Kommunista kém volt-e Gyurcsány apósa?

2018. november 22. 15:43

Fontos-e mindez?

2018. november 22. 15:43
Tálos Lőrinc
Reflektor

„»Apám bolgár volt. Sajnos meghalt 2002 elején. Petar Dobrevnek hívták. Imádta az életet. Nem ismertem nála vidámabb és viccesebb embert. Ezzel a névvel tízezrek élnek Bulgáriában. Olyan szokásos név, mint nálunk például a Szabó János. Ez lett hírének veszte. Mai napig valami kémfőnökkel azonosítja a FIDESZ. Szinte látom és hallom, hogyan viccelődne ezzel a James Bond szereppel. Nem volt az. Sőt. Apám, ellentétben velünk, soha nem politizált. Közlekedési mérnök volt. Később a bolgár Videoton magyar kirendeltségén (valójaban Izotimpex) dolgozott.« - írja Dobrev Klára apjáról.

»Az „impexek kora” olvasmányos formában mutatja be, hogyan fonodótt össze a 70-es, 80-as években a magyar külkereskedelem a titkosszolgálatok működésével. A könyv olyan belügyi iratokat dolgoz fel, amelyekből kiderül, milyen nemzetközi játszmákban vett részt a magyar hírszerzés a rendszerváltás előtt. Az Irak-iráni háború idején például azt is megszervezték, hogy miközben leszállították Iraknak a Videoton rádiólokációs rendszerét, az irániaknál felállították ugyanannak a berendezésnek a zavaró állomásait. De voltak gondok abból is, hogy az amerikaiak olyan integrált áramköröket találtak a Nicaraguában és Afganisztánban zsákmányolt bolgár fegyverekben, amelyeket a Videoton vásárolt az Egyesült Államokban.« - ezt pedig a 444.hu írja a Borvendég Zsuzsanna könyvéről szóló ismertetőjében. 

Bizonyít-e bármit a második idézet? Természetesen nem, de arra azért rávilágít, hogy a »bolgár Videoton« emlegetése sem cáfol semmit, sőt, inkább a gyanút erősíti. Fontos-e mindez? Önmagában annyira nem. Arra ugyan érdemes felhívni a figyelmet, hogy az említett könyv éppen azt járja körül, hogy miként lett a »külkereskedő« az »ügynök« szinonímája a szocializmusban továbbá azt is, hogyan lettek a külkereskedő cégek az államvagyon rendszerváltáskori magánvagyonná »konvertálódásának« kísérleti telepei és első fecskéi. Petar Dobrev múltja nem önmagában érdekes, hanem Apró Piroska rendszerváltás előtti és utáni karrierjével, meg Gyurcsány Ferenc első milliójával együtt. Apró Piroska 20 éven keresztül volt »külkeres« a rendszerváltás előtt, állami cégektől kezdve a minisztériumig. A rendszerváltás után volt Horn Gyula kabinetfőnöke, illetve elnök vagy igazgatótanácsi tag állami, részben állami vállalatokban, bankokban. Idézzük az Origo (nyugalom, még a régi) 2004-es Gyurcsány-portréját: »Az Altus a privatizáció nyertese lett. Gyurcsány ezentúl nem tanácsot adott, hanem maga kezdte felvásárolni az állami vállalatokat, egyre nagyobb tételben és mennyiségben. Amikor látszott, hogy megy az üzlet, akkor a Creditum több fontos munkatársa is csatlakozott hozzá: először Tatai Ilona, aki a rendszerváltás előtt az egyik legsikeresebbnek számító állami vállalat, a Taurus vezetője volt. Ugyanakkor a politikai életből is ismerték egymást Gyurcsánnyal. Tatai az utolsó Politikai Bizottságnak is tagja volt, ahol a reformerek között azzal keltett feltűnést, hogy nyilvánosan tiltakozott a veszteséges KGST-export ellen. Tatai később hozta magával Jagiellowicz Györgynét, aki szintén taurusos volt, és jelenleg ő vezeti az Altust. A cég körül még több reformkommunista is feltűnt, többek között Kiss Elemér, a Medgyessy-kormány későbbi kancelláriaminisztere, aki ügyvédként segítette a cégbirodalom kialakulását. A régi politikai kapcsolatok üzleti lehetőségeket hoztak: az Altus például a Miniszterelnöki Hivatal volt bölcsődéjét vette meg székháznak. Gyurcsány 1996-ban nősült harmadszor, ekkor vette el Dobrev Klárát, akinek nagyapja, Apró Antal volt parlamenti elnök, édesanyja, Apró Piroska (Horn Gyula volt kabinetfőnöke) révén szintén tovább erősítette kapcsolatát a baloldali körökkel. Az esküvő idejére Gyurcsány már túl volt a gazdagságát megalapozó üzleti sikereken, melyekben az is segített, hogy Apró Piroska MHB-igazgatótanácsi elnökként hitellel segítette Gyurcsány vállalkozását. Gyurcsány először jövendő anyósával ismerkedett meg üzleti tárgyalásokon, és rajta keresztül ismerte meg feleségét. Az ellenzék rendszeresen támadta azzal Gyurcsányt, hogy több sikeres üzletben, például a balatonöszödi üdülővásárláskor családi-politikai kapcsolatai segítették gyanús haszonhoz.«" 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Swastika
2018. november 24. 08:35
Orbán apja meg párttitkár . Ki a faszomat érdekli ? Nem emiatt gecik .
Vakfolt
2018. november 23. 09:35
"Amikor maffiakormányozunk, akkor ne felejtsük el, hogy eleve egy maffiafilmben élünk, Orbán csak az a szereplő, amelyik leszámolt a riválisaival." Amióta a világ világ, így megy ez, a gazdasági hatalom politikaivá válik és a politikai gazdaságivá. Amikor az egyik hatalom nem tudja felszámolni a másikat, de a másik rejtetten továbbra is jelen van, akkor beszélhetünk maffiáról. Ez is teljesen örök dolog. Na most, ha egy szereplő leszámol a riválisaival, akkor az onnantól kezdve már nem maffia, hanem az a legális hatalom. A győztes, vagy az éppen uralmon levő nevezi meg, hogy ki a maffia: az a második erő, amivel nem bír. Igen mókás ez a kifordított bundakesztyű, hogy a teljesen erőtlen, marginális komcsik nevezik maffiának a legális hatalmat. Mintha bármilyen hatalmuk lenne. Így ezek a kijelentések csak szánalmas erőlködések.
koronaszepe
2018. november 23. 07:38
Annyira szánalmas ez az elterelés... Vörös katona volt e Kövér László nagyapja?
Peter8811
2018. november 23. 07:00
Ez lett hírének veszte. Mai napig valami kémfőnökkel azonosítja a FIDESZ. Szinte látom és hallom, hogyan viccelődne ezzel a James Bond szereppel. Nem volt az. Sőt. Apám, ellentétben velünk, soha nem politizált. Közlekedési mérnök volt. Később a bolgár Videoton magyar kirendeltségén (valójaban Izotimpex) dolgozott.« - írja Dobrev Klára apjáról." A Fidesz az már csak ilyen, Pető Iván apukájára is ráfogta aki egyszerű kárpitos volt hogy az ÁVH-nak dolgozott a papa nem tehetett róla, hogy az ÁVH-n tízezer számra futkározott Pető nevű . Meg a másik tízezer Bauer néven: Ich mag kurze Nägel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!