A kulcs az oroszoknál van

2018. augusztus 21. 10:50

Oroszország igyekezete az Európával való jobb kapcsolatok megteremtésére kudarcra van ítélve, amíg Moszkva hozzájárul az elnyomáshoz Szíriában.

2018. augusztus 21. 10:50
Kenneth Roth
Népszava

„Oroszország mutat is némi hajlandóságot ennek megakadályozására. Idlib az egyetlen a négy felállított »deeszkalációs« övezet közül, amelyeket Oroszország és Szíria még nem hódoltatott meg és foglalt el. Oroszország jóváhagyta, hogy Törökország tucatnyi »megfigyelőpontot« állítson fel Idlib körül, de amíg Törökország szerint Idlib »átléphetetlen határ«, Moszkva álláspontja ennél ellentmondásosabb. A legárulkodóbb jel azonban az, hogy a tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország csendben meglebegtette a katonai előrenyomulás leállításának lehetőségét azért cserébe, hogy a Nyugat vállalja Szíria tönkretett városainak és infrastruktúrájának újjáépítését. 

Még ha sikerülne is meggyőzni az európai kormányokat, hogy finanszírozzák a főként orosz és szíriai erők által lerombolt városok újjáépítését, a javaslat feltételei meglehetősen ellentmondásosak. A szíriai kormány elvette a menekültek kedvét a hazatéréstől – elkobozta ingatlanukat és börtönnel fenyegette őket –, az újjáépítés terén pedig a politikailag vele szimpatizáló területeket részesíti előnyben. A szíriai katonaság és titkosszolgálat ráadásul jelentős összegű humanitárius segélyt vágott zsebre és fordított a vérengzés pénzelésére, így tehát minden okunk megvan feltételezni, hogy az újjáépítési segélyt is hasonlóan eloroznák, az átláthatóság és a független ellenőrzés hiánya miatt. 

A szíriai civil lakosság életének mindenesetre nem szabadna a masszív lefizetéseken múlnia. Ennek alternatívájaként le kellene állítani Oroszország részvételét Szíria háborús bűnökkel teli stratégiájában és határozott nyomást gyakorolni a Kremlre az atrocitások megszüntetése érdekében. Ideje világossá tenni: Oroszország igyekezete az Európával való jobb kapcsolatok megteremtésére mindaddig kudarcra van ítélve, amíg Moszkva hozzájárul a brutális elnyomáshoz Szíriában. Az Idlibben élő 2,3 millió szír sorsa azon múlik, mennyire határozottan sikerül ezt az üzenetet továbbítani.

Oroszország igyekezete az Európával való jobb kapcsolatok megteremtésére kudarcra van ítélve, amíg Moszkva hozzájárul az elnyomáshoz Szíriában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2018. augusztus 22. 18:18
Édes Istenem... Ez egy fékevesztett idióta, aki ráadásul szorgalmas is. Miért nem megy oda és élvezi a szabadságot Idlibbe, legalább is azt néhány órát ami az érkezésétől a kivégzéséig adatik neki. Szíriát csak vaskézzel lehet irányítani, ha nem tudná ez a sátáni szerzet.
puszika
2018. augusztus 21. 19:29
Na álljunk csak meg egy kicsit kedves Roth! Az már eleve nagy baj ha valaki/pl.ön/azt hiszi ,hogy a külpolitika de általában a politika ilyen egysíkú valami .Az meg tetemes naivitás vagy szándékos félrevezetés azt hirdetni az orosz külpolitikáról. Abban mindig nagyok voltak.Akár a cár akár Sztálin,Brezsnyev.....................Putyin volt a kormánykeréknél. Had mondjak példát is.Szíria még egy rossz álom sem volt/az ukránok annál inkább/és a szankciók életbe léptek.Kelet Európa azóta szív,a nyugat meg nagy megelégedéssel szemléli,miközben titkos csatornákon kereskedik velük. Ennek ismeretében elmondaná végre mi a logika abban amit leírt? Vagy csak a Népszava olvasóit akarja félretájékoztatni?
Rugo
2018. augusztus 21. 16:16
Miért beszél ez az amerikai zsidó Európa nevében? Mióta oroszellenes a hajdani vadkommunista Népszava?
Rugo
2018. augusztus 21. 14:45
Beteg ez a Rót, vagy csak beteges ruszofóbiája van. Inkább maradtál volna hetes, mint a nagyapád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!