Mi baja egy konzervatívnak a kormánnyal?

2018. július 11. 16:21

A politika nem mindenekfelett való, s a kormányzás nem mindenben illetékes.

2018. július 11. 16:21
Balázs Zoltán
Heti Válasz

„Akkor most mi a bajuk? Miért nem dőlnek hátra, amikor a liberális értelmiségnek is bealkonyult, és már egyszerűen nincs sportértéke az erről írott tízezredik flekknek? Miért nem vonulnak vissza – a mór megtette a kötelességét –, s hagyják a politikát a politikusokra? Vagy ha nagyon nem bírják ki, miért nem állnak be politikai propagandistának? (Akarom mondani: harcosnak?)

Több okból sem. Először is, a konzervatív tényleg úgy gondolja, hogy a politikához legjobban a politikus ért. Csakhogy demokratikus rezsimekben minden választópolgár eleve politikus. Még az értelmiség is, ha akarja, ha nem. Másodszor maguk a politikusok igénylik – nem is ritkán – a világnézeti támogatást. Mert még ők is gondolkodnak, ha akarnak, ha nem. Harmadszor, s ez a legfontosabb ok, a konzervatív tényleg komolyan veszi, hogy nem az ő dolga a politika, föltéve, hogy a politika fő feladata a kormányzás. De éppen ezért úgy gondolja, hogy a politika nem mindenekfelett való, s a kormányzás nem mindenben illetékes. Ha az volna, akkor a politika maga vonná be az értelmiséget olyasmibe, ami nem rá tartozik.

Ezért a konzervatív a politika védelmében védi a politikán kívüli világot, beleértve az emberek személyes autonómiáját, szabadságát, közösségeit, erkölcsi és szellemi felelősségét. Védi a kormányzat és a kormányzás autonómiáját: ezt azonban csak úgy teheti meg, ha annak határait védi. Ha szükséges, önmagától.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NemSzűrt
2018. július 11. 18:18
Balázs „igazikonzervatív” Zoltán 2010 óta tárcasorozatot üzemeltet a szélsőségesen liberális, hungarofób Magyar Narancsban. Itt lenne az ideje, hogy polgári undergroundban szocializálódott libsi hülye gyerekek végre felhagyjanak azzal az idegesítő szokásukkal, hogy annak a konzervatív tábornak a nevében beszéljenek, amelynek soha nem voltak a részesei.
Megtalálta
2018. július 11. 18:08
Volt már: http://mandiner.hu/cikk/20180702_balazs_zoltan_mi_baja_egy_konzervativnak_a_kormannyal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!