Juj! A keresztény kurzus már a spájzban van!

2018. augusztus 22. 17:26

A régi baloldal magától is belesétál a kultúrharc csapdájába.

2018. augusztus 22. 17:26
Tálos Lőrinc
Reflektor

„Óriásit ment a magyar sajtóban, hogy az augusztus 20-i állami ünnepségeken kereszttel díszítették fel az Országházat. Többen a szekuláris állam végét delirálták vagy rögtön a nem keresztények elnyomásaként értékelték, hogy egy latin keresztet ábrázoló zászló jelent meg a Parlament erkélyeiről lelógatva. Ezzel az értelmezéssel azonban van egy kis gond: az a zászló nem »A« kereszt öncélú ábrázolása, hanem a magyar állam (feltételezett) első zászlaja és mint ilyen helye van egy természetéből fakadóan historizáló nemzeti ünnep díszletei között.

(...)

Nehéz eldönteni, hogy mi szánalmasabb és felháborítóbb egyszerre, az hogy a hatalmat megragadó jobboldal harmadszorra elért kétharmados többsége, és mindent letaroló hatalomgyakorlása után még mindig úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne és azt képzeli, hogy még mindig baloldali gazdasági és médiatúlsúly van, vagy az, hogy a 90-es évek baloldalával szellemi közösséget vállaló pártok azt hiszik, hogy ezen a fronton lehet leváltani Orbán Viktort. És elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amely megfejti, hogy miként sikerült a Fidesznek az agyagba döngölni a posztkommunistákat. A »baloldal« Gyurcsány Ferenccel történetet váltott, elkezdtek úgy csinálni, mintha ők lennének a rendszerváltás igazi örökösei, új történetük szerint egyedül ők az emberi jogok és a szabad piac (együttesen »a nyugat«) hiteles képviselői. A szabályos stréberség azonban visszaütött, elvágták magukat a hagyományos szavazótáboruktól, amelyet az emberi jogok hidegen hagytak és amely a szabad piacot egyenesen utálta. Gyurcsány Ferenc felkínálta Horn Gyula szavazóit a jobboldalnak, az meg lecsapott rájuk. Mi is történt valójában? Az intézményes baloldal elvágta magától a saját gyökereit, a munkásosztályt. Az ebből fakadó baloldalisági deficitet pedig az értelmiségi kultúrharc túltolásával próbálta meg kipótolni, a »duruzsoló osztály« kívánalmainak megfelelően abba fektette energiáit, hogy a »haladó értelmiség« győzelmét szolgálja, csakhogy ezzel beszorította magát egy jóval kisebb szavazótáborba, mint amivel eredetileg rendelkezett, az eredeti szavazótáborának a szívét pedig elrabolta a jobboldal, amelynek sikerült a saját antikommunista szavazótáborához hozzáadnia a korábban baloldali szavazók jelentős részét is azáltal, hogy közös ellenségként tüntethette fel az éppen kormányon lévő »baloldali« erőket. 

A helyzet tehát az, hogy a Fidesznek Szakács Árpádra sincsen szüksége ahhoz, hogy belehergelje a régi baloldalt a kultúrharc csapdájába, belesétál az magától is. Például, amikor politikai jelentőséget tulajdonít egy, a nemzeti ünnepen felbukkanó historzáló díszletnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. augusztus 23. 14:21
A Zsindexen is megy az ajvék, hogy "Nem létezik az a keresztes zászló, amelyet a Parlamentre raktak". A magyarul fogalmazni nem tudó galíciai jöttmentek szerint tehát NEM LÉTEZIK az a (két) zászló, amit ők lefényképeztek... Ezek a barmok Nagy Konstantin látomását ("In hoc signo vinces") vajon hogy fordítanák? Itt írd alá, Vince? Mellesleg bemutatták Szent István rekonstruált zászlaját is, hogy íme, nincs rajta kereszt. Hát a vásznon tényleg nincs, de a rúd végén ott díszeleg a kereszt! Na, ez öngól volt!
lhotx
2018. augusztus 23. 10:24
A keresztény kurzus végig a seggük alatt volt, ha nem vették volna észre. Arra épült -- többek közt -- a spájzuk is. Ükpapáék azon az alapon kérték meg ükmamáék összes kezét, hogy van ez az alap, amin állani lehet. Ahonnan -- remélhetőleg -- senki sem tudja majd páros lábbal lerúgni még az ükunokákat sem. Ha ezt ma valaki a modernitás nevében nem így érti, az csak magát sajnálhatja le...
Babivadász
2018. augusztus 22. 20:23
"magyar állam (feltételezett) első zászlaja " Feltételezem , hogy nem sok esze volt annak aki ezzel az ötlettel állt elő. Orbán Viktor református . A reformátusok bizonyos okok miatt kerülik a kereszt használatát. A miséken nem vetnek keresztet , a református templomokon a síremléken kereszt helyett mást szimbólumokat használnak . Így járnak azok az álkeresztények akik politikai célokra akarják felhasználni a keresztény vallást.
Pelso j.
2018. augusztus 22. 19:34
Aha. Hűbéresek, haverok helyzetbe hozása, jutalmazása kultúrában, azt a kultúrharcnak hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!