Topligában játszunk

2019. február 16. 17:05

Miért is fontos egy hitelminősítői döntés? Azért, mert továbbra is erre figyelnek a világ befektetői.

2019. február 16. 17:05
Szajlai Csaba
Figyelő

„Miért is fontos egy hitelminősítői döntés? Azért, mert továbbra is erre figyelnek a világ befektetői - a nagy pénzügyi alapoktól kezdve az amerikai háziasszonyokig. Ha jó a minősítésünk, akkor vásárolnak magyar »eredetű« értékpapírokat a világ minden pontján, és ezáltal olcsóbb a finanszírozásunk, amennyiben pedig bóvlis besorolásban vagyunk, akkor csak drágán, avagy IMF-hitelből tudjuk magunkat pénzügyileg menedzselni. Ilyenre is láttunk már példát.

A szóban forgó döntésre, amely valószínűleg pozitívan hat a másik két hitelminősítő (Moody's és Fitch Ratings) várható lépésére is, két és fél éve várunk! De megérte, hiszen az S&P szakértői is megbizonyosodhattak róla, hogy a magyar gazdasági növekedés nem tiszavirág életű. Immár hat éve bővül a gazdaság, amely abból a szempontból is fontos, hogy a GDP-gyarapodáshoz viszonyítják az adósságráta alakulását. Emellett a külső adósságállomány is csökkent, és az adósságon belüli devizarész pedig visszaszorult húsz százalék alá. Magyarán: forintból is képesek vagyunk magunkat finanszírozni, és egyre kevésbé vagyunk ráutalva a globális pénzpiaci szeszélyeknek.

Ráadásul a kilátások is biztatóak: a bővülés »itt marad«, sőt az EU-n belül kifejezetten magas ütemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2019. február 17. 19:12
".....Topligában játszunk......" Na, ez igaz. Ezzel egyetértek. SŐT !!! Már a Topligát is kinőttük, ha Orbán Viktor ekkora MARHASÁGOT mondott 5:30-nál: "....Az államadósságot 85 százalékról 11 százalékra metszettük vissza...." https://www.youtube.com/watch?v=_-_QQDjZvdA&feature=youtu.be&t=330 A miniszterelnök papírról olvasta a SAJÁT véleményét, és fogalma sem volt róla, hogy mi áll a papíron. NEM szisszent fel a 11%-nál! (Ahogy a jelenlévő hűbéresek sem)
Akitlosz
2019. február 16. 22:51
"Miért is fontos egy hitelminősítői döntés? " Na és akkor is fontos neki, amikor leminősítenek? Most tart ott az ország hitelminősítés terén, mint 2008-ban, amikor IMF lélegeztetőgép kellett az országnak. Na ennyit ér ez a felminősítés és ez a propaganda.
békalepcse
2019. február 16. 21:53
Szajlai az utólag minősítők legalja. Utólag is csak találgat, vagy próbál a kondatagoknak is lökni valamit....
2785
2019. február 16. 20:59
Ellenzéki lapokban néma csend! Bezzeg amíg a leminősítések voltak, mekkora hajcihő volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!