Nagypénteki kételyeink – a feltámadás előtt

2018. március 30. 12:42

Vajon élni tudunk-e a megváltás lehetőségével?

2018. március 30. 12:42
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Polgár Portál

„Nos, Jézus, az Istennel való találkozást közvetlenül megelőzve megéli ezt a »kiüresedési szintet«, amikor a bűnök terhe, »isten visszahúzódása« olyan rettegéssel és magánnyal tölti el szívét, hogy az már az ateizmus látszatába csap át. Ez a megtisztulási folyamat része, mely után a hit puszta megélésnél magasabb szintre lép majd és felkészül a találkozásra. Máté evangéliuma pontosan ezzel igyekszik hangsúlyozni Jézus emberi voltát. Mert Jézus Isten fia ugyan, de emberi minőségben jelenik meg közöttünk, így meg kell élnie az emberi létből fakadó szenvedést. Sőt: végül is pontosan az a lényeg, hogy Jézus önként és értünk vállalja fel az emberi egzisztenciában rejlő szenvedést.

Mondhatjuk azt is, hogy

az emberi létben rejlő legnagyobb szenvedés maga a kétely, és az ezzel járó szorongás – nos, Jézus ezt is felvállalja helyettünk a kereszten.

Az antitézist pedig hamarosan a szintézis követi majd. Krisztus egyesül az Istennel, majd harmadnapra feltámad.

Ez a Passió, ez a Nagypéntek lényege – Jézus szenvedéstörténetének csúcspontja. Minden más pedig az emberre, azaz miránk tartozik. Vajon élni tudunk-e a megváltás lehetőségével?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2018. április 01. 09:50
Pártpolitizáló papok, teologizáló pártpolitikusok...
Bell & Sebastian
2018. március 30. 23:06
Nagyjából ott a válaszvonal a zsidó Ószövetség és a keresztény Újszövetség közt, hogy míg az atyák megszabadulást (az éppen aktuális alávetettségből) értettek a megváltáson, Krisztus után, bár fokozatos hangsúly eltolódással, inkább üdvözülést. Ez elsőt e világi / gyakorlati, a másodikat transzcendens értelemben, a második eljövetelt követően. A kérdés (Élni tudunk-e a megváltás lehetőségével?) úgy hülyeség, ahogyan írva van. Akarunk-e. Ha igen, elő a check listet (Hét Szentség), oszt tessenek megmászni a grádicsokat. Nem állami támogatás ez, hogy a levegőből szublimálódjon. Ha a kérdés burkolt agitáció, és csak a zsidó-keresztény kultúrkörben van értelme (ez sincs és az sincs), akkor nem szóltam, mert T. Szerző a gyereket trafálta pofán, nem az almát.
kunfia
2018. március 30. 21:14
A Fidesznek 8.a után nincs feltámadás!
lebegyew
2018. március 30. 21:11
Számomra Jézus akkor van legközelebb, mikor a kereszten a halála előtt azt mondja, hogy "Atyám miért hagytál el engem?". Ebből a mondatából tudom, hogy ő valóban az Isten fia volt. A halál perceiben már nem kamuzik senki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!