Izsák Balázs álljon ki melletted...

2019. október 28. 16:52

Ha Izsák Balázs komolyan függetlenségben gondolkodik, akkor a deklarációkkal, közleményekkel és őrtüzekkel elég messzi jár céljától.

2019. október 28. 16:52
Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Facebook

„Ha valaki nem értené, hogy az elmúlt harminc évben miért nem valósult meg semmi a székely autonómiából, akkor mindenképpen ajánlani tudom számára a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs által tegnap jegyzett közleményt. Első olvasásra nehezen tudtam eldönteni, hogy a szöveg mögötti motiváció a dilettantizmusból ered, vagy még kellemetlenebb háttere van. Nézzük csak...

A Székely Nemzeti Tanács elvileg a Székelyföld autonómiájáért küzd, ami azt jelenti, hogy Székelyföld Románia keretein belül bizonyos sarkalatos kérdésekben állami döntési jogköröket kap meg. Láttunk már ilyet, határozott és céltudatos diplomáciával el lehet érni. De mit olvasunk Izsák Balázs közleményében? »Újra és újra elmondjuk, hogy legyen szó akár államon belüli önrendelkezésről, vagy akár függetlenségről, az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.« Szakmázzunk kicsit! Izsák Balázs elég régóta foglalkozik ahhoz a témával, hogy tudja, hogy az önrendelkezési jog emlegetése általában teljesen független államok kikiáltásának indoklásánál szokott felmerülni. És hát írja is Izsák úr, hogy itt akár államon belüli önrendelkezésről, akár függetlenségről is szó lehet, ehhez pedig az Európai Unió segítsen neki. Két lehetőség áll fenn: Izsák Balázs vagy évek munkája után sem tudja, hogy mi a különbség a függetlenség és az autonómia között, vagy a közlemény valódi célja valójában a nagyotmondás és a román politika mocsarába való kődobálás volt. Ezutóbbi is érthető, csak nem leszünk közelebb vele az autonómiához. Ha pedig Izsák Balázs komolyan függetlenségben gondolkodik, akkor a deklarációkkal, közleményekkel és őrtüzekkel elég messzi jár céljától. Függetlenséget ugyanis nem papíron szokás kivívni, hanem hadseregekkel. Van esetleg Izsák Balázs hátsó kertjében valami, amiről eddig nem tudtunk? Ám a következő mondatok tovább emelik a tétet.

»Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században a börtönt találja Spanyolország is és Románia is az egy tömbben élő nemzeti közösség legitim törekvéseire adandó megtorló válaszként.« Szakmázzunk ismét: Katalóniának évtizedek óta olyan autonómiája van, amiért a határon túli magyarok a tíz ujjukat megnyalnák. Saját parlament, saját rendőrség, önálló anyanyelvi oktatás, saját zászló és súlyos euróösszegek a spanyol költségvetésből, ez mind a katalánoké. Egyedül a katonaság és a külpolitika terén kötődnek Madridhoz. A katalán szélsőbalos vezetőket pedig azért ítélték börtönre, mert ezt a megállapodást rúgták fel, holott Katalónia már eddig is Spanyolország leggazdagabb tartománya volt. Izsák Balázs szerint ez valóban párhuzamba állítható napjaink Romániájával, ahogy a magyarellenes uszítás kampányelem a román pártok nagy részénél? Izsák Balázs szerint a széles körű autonómiát felrúgó, egész Európa által bajkeverőnek tartott szélsőbaloldali katalán politikusok lennének a székely autonómia példaképei? Annak a székely autonómiának, amelynek egyik állandó díszítő jelzője, hogy a románok is jól járnának vele? Ebből fogja a román politika megtanulni az autonómia mibenlétét? Esetleg Izsák Balázs valami másra gondolt autonómia címén? Joga van hozzá, de akkor miért nem teszi ki nyíltan? Vagy a székely autonómia egyik felkent vezetője maga sem tudja, mit akar?

Mondok pár ötletet, mint egy olyan párt vezetője, amely már akkor is foglalkozott a székelységgel, amikor az még nem volt divat. Izsák Balázs, ha az Európai Unióra hivatkozik, megkérdezhetné esetleg az uniós tag Magyarország kormányát, hogy ha tudnak magyar állami pénzen Fideszes klientúrát építeni Erdélyben, és ha bátran trollkodnak szét nemzetközi egyezményeket, akkor ugyan hová száll el a nagy bátorság, ha Romániától kéne kérni valamit? Miért nem kérdezi meg az amúgy magyarellenes román szocialistákkal bizniszelő RMDSZ-t, amely az elmúlt harminc évben minisztereket adott Romániában, hogy mi újság azzal az autonómiával? Nem férne bele a Fidesszel, meg a román PSD-vel kötött megegyezésekbe? Vagy esetleg maga Izsák Balázs a gőzlevezető szelep a rendszerben?”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2019. október 30. 01:55
Gaudi kiosztotta a hazaáruló Gyöngyösit: “a helyedben hazatakarodnék onnét” “Szégyelld magad, Marci! Belerúgsz a székely önrendelkezésért küzdőkbe? Ebben is hazudtál, tovább folytatod gyalázatos árulásodat. Ahelyett, hogy az EP plénuma előtt állnál ki a székely szabadságtörekvések mellett, Brüsszelből osztod a ráadásul hülyeséget? A helyedben hazatakarodnék onnét, méltatlanná váltál a magyarság képviseletére, a momentumos és DK-s hazaárulók szintjére süllyedtél! Mi lett belőled? Vagy: inkább hívd fel az embereket a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására! Felajánlottad Izsák Balázséknak a segítségedet? Te már egyszer végigcsináltál egy európai polgári kezdeményezést, bár az kudarc lett… Tegyél annak érdekében, hogy ez ne legyen az! Javaslom, kövesd meg Izsák Balázst és a Székely Nemzeti Tanácsot, és tájékoztasd a nyilvánosságot, hogy mit tettél és mit fogsz tenni a székely önrendelkezés érdekében!” Forrás: Gaudi-Nagy Tamás Fb oldala
Gyéressy Károly
2019. október 29. 14:55
A fickó egy áruló, de ebben az írásában sok igazság van. A köpés mellett talán érdemes volna elolvasni is.
silenceCZ
2019. október 29. 07:29
aki a huszonhárommillió románozóhoz simul, az ebben az ügyben fogja be a pofáját. Listázd az EP képviselőket, biztos van közöttük zsidó is... áruló szemét.
Libraman
2019. október 29. 06:44
Mocsok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!