Válaszok Gulyás Mártonnak

2019. szeptember 11. 10:28

Gulyás Márton hat nyilvános kérdést tett fel nekem, melyekre készséggel válaszoltam.

2019. szeptember 11. 10:28
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Gulyás Márton hat nyilvános kérdést tett fel nekem, melyekre készséggel válaszoltam. Íme a kérdések és a válaszok:

1. Kampányának központi követelése »Ellenzékváltás 2019« – ehhez képest az Állampolgárok a Centrumban Egyesület, amely Puzsér jelölőszervezete, az egész országban egyetlen további jelölttel sem rendelkezik. Hogyan valósul meg akkor az ellenzékváltás, ha nincsenek konkrét jelöltek, akik alternatívát képeznének a választók számára?

• Az ellenzékváltás nem egyetlen aktus, hanem egy hosszú folyamat, melynek első lépéseként megfogalmazzuk a diagnózist, hogy a NER egyik legfőbb támasza alkalmatlan és korrupt háztáji ellenzéke. Nehéz küzdelem ez, hisz a háztáji ellenzék Orbán Viktortól pénzt, médiát és jól átélhető polgárháborús narratívát kap. Mi polgármester-jelöltet állítunk a XI. kerület élére, és számos civilt, vagy akár összellenzéki jelöltet támogatunk, ha megítélésünk szerint tisztességes, és betartható programmal kampányol. Ilyen a Ferencvárosban Baranyi Krisztina, ilyen Újpesten Déri Tibor, ilyen a Terézvárosban Soproni Tamás, de megnevezhetem a Kétfarkú Kutyákat is, akik rendkívül közel állnak az értékeinkhez. A NER-oligarcha Leisztinger Tamás élettársát, Tüttő Katát, a II. kerület után a XIV. kerület bezsákmányolására készülő Horváth Csabát, a gyűlölködő gyurcsányista Gy. Németh Erzsébetet és a valamennyi megszerezhető pozícióra szánt Karácsony Gergelyt viszont semmi pénzért nem támogatnánk. Sajnos mindössze egyetlen budapesti kerületben volt erőnk ráindulni az elmúlt harminc év elitjére, az ellenzékváltás igénye és szükségessége ettől azonban semmit sem vesztett megalapozottságából vagy jogosságából.

2. A fővárosban – vasárnap esti állás szerint – nem lesz egyetlen polgármesterjelöltjük sem. Ha ez így lesz, akkor Puzsér Róbert nem jogosult a töredékszavazatokra, így tehát nem jogosult a kompenzációs mandátumra sem, hogy bent ülhessen a következő öt évben a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azt jelenti hogy hiába szavaznak bárhányan is Puzsér Róbertre: ő semmiképpen sem ülhet bent a Városházán, hogy képviselje a Sétáló Budapest programját. Miért nincs megfelelő számú további polgármesterjelöltje Puzsér Róbertnek, hogy a vele szimpatizálók rá leadott szavazatai érdemben hasznosuljanak, és a közgyűlésben képviselve legyenek ezek a választók?

• Eszemben sincs beülni a Fővárosi Közgyűlésbe. Nem akarok a politikából élni. Ha a Fidesz, az általa finanszírozott ellenzéki politikusok és az ATV nem verik szét a centrum-együttműködést, nem teszik bűnbakká az LMP-t, nem karaktergyilkolnak engem az első perctől kezdve, bizonyára lett volna listánk, és a régi baloldallal koordinációban hívhattuk volna ki Budapesten a Fideszt, nem vesztek volna el a töredékszavazatok, és minden kerületben egy jelölt állt volna ki Orbán Viktor jelöltje ellen. Mindössze azt mondhatom, amit Botka László mondott másfél éve: túl sokan akarnak győzelem helyett túlélni, túl sokan vannak a Fidesz zsebében, az MSZP fő motivációja nem a kormány- vagy a főpolgármesterváltás, hanem a pozícióféltés. Az LMP és a Jobbik távozása után nulláról kellett elkezdenem építeni a politikai centrumot, amit ma már megkönnyebbüléssel veszek tudomásul: az LMP és a Jobbik oly mértékben rothadt hozzá a rendszerpártokhoz, hogy alkalmatlanok a centrumpolitikára. Megpróbáltam együttműködni a pártokkal – sajnos nem lehetett. A Partizánnal és a Mércével is megpróbáltam – és éppígy nem lehetett. Ezek az orgánumok az előválasztás kapcsán sem voltak hajlandóak a tisztességes tájékoztatásra, sem arra, hogy nyomás alá helyezzük az MSZP-t és a DK-t korrekt feltételekért és vállalható jelöltekért. Baranyi Krisztina esetében ez megtörtént, és a háztáji ellenzék meghátrált. Velem szemben az volt az elvárás, hogy éljem végig a hónapokig tartó mocskolást, versengjek Karácsony Gergely végtelen pénzével, vegyek részt egy három napig tartó kampányban, mely után egy gyakorlatilag ellehetetlenített online szavazás mellett legyek szíves, és mészároltassam le magam az MSZP meg a DK törzsszavazóival. Eközben nem kapok garanciát a programom teljesülésére, nem kapok garanciát az elfogadható jelöltekre, akikkel majd együtt kellene dolgoznom – hogy pozíciót nem kapok, nem is gond, hisz azt nem is kértem. Tényleg asszisztálnom kellene ahhoz, hogy az országosan hat százalékos MSZP az esélyes polgármesteri helyek felét söpörje be? Nem tehettem, és ezt továbbra sem érzem hibának.

3. Miközben a Momentum Mozgalom erzsébetvárosi jelöltjét hevesen kritizálta a bulinegyed működésének korlátozásával kapcsolatos politikája miatt, aközben támogatásáról biztosította Moldován Lászlót Erzsébetvárosban és Losonczy Pált a Belvárosban, akik pont ugyanezt akarják, ha lehet még szigorúbb feltételekkel a szórakozóhelyek számára előírni. Hogyan oldja fel ezt az ellentmondást?
• A Momentumot azért bíráltam a bulinegyedet illető álláspontja miatt, mert nemrég még épp annak ellenkezőjével kampányolt. Amikor a fiatalok szavazatai kellettek, zengett-zúgott a hajrá bulinegyed, de amint az ott élők szavazataira hajtanak, máris jól körvonalazódik a házmestertempó. Az általam támogatott Moldován László ezzel szemben mindig is a házmester-álláspontot képviselte, amivel én egyáltalán nem értek egyet. Mégis miért támogatom Moldován Lászlót? Budapestnek több tucatnyi súlyos problémája van – és lám: van egy, amelyben nem értünk egyet. Úgy gondolom, hogy ez bőven belefér. Én nem pártot, és nem véleménydiktatúrát építek, nem az egyetlen igazságot képviselem – ez nem egy vezérelvű, parancsuralmista mozgalom, mint Orbáné vagy Gyurcsányé. Ügyeim vannak, és azokhoz szövetségeseket próbálok szerezni, akikkel a világ számos kérdésében vitában állok.

4. Többször elmondta a kampánya során, hogy nem önnek van programja, hanem ön csak szolgál egy programot. Éppen ezért adja magát a kérdés, hogy a Sétáló Budapest programjában leírtak közül melyek azok a pontok, amelyeket ön szerint Karácsony Gergely programja nem tartalmaz? Még inkább: melyek azok a pontok, amelyeket Karácsony Gergely elutasított? Folytatott-e vele tárgyalást arról, hogy a Sétáló Budapest programjában kifejtetteket hogyan és milyen formában építse be Karácsony Gergely a programjába? Ha ezt nem tette meg, akkor ezek szerint a Karácsonnyal szembeni kritikája erősebb volt, mint a budapestiek azon érdeke, hogy a program minél több eleme megvalósuljon?

• Karácsony Gergely soha nem utasított el semmit – egyszerűen csak elszabotált mindent. Azt mondta, hogy felvállalja a programunk fundamentális elemeit, aztán vállalt egy csomó minden mást is, ami kizárja a Sétáló Budapest koncepciójának megvalósulását. Hiába adja egy jelölt a szavát, ha az a jelölt nem szavahihető. Az én prioritásom egyértelmű: át kell szervezni a közlekedést, a külvárosokban új városközpontokat kell létesíteni, a felső tíz százalék igényei helyett az alsó kilencven százalék szükségleteire kell átszabni a fővárost. Karácsony Gergely mindent megígér, bárki szemébe bármit belehazudik, de soha semmit nem gondol komolyan. Karácsony Gergelynek ezer prioritása van, nekem egy. Karácsony Gergely számára minden prioritás, és természetesen mindent meg is old öt év alatt – csakhogy akinek ezer ügye van, annak valójában egy sincs. Karácsony Gergely fél év alatt[!] még csak arra sem volt hajlandó, hogy szakértői szinten összerakjunk egy Budapest-minimumot. Ha annyi millióm lenne a kampányra, ahányszor csak ezt megígérte, az ellenzékváltás lehetősége sokkal könnyebben elérhető volna.

5. A politikában vagy saját erőforrásokat épít az ember, vagy szövetségeket köt: másképp nem fog tudni előrébb jutni. Puzsér Róbert keményen kritizálta Karácsony Gergelyt a szövetségkötési politikája miatt: elvtelennek, megalkuvónak és kollaboránsnak is nevezte őt emiatt. Ugyanakkor Puzsér Róbert sem tudott érdemben saját erőforrásokat építeni, vagy erős és elkötelezett szövetségeseket szerezni. Emiatt a Tarlós uralmától viszolygók és egy igazságosabb, zöldebb, fenntarthatóbb városban élni kívánók nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Olyan városlakó választópolgárok, akik nem csak azt szeretnék látni, hogy képviselve vannak a nekik fontos elvek, hanem azt is, hogy azokból valami megvalósul. Ha Puzsér nem állított életképes politikai alternatívát, akkor méltányos-e haragját a Karácsonyt támogatókra zúdítania? Hol van az ő felelőssége abban, hogy nem végezte el azt a munkát, amire eredetileg vállalkozott, hogy nem épített alternatívát Tüttő Kata, Horváth Csaba és a további terhes, nem kívánt jelöltekkel szemben? Nem érzi-e felelősnek magát, hogy esetleg a Karácsonnyal szembeni pusztító dühe elsodorja azokat az értékes jelölteket is, mint Baranyi Krisztina – akinek az előválasztási győzelméért ő is kampányolt –, mint Pikó András, vagy mint Soproni Tamás, akiknek a politikai érvényesülése Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányától függ?

• Kettős szorításban dolgozom és élek: jobbról a Fidesz, balról a régi baloldal szorongat. Ennek ellenére pártok támogatása nélkül sikerült hivatalosan is főpolgármester-jelöltté válnom. Ez az elmúlt harminc évben egyetlen valóban független, civil jelöltnek sem sikerült. Számomra ez óriási siker. Karácsony koalíciója az a szövetség, ahol egyetlen szó sem esik Budapestről: csakis a pozíciók érdeklik őket – ez nem az én kudarcom, hanem Karácsony Gergely szégyene. Karácsony Gergely egy árnyékszemélyiség – joviális manírjai mögött nincs egyéb, csak egy hazugság-algoritmus. Ha hiteltelen személye a vele szövetkezőket is hitelteleníti, az nem az én bűnöm, hanem az elvtelen szövetségek, a könnyen elérhető pozíciók ára.

6. Nagy példaképe Beppe Grillo napokkal ezelőtt alakított új kormányt a baloldali Demokrata Párttal [~ olasz MSZP], hogy elkerüljék Salviniék puccskísérletét: ha Grillo képes volt ilyen döntést hozni azért, hogy elkerülje a fasiszták hatalmi bebetonozódását, akkor ez Puzsér Róbert számára megalkuvásnak számít, vagy felelős politikai magatartásnak?

• Beppe Grillo nem a példaképem, bár tény, hogy inspiráló embernek tartom. Ugyanakkor ne tegyünk már úgy, mintha rajtam múlt volna az ellenzéki együttműködés. Egyértelmű és teljesíthető feltételeket szabtam. Az első perctől kezdve nyitott voltam, csakhogy a régi baloldal olyan, akár a Fidesz: kizárólag az erőből értenek. Úgy gondolják, hogy folyamatos karaktergyilkolással, hazugságokkal, azzal, hogy minden felelősséget rám hárítanak, meggyőzik a választókat, ahogy téged is, hogy nem velük van a baj, akik Orbán Viktor kétharmadát okozták, akik tizenhárom éve folyamatosan kikapnak Orbán Viktortól, és ebből nagyon jól megélnek – hanem természetesen én vagyok a Fidesz uralmának felelőse. Bepe Grillo képes volt együttműködni. Én is megpróbáltam – csakhogy ezekkel a szocialistákkal és gyurcsányistákkal nem lehet, a Momentum pedig szóba sem állt velem. Kedves Márton, biztos, hogy nekem kell feltennie ezt a kérdést?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2019. szeptember 11. 17:49
Aut mondja, hogy Karåcsony Gergely nem szavahihető?!...Nahát...:)
Vakfolt
2019. szeptember 11. 13:15
❝a NER egyik legfőbb támasza alkalmatlan és korrupt háztáji ellenzéke❞ Ezt olyan kényelmes mindig felböfögni, még egyet is ért benne mindenki, csak éppen rohadtul nem igaz. Ugyanezek a figurák évekig elvoltak, akkor nem voltak alkalmatlanok, most hirtelen lettek azok? Bontsuk inkább három részre a teljes politikusi csapat működését: ki, miért és hogyan. Kormányrészről a személyi állomány (ki) - jobb a beszédkészség - jobbnak tűnik, az egybehangolt mondanivaló (miért), amiről szinte egyformán beszélnek, a retorikai képességeket (hogyan) egy szintre hozza. Ezzel szemben a személyi állomány szerintem nem rosszabb, vannak jobb és szerényebb beszédkészségű politikusok, de a miért: az egybehangolt mondanivaló csapnivaló, olyan hazugságok, amiket még egy OKJs nőgyógyász is kiszúr, olyan szektagondolatok, amik kívülállókat nem érdekelnek, és főleg az interpretáló személyek sem hisznek bennük; na ez már komoly probléma, ami a hogyanban csúcsosodik ki, és az előadás az, ami legalább hatvan százalékban számít, és itt bukik el az egész, nincsen hitelesség. Ugyanazt a baromságot ontja Puzsér is, mint mondjuk Gulyás Márton, csak annyi a különbség, hogy Puzsér ügyesebben hiteti el, hogy hisz benne. Kétségkívül jobb a beszélőkéje, de az jön le, hogy maga is teljesen elhiszi amit mond, Marci pedig ebben bizonytalannak látszik, márpedig a politikusba vetett hit és bizalom nélkül nem lesz nyerés. Idejönnek mindenféle tanácsadók és eladják a szupi első világbeli recepteket és nem értik, hogy a második világban miért nem működnek. Egyrészt azért, mert a módszerek (a hogyan) hiába tűnnek csak az utóbbi években eldurvulónak, a magyarok az utóbbi száz évben ennél keményebb dolgokon is átmentek már. Másrészt a mondanivaló (a miért) nem lett sohasem érdekes nálunk, megfáradt, jólétben tespedő társadalmak számára izgalmas csak az állítólagos klímakatasztrófa, az állatok jogai, meg a genderbarmok helyzete. Pedig igen erősen nyomják, hogy mi is ezzel foglalkozzunk, csak azt nem veszik figyelembe, hogy azzal a módszerrel akarják ( a büszke és öntudatos magyar individualizmus ) a saját érdekeiket védő kormány ellen hangolni őket, amely módszer az ellen is véd, ha valaki ezáltal akar irányítani! És így a fagyi visszanyal, lehet Orbánt diktátorozni, meg utálni, de mégis megszavazzák, mert a többiek még rosszabbak, és nem képességben, hanem a mondanivalót tekintve.
Da Vinci
2019. szeptember 11. 12:30
Te Puzsér! Hogy az “óbégató” te vagy, ezt tudjuk! De ki a faszom az a “Gulyás Márton”????
Locomotive
2019. szeptember 11. 11:17
Jól van, lapozzunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!