Társutasok vagy útitársak?

2019. április 30. 13:58

Hogy is van ez a patkányozással?

2019. április 30. 13:58
Gágyor Péter
Mandiner

Hogy is van ez a patkányozással? Érthetetlen ennek a „patkányirtó szándéknak” az alig bújtatott metaforája. Mintha tudat alatt önpusztító, öngyilkos szándék mozgatná, motiválná a meggondolatlan kijelentést, és e bűzös fogalommal rokonszenvező kommenteket. Mintha az önsorsrontás nem ismerne határokat.

Egy szellemileg alulmúlhatatlan megjegyzés lengi be napjainkban, uralja jobb híján és nem először a médiát. Honnan ez a fékevesztett erő(szak)? Kik és milyen küldetéstudatot képzelnek, vágynak, rondítanak mögéje? Mintha szavakban már mindent szabadna foglalni, kijelenteni, kihirdetni. Kimondható minden képzelt vádaskodó, alpári mocsok. Kik ezek, akik mindent tönkre akarnak tenni? Még nemzeti műveltségünk legfontosabb maradandó kincsét, a nyelvünket is naponta meggyalázzák. Mit számít nekik a szavaink és fogalmaink jelentése, egyezményes kapcsolódása, tisztasága – amely szerint a szó jelentése nem változhat. Más világ a metaforák szellemi játéka a pillanat költői bravúrja. Az érvelések, értelmezhető politikai bejelentések kelléke a tiszta beszéd.

A patkány, az patkány. És kész. Kikerülhetetlen fogalom a állattanban és a közbeszéd néhány szélsőséges esetébe. Ez a képzeletünket borzoló jelenség, a mocskos kapualjak, a pincék surranó élősködője tolakodott be közbeszédünkbe. Egy feltételezhetően disztingvált parlamenti politikus szájába azonban nem illik bele a patkány emberekre szabott fogalma.

Szóljunk itt inkább a nyelvromlásról, társadalmi párbeszédeink zülléséről, s annak felelőtlen összetevőiről, amelyek a szavaink, mondataink közötti tájékozódásunkat egyre inkább a káosz felé sodorják. Nyelvünk romlását, szavaink eredeti jelentéshordozó erejének kopását, talán leginkább a politikai szóváltásokban követhetjük napjainkban nyomon. Sajnos az Országgyűlés díszes tereiben, a nemzet templomában is gyakran hallhatunk oda nem illő, szélsőségesen felelőtlen, szavaink eredeti jelentését tudatosan eltorzító politikusi tirádákat. Gyakran megütközhetünk azon, hogyan és miért kerül a csizma az asztalra. Mert koszosan odacsapják a csizmát a terített asztalra az egyes szereptévesztő ál-országatyák (-anyák) a választó nép szégyenére.

A politikai szólamokban és elszólásokban 

egyre mélyebbre süllyedt már a tűrés- és hibahatár.

Minél jelentéktelenebb emberileg, erkölcsileg és politikailag a megszólaló, a grafomán publikáló és a komentelő, annál markánsabban ütközik ki a műveltségének és neveltségének, intelligenciájának sok hiányossága. A jelenség tulajdonképpen arról árulkodik, hogy valódi értéket nem is képviselő egyének kerülhettek a számukra nem megfelelő helyre.

Okos szavunk a hivatás: mintegy jelzi a megfelelő emberi minőség szükségességét. Különösen fontos szempont volna ez a nagypolitikában és annak megvalósulásában, a felszólalásokban és a politikai publicisztikában. Az elhivatottság és a példamutatás jeleinek a keresése a választók állandó feladata.

Pedig a politizálás etikus cselekedet kellene, hogy legyen. Építő szándékok vitája a haza javára. Ez a szavazók általános elvárása. Ha egy képviselőjelölt az ellenkezőjét hirdetné kampányolásakor, alig volna esélye, hogy sikeresen elérje célját. Hibahatáron belül néhánynak persze így is sikerülhet.

A nemzet józansága tágíthatja vagy szűkítheti a hibahatárt.

A társutasoknak semmi sem drága, sem a koronaékszer, sem a megvetett rágcsáló prémje. A magyar fogalom, a „társutas” nem is fejezi ki egészen pontosan magatartásuk alaptulajdonságait.

A „társutas” könnyen összetéveszthető az útitárssal. Olykor még akkor is, ha az alig rejtekezve útonállóként ténykedik. Talán a német fogalom a „Mitlaufer” jobban megközelíti a jelenséget. Az veled együtt fut, „laufol”, a füledbe liheg, és mintha neked verejtékezne – de sosem érted teszi, sosem munkálkodik az általad is elfogadott közös célokért. Lelke mélyén „nem törődik a hazával, a hazának száz bajával”. Tulajdonképpen csak utánozza a hivatottnak hirdetett szerepét, míg saját pecsenyéjét sütögeti, saját önző örömeit hajszolja.

Lehetnek ezek az örömek anyagi jellegűek és ezzel kapcsolódva lehetnek az önmutogatás lelki örömei is – akár az odaszólások álkarakánsága, komédiázó zokogások a kamerába, lépcső és kerítésmászások, vagy például a vulgáris szavak halmozása a médiákban. Mindez csupán a „laufoló” őszinteséget mellőző lihegése, aki így esedezik tetszésünk vagy akár a szavazatunk megszerzése érdekében. Ő is tudja, érzi, hogy olcsó, selejtes, ócska árut kínál, vagy épp bagóért szeretne megvásárolni minket. Ilyenkor, kampány-közeli időszakokban, vagyis szinte mindig jó, ha felismerjük az alig leplezett hamis fillérek olcsó csörömpölését.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabó A. Imre
2019. április 30. 17:09
Itt már mindenki Borbély Ildibe, a kabai képesítés nélküli óvónőbe szerelmes? :-) Súlyos aránytévesztés Bangóné megnyilvánulásán ennyit pörögni. Innen és túl minden, csak a diszkurzorok fejében létező szentimentalizmuson és csipkefinomságú erotikán a szikár tény az, hogy Borbély Ildikó szimplán seggbuta.
Tidal_wave
2019. április 30. 17:05
A fényességes nyugati sajtó már három napja hallgat erről az ügyről, nem találtam egyetlen egy angol, német, vagy francia nyelvű cikket sem, ami beszámolna erről (leszámítva a kormány kommunikációs lapjainak külföldieknek szóló kivonatait). Hol van Kester Eddy, Keno Verseck, Florence La Bruyere? Nem hiába mondta egyszer nekik szegény Lovas István: Egyetek szart!
abcdef
2019. április 30. 16:12
"A nemzet józansága tágíthatja vagy szűkítheti a hibahatárt." Remélhetőleg szűkíteni fogja. Ezzel kapcsolatban még az ellenzéki tüntetőket is elismerés illeti, mert a legutóbbi balhé során ("rabszolgatörvény") a politikusaik nyíltan hergelték őket, nemcsak uszító beszédekkel, de rendőrök elleni akciózással is, amit később partikellékkel való szórakozásnak hazudtak. Ehhez képest viszonlyag kevés erőszakos cselekmény történt, ami mégiscsak a tüntetők javára írható.
tevevanegypupu
2019. április 30. 14:59
TGM mindig baloldali volt, jelenleg meglehetősen szélsőséges, egy-egy kiemelt hülyeséget eliítél, de ez nem jelenti azt,hogy bármiben is megváltozna. De egy olyan műveltségű embernek mint TGM azért rendkívülien kínos lehet, hogy az az eszme amiben ő hisz, azt egy ennyire sötét, kétségbeejtően buta párt képviseli Magyarországon. Egyetlen más európai országban nem ilyen borzalmas a baloldal,. itt tényleg a legostobább, legtehetségtelenebb és kétségbeejtően buta emberek gyűltek össze..Gádornak ez az írása visszafogott és nagyon találó..Mikor itt többen Bayert említik patkányozással kapcsolatban, elfelejtik, hogy Bayer minden haragja vagy vulgarítása mellett is közelébe nem kerül Totaw, Ungvári Rudolf, Para-Kovács, az ÉS meg a Népszava újságíróihoz..Ők egyetlen patkányozás nélkül is olyan gyalázkodva, a kereszténységet megalázva és gyűlölködve írnak..ami úgy tűnik még csak az ingerküszöbét sem éri el azoknak, akik Bayer egy-egy cikkét szétcincálják..És akkor a baloldali-jobbikos politikusok hosszú sorát lehetne említeni akik valóban akasztanának,börtönbe zárnának és agyonvernének ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!