A Szombat rég megírta Sorosról

2017. november 27. 08:51

Nem kell ahhoz tervnek sem nevezni egy mániát ahhoz, hogy valaki rá akarja erőltetni népekre, államokra, egész földrészekre.

2017. november 27. 08:51
Megyeri Dávid
Magyar Idők

„A Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat már tizenhárom éve pontos diag­nózissal szolgált a spekulánssal kapcsolatban. 2004. októberben jelent meg Az öngyűlölő kapitalista címmel Novák Attila és Seres László tanulmánya, amely olyan sokoldalúan rajzolta meg az üzletember motivációit, mintha most készült volna. A szerzőpáros úgy fogalmaz: »A Szombat nem foglalkozna egy amerikai multimilliárdos magánügyével, ha az, amit a pénzével tesz, az ő vagy az amerikai demokrácia magánügye lenne. De nem az. Soros György ugyanis számos rokonszenves gondolat hirdetése és számos rokonszenves civil kezdeményezés támogatása mellett életveszélyes dolgokat is hirdet és támogat, s hétmil­liárd dolláros vagyonával a hatalma is megvan ahhoz, hogy pénzét politikai/civil/véleményformálói hatalommá konvertálja. Legveszélyesebb gondolata mind közül az, hogy akinek határozott véleménye van, az potenciális diktátor és fasiszta.«

A cikkírók szerint »Soros a szabadság megvédésének, a morálnak és a rációnak üzen hadat« azzal, hogy szerinte nincs érvényes, végső igazság, senkinek nincs joga megmondani, mi a jó és mi a rossz. Ennél szabatosabban nehéz lenne megfogalmazni a jelenben is, mik a fő bajok a spekulánscsászárral. Még akkor is, ha mi ma már nemigen tudnánk rokonszenvesnek nevezni a legtöbb kezdeményezését. De 2004-ben még sok minden másként látszott. Másrészt Soros talán mégsem véli úgy, hogy nincs egyetlen végső igazság, és senkinek sincs joga megmondani, mi a jó és mi a helyes. Megszólalásai alapján ezt az axiomatikus erkölcs- és istentagadó alapvetését magára nem, csak másokra nézve tartja érvényesnek. Magának minden esetben fenntartja az előjogot, hogy ítélkezzen, és megkérdőjelezhetetlen tekintélyként kizárólag a saját véleményét ismerje el. Az esszé balra, szociális és balliberális értékrend felé orientálódó Sorosról beszél, aki szerint Bush elnöksége – 2004-et írunk – »veszélyt jelent a világra«. A pénzember fellépésére »a mögöttes ideológia az volt, hogy leginkább a balliberális eszmék terjedése akadályozza majd meg a nacionalista, rasszista jobboldal terjedését, pontosabban azt, amit ő ezalatt ért«.

Ha George W. Bush nevét behelyettesítjük Donald Trumpéval vagy Orbán Viktoréval, akár Soros mai törekvéseinek körülírására is alkalmas lehetne a mondat. Hisz nem kell ahhoz tervnek sem nevezni egy mániát ahhoz, hogy valaki rá akarja erőltetni népekre, államokra, egész földrészekre. Talán a Soros háborúja kifejezés még az általa gyakran használt – és a baloldal által hisztérikusan tagadott – plan, vagyis terv szónál is hűebben jellemzi azt, amit művel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
he-he
2017. november 27. 16:56
Hajrá Soros,vesszen orbán!
brabant89
2017. november 27. 14:00
Soros szerint Bush elnöksége veszélyt jelentett a világra. A Pesti srácok szerint Irak megtámadása hazug indokokkal talán erősítette a világ biztonságát?
Megtalálta
2017. november 27. 13:27
Meglehetősen ütős érv az NGO-k ellen: " A következmény: a világ 38. leggaz­dagabb embere nem egyszerűen finan­szírozni kezdte Kerry kampányát (amihez, még egyszer hangsúlyozzuk, joga van), hanem kifejezetten megke­rülte azt a 2002-es McCain-Feingold-féle kampányfinanszírozási törvényt, amely 5 ezer dollár fölött kizárja pár­ tok elnökjelöltjeinek közvetlen privát támogatását. Korábban éppen Soros szorgalmazta ezt a reformot, mondván, a Nagy Pénz kerülje el a politikát. A „puha pénzek” becsatornázására talál­ták ki azonban az ún. 527-es szerveze­teket (a szám az IRS, az adóhivatal vo­natkozó besorolására utal), olyan „ra­dar alatti” civil egyesületeket, amelyek milliókat is kaphatnak, ha nem hirdetik nyíltan, melyik jelöltet támogatják, csupán „értékrendbeli”, illetve konkrét témákhoz kötött kampányt folytatnak. Ilyen 527-es volt a Kerry vietnami sze­replését gyalázó jobbos „veterán”-hirdetés, amelytől azonban a Bush-kampány határozottan elhatárolódott. "
péterx
2017. november 27. 11:14
Soros egy nihilista , aki cinikus-gátlástalan önzéssel fújja fel az ego-ját , önmaga "istene" . Báránybőrbe bújt farkas .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!