A kultúrharcos

2018. augusztus 08. 17:52

Orbán most visszasüllyesztene bennünket oda, ahonnét őszinte mondatai szerint felemelkedett.

2018. augusztus 08. 17:52
Csillag István
Csillag István
HVG

„Valószínűleg a lapkiadással foglalkozók sem maradhatnak ki a kormány nagyvonalúságából és a védtelen olvasóközönség pártolását segítő szabályozásból. Csak megbízható forrásból származó híreket közvetíthetnek, csak megbízható szerkesztőkkel dolgozhatnak, és megbízhatóság most nem az árja származás bizonyítása (ld. Svejk: »Na, tolja le és mutassa!«), hanem a kultúrharcos akadémiák elvégzése, vagy tömörülés az öreg sajtóharcosok klubjában.

De egyelőre legyen elég a kultúrharcos ötletelésből. Ne felejtsük el, hogy a kivégzésnek hányféle módját találta ki az egyébként jámborságáról híres valahai késő reneszánszot megélt keresztény szerzetes. Sose felejtsük, hogy a kultúrharcnak ezt az előttünk álló új fejezetét az hirdette meg, aki egy őszinte pillanatában, a »Fekete Doboznak« adott 1988-es interjújában (»Mi leszel, ha nagy leszel?«) azt mondta: »Annak a miliőnek, ahonnan én jöttem, nincsen semmiféle speciális kulturális tradíciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg... a parasztsághoz sincs semmi köze igazából apáméknak, állatot tartottunk, tehát a tevékenység megvolt, de paraszti kultúráról rég nem volt szó a faluban, munkáskultúra semmi nem volt... polgári kultúra, ugye, elő se jön... Én egy ilyen kulturálatlanságból, egy eklektikus valamiből jöttem.« Ez az ember kemény munkával kiemelkedett ebből az eklektikus valamiből. Nyelveket beszélő, olvasott, kapásból értelmes mondatokkal reagáló, komoly tekintéllyel rendelkező politikussá, államvezetővé fejlesztette magát. Most visszasüllyesztene bennünket oda, ahonnét őszinte mondatai szerint felemelkedett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. augusztus 09. 16:32
Csillagnak is már régen a Szoborparkban lenne a helye.
nyugalom
2018. augusztus 09. 13:31
Fletó és Soros is remekül beszél angolul! Hát még Mónika, Ildikó, Megyó, stb........!
nyugalom
2018. augusztus 09. 13:26
Kérdés: a Mandiner miért nem hagyja meg a 444-nek ezt az elvtársat, ujhülyével együtt? muszáj ezt itt közölni, persze, nem kötelező elolvasni, na kár a felületért!
annamanna
2018. augusztus 09. 13:22
Nem tudom elképzelni, hogy a cikkíró mire gondol, amikor azt vizionálja, hogy Orbán visszasüllyeszt minket oda, ahonnan kiemelkedett. Mit vesz el Orbán, az internet korában? Miről beszél ez az ember? Mintha a középkorban élünk, ahol a kultúra egyetlen forrása a templomi prédikáció volt, amit latinul nyomtak el a papok (persze talán magyarul prédikáltak akkor is, katolikusok jobban tudják). De ma nem ez a helyzet, mitől fél ez az ember és minek riogat? Persze nekem az is furcsa, hogy egy Fejér megyei falut, aztán Székesfehérvárt miért nevezte Orbán kultúra nélkülinek. Nem értem, pontosan mit hiányolt. Pláne Fehérvárról meredek azt állítani, hogy kultúra nélküli közeg; márpedig oda költöztek, oda járt gimnáziumba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!