Betanított droidok

2019. április 23. 14:32

A szakközépiskolai képzés szegregált képzési formává silányult.

2019. április 23. 14:32
Dr. Szilágyi János
Népszava

1. Az elmúlt 30 évben a – ma így hívják – szakközépiskolai képzés szegregált képzési formává silányult, ahová a társadalom peremére szorult örök vesztesek gyermekei kerülnek/kerültek, akik funkcionális analfabétaként nem képesek a szakmát elsajátítani, többségük fiatal munkaerőként csak betanított vagy segédmunkára alkalmas. Ez a réteg az, amely 15 éves korban mintegy 3 évnyi tudásanyaggal van elmaradva a gimnáziumi tanulókhoz képest. A lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás egyes régióban 3 szorosa a gimnáziumi átlagnak. A szakközépiskolákban a lemorzsolódás elérte a 21 százalékos arányt, de a roma tanulók körében 60 százalék körül mozog. Be kell(ene) vezetni az országosan standardizált alapképességi – kulcskompetenciákra is épülő – bemeneti mérést a szakképzésbe belépők számára. A bemeneti kulcs/alapkompetenciák hiányában pedig munkaalapú szakképzési felkészítő programokat kell szervezni, annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak a szakmaszerzésre.

2. Az ágazati szakközépiskolai képzés kivégzése és a szakgimnáziumi képzés erőltetése súlyos károkat és torzulásokat okozott, amely közvetlenül hozzájárult a gimnáziumok további térnyeréséhez. Ebben a 4+1 éves intézménytípusban két szakma elsajátítása és a szakmai érettségi megszerzése fantazmagória, ráadásul még ebbe az iskolatípusba is jócskán kerülnek funkcionális analfabéták, hiszen a 15 éves korosztályon belüli arányuk 30 százalék, és csak egy részüket szívja fel a szakiskola. Mindezek tetejében az óraszerkezet radikális megváltoztatása, valamint a szakmai érettségi bevezetése tovább szűkítette a továbbtanulási lehetőségeket.

3. Hibás lépés volt a tankötelezettségi korhatár ilyetén mértékű leszállítása. Ami leginkább romboló volt, az az üzenet és a politikai szándék, a »renitenskedő« tanulók megregulázása, eltávolítása, közmunka »rezervátumba« kényszerítése. A korai iskolaelhagyók száma 2010-es 10,8 százalékos arányához képest 2017-re 12,5 százalékra szökött fel, ezzel az uniós országok szégyenpadjára kerültünk (Szlovákia 9,3 százalék, Csehország 6,7 százalék és Lengyelország – ahol sikeres 9. osztályos általános iskolai reformot hajtottak végre – 5 százalék, Szlovénia 5 százalék). Még szerencse, hogy nem 15 éves korra szállították le a tankötelezettséget, hiszen legfelsőbb döntéshozói szinten volt ilyen törekvés, amelyet az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László is támogatott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. április 23. 20:21
Régen a szakközépiskola érettségit adott és cigányok jellemzően nem jártak oda.
józan paraszti ész
2019. április 23. 19:52
Az ilyen jellegű írásra az egyetemen azt mondták, hogy " az óvónőképzős elképzelése az automata sebességváltóról". Tipikus példája annak, hogy aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja, aki tanítani sem tudja az megmagyarázza.
Kétes
2019. április 23. 17:37
Vettem a fáradtságot és elolvastam a teljes Népszava cikket és dr. Szilágyinak a CKP honlapján megjelent terjedelmes, jobban mondva terjengős, szubjektív elemekkel teli, általa minden bizonnyal szakmainak gondolt írását, amelyet ő vitairatnak nevez. A dolgozat egy vélhetően sértett ember tét nélkül összehordott önképzőköri anyaga.
kaktuszvirág
2019. április 23. 17:35
Kérdés.Ha valaki 16 éves koráig nem tuja elvégezni a 8 osztályt.akkor 18 éves koráig biztosan elvégzi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!