A tanárok is pénzből élnek

2018. november 20. 19:46

Kedves Oktatási Államtitkár Úr! Bátran elhihetitek nekem, hogy nem a pénz miatt jelentkeztünk a tanárszakra.

2018. november 20. 19:46
Mihályi Fruzsina
20on

„Őszintén hiszem, hogy pedagógusnak lenni a földkerekség egyik legizgalmasabb, legérdekesebb és legszuperebb munkája. Soha, egy percig sem unatkozunk, nem hogy két nap nem telik el ugyanúgy, de két óra sem hasonlít egymásra még a legkevésbé sem. Mi, tanárok végezzük a világ legváltozatosabb munkáját, gyerekeket nevelünk és oktatunk, ráadásul nem is csak párat, hanem egyszerre pár százat.

Végigkísérhetjük, ahogyan a gyerekekből kamaszok, a kamaszokból pedig fiatal felnőttek válnak, nyomon követhetjük, hogyan változnak meg a céljaik, a terveik, az álmaik, együtt ünnepelhetjük velük a mérföldköveik elérését és irányt mutathatunk nekik a nagybetűs élet útvesztőiben. Tanárnak lenni vitathatatlanul az egyik legklasszabb hivatás.

Sokan mégsem mehetünk tanárnak, mert egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. Az oktatási államtitkár úr szavaira reagálva most essen néhány szó a motivációról és a megélhetésről.

(...)

Mert hát, hahó! A tanárok is pénzből élnek. Nem hobbiból dolgozunk, az, hogy imádjuk a munkánkat, csak a szerencsés extra, de nekünk is ugyanannyiba kerül a lakbér, a Vodafone nekünk is havonta számláz és a Tescóban sem adnak pedagógus kedvezményt az élelmiszerek mellé. Nekünk is a való világban kell helytállnunk, nem pedig a Gazdálkodj okosan! játéktábláján.

Kedves Kommentelők! Kedves Oktatási Államtitkár Úr!
Bátran elhihetitek nekem, hogy nem a pénz miatt jelentkeztünk a tanárszakra. Amennyiben nem a hivatástudat, hanem az anyagiak vezéreltek volna, most egészen biztosan a közgazdász- vagy a mérnökdiplomáért állnánk sorba. Nem a pénzéhség és nem is a haszonlesés vezetett minket a pedagóguspálya irányába, hanem a hit és a remény.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2018. november 21. 18:03
Lehet fikázni a lányt, de ha így marad, pár év múlva majd taníthatjátok ti otthon a gyerekeiteket, mert nem lesz tanár ennyi pénzért. Csak szólok, hogy már nem csak matek meg fizika, de valahol történelem meg magyar szakos tanárokból is hiány van. Az ok nem véletlen: kb bármilyen ssc-be, vagy más multihoz excelltologatónak el lehet menni 2-3-szor akkora pénzért. Meg lassan az Aldiba is. Nem csoda, ha sokaknak vonzóbb, mint a stressz, még a hétvégi dolgozatjavítás. Ha ezt kívánjátok, csak így tovább!
heizer
2018. november 21. 10:14
Két dolgot kéne belátni a tanárok fizetésével kapcsolatban: - Egyrészt valóban kulcsszerepet játszanak a következő generáció felnevelésével, és egyben az ország jövőjének megalapozásával. - Másrészt: ha nem rendezik a tanári béreket és nem tartják fokozatosan versenyképesen és magasan (és vegyük észre: sokkal fontosabb a tanárok magas fizetése, mint a hipi-szupi iskolai infrastruktúra), akkor mindig csak azok mennek tanárnak, akik kiszorulnak a versenyképes végzettséget kínáló szakokról, tehát mindig egyre rosszabb lesz az oktatás humánerőforrásának színvonala. És ami rossz adottságként megvan, azt nem lehet később erővel sem felemelni. Ezért nagyon fontos a - nem csak átlagos, hanem a - magas tanári fizetés. Mert ez tudja garantálni az oktatás magas színvonalát.
Æðelflæd
2018. november 21. 09:12
"Kedves Oktatási Államtitkár Úr! Bátran elhihetitek nekem" Innentől kezdve sajnos nem tudom komolyan venni Fruzsit. Nem biztos, hogy akarnám, hogy a gyerekemet egy olyan csajszi oktassa-nevelje, aki lazán lehahóz és letegez egy egyetemi tanárt, volt rektort.
Természetes Orbánizmus
2018. november 21. 09:08
Fruzsika inkább valami demográfiai hasznosságú tevékenység végzésébe fogjon ne politizáljon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!