mai válaszokat váró mai magyarokhoz. Bíró Zoltán irodalomtörténészünket idézem: »Ám ha nem érez semmi felelősséget a saját népe iránt, nemzete jövője iránt, akkor – csak azért, mert ő írónak tudja magát – ne várja a társadalom elismerését, sem az állam támogatását.«

Igen, tisztelt közgyűlés, joggal várja bárki az állam képviselőitől, a kulturális élet irányítóitól, hogy a közpénzeket ne szórják szét silányságokra, értéktelen erőlködésekre, hanem támogassák azokat a műhelyeket, amelyek a nagyobb közösség, a nemzet számára teremtenek értékeket. Az állam pedig az íróktól és az irodalmi műhelyektől szellemi értékteremtő teljesítményt vár, amit – minden irányzatos vitától függetlenül – jó lélekkel támogathat.

(Elhangzott 2019. november 30-án Budapesten, az Írószövetség tisztújító közgyűlésén.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2019. december 05. 09:43
Az üresfejű Mága Zoltán, korábban Lagzi Lajcsi tündöklése csak egy tünete a rossz pénz kiszorítja a jót igazságának. Komolyabb problémákra és azok megoldására hívta fel figyelmet Szakács Árpád- hasonlóan a fenti cikk irójához- a Lovas István díj átvételekor, lásd link és más korábbi irásaiban. https://www.youtube.com/watch?v=xb1Q9SQzCnM
balbako_
2019. december 04. 12:41
Lezsák Sándor maga a rendszerváltás azáltal, hogy az ő házában alakult meg a tulajdonképpeni ellenzék. Akik nem éltek akkor nem érthetik, hogy mekkora bátorság kellett ehhez.
zsoltkom2
2019. december 04. 11:11
"Az agymosó technikák ellenében" „F*cking China"... írta Burján Csaba, gyorskorcsolya olimpiai bajnok (…) "A sanghaji leszállás után olyan sokat kellett várakozniuk” „Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. /a kínai vezetőedző: Csang Csing Lina / https://bit.ly/383wUYS Az utasításra a magyar állam bocsánatot kér/ nem áll ki a világbajnok mellett és vissza is hívják Burján Csabát és nem szerepelhet a világkupán. (Tehát Kína mossa az agyát a magyar kormánynak, a magyar kormány pedig Lezsákét, Lezsák pedig az alatta lévőket.) Viszont… „Kenderesi Tamás priusz nélkül megússza a zaklatási botrányt, indulhat a tokiói olimpián” „A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szabályzatában az olimpiai indulás feltételei között szerepel, hogy a sportolóknak büntetlen előéletűnek kell lenniük.” De… és még mindig agymosás... „Borbély Zoltán, az úszó jogi képviselője azt is elmondta a televíziónak, hogy az eset a sportoló erkölcsi bizonyítványába sem került bele, így ha az eredményei alapján jogosult rá, indulhat a tokiói játékokon.” És akkor még rá sem kérdeztem, hogy a kínai vezetőedző, hogyan kérhet számon F*cking Chinat, ha a F*cking kommunista China tankkal tapos el szavakat. Ezek után pedig óhatatlanul jön a kérdés, hogy Lezsák mit ért … „lassan beérjük a nyugati társadalmakat, ahol most egyre inkább a népbutítás hipnotizáló nagymesterei uralkodnak” mondatán? Mikor a kommunizmus terjed az Orbán agyában és a fidesz 2/3-ban…és ettől Magyarországon. A kínai szaporulat lassan eléri a magyar nép önmegsemmisülésének határát, itt a kedves kis hazánkban. Annyira akarja a Fidesz-Orbán-Nemzeti-Szuvenír a kínai pénzt/ az orosz pénzt/ az azerbajdzsáni pénzt/ az arab pénzt, hogy Lezsák is nekiállt szidni a nyugati világot... hogy mossa a magyar agyakat.
zakar zoltán béla
2019. december 04. 10:15
rtlllllllllllllllllllllllllllllllllklab az első
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!