A felzárkózás évtizede

2019. december 28. 09:16

„Vásznunk dagad, hajónk előre megy” – ha tartjuk a jó irányt.

2019. december 28. 09:16
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Bár a bölcsek szerint jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó, éppen tizenkét éve e hasábokon megkockáztattam azon prognózisomat, hogy a gazdasági felzárkózás és a társadalmi felemelkedés tekintetében a 21. század első évtizede visszavonhatatlanul elveszett számunkra. Mert míg az első Orbán-kormány alatt évente átlagosan két százalékponttal gyorsabban nőtt a magyar GDP, mint az Európai Unió átlaga, a 2002-es kormányváltást – az ígért »jóléti rendszerváltás« helyett – negatív gazdaságpolitikai fordulat követte.

Az MSZP–SZDSZ alkalmatlan kormányzása, sorozatos szarvashibái miatt a közép-európai régióban éllovasból sereghajtó lett Magyarország. Az elveszett évtized azt is jelenti, írtam három évvel később, hogy a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok súlyos öröksége jó ideig megnehezíti, hogy a második Orbán-kormány kiszabadítsa az országot a gazdasági, pénzügyi csapdákból és a társadalmi örvényekből, és visszatérjünk a dinamikus gazdasági, társadalmi fejlődés pályájára.

Lassan eltelik tíz év az Orbán Viktor idei bálványosi beszédében második – illiberális, avagy nemzeti – rendszerváltozásnak nevezett politikai fordulat óta, s jövő tavasszal félidejéhez érkezik a 2010–2030 közötti új korszak, amelynek végére a kormány szeretné elérni a magyar gazdaság és társadalom európai felzárkózását. Lehetséges ez? A nemrég elhunyt Horváth János közgazdász professzor híres mondását idézve: »ami létezik, az lehetséges«.

Az évszázados magyar álom megvalósítása történelmi léptékben csupán karnyújtásnyira van. »Vásznunk dagad, hajónk előre megy« – ha tartjuk a jó irányt. Néhány nap múlva belépünk a felzárkózás évtizedébe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 31. 01:05
"a 2010–2030 közötti új korszak, amelynek végére a kormány szeretné elérni a magyar gazdaság és társadalom európai felzárkózását. Lehetséges ez?" Az attól függ. Hogy mit is ért a szerző pontosan "európai felzárkózás" alatt. Gyanítom, hogy semmit, ez csak egy újabb talán jól hangzó, ámde tartalom nélküli szlogen.
Janice
2019. december 29. 04:54
Hát ez igaz! De sajnos a "galád"nép mégis képes sorban állni egy tál ételért.
BőröndÖdön
2019. december 28. 17:05
Borzasztóak ezek az agitprop írások....:(
Pelso j.
2019. december 28. 13:15
Csak így tovább, fidesz. Továbbra is adjatok teret a faggyassándor szintű propagandisták mihaszna, földbuta írásainak. Meg lesz a gyümölcse.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!