Orbán Viktor függési rendszere

2017. szeptember 11. 14:16

Az erős hálózat a többpártrendszerben is hosszabb hatalomgyakorlást tesz lehetővé.

2017. szeptember 11. 14:16
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Magyar Nemzet

„Tisza Kálmán kormányfősége (1875–1890) mutatja: az erős függési hálózat hosszabb hatalomgyakorlást tehet lehetővé Magyarországon, a többpártrendszer keretein belül is. Ez persze nem szolgálja az ország versenyképességét, mivel az állami pénzek és pozíciók odaítélése sokszor a politikai lojalitáson, és nem a szakértelmen múlik. Minél tovább tart a függési rendszer, annál inkább erősíti az alattvaló attitűdöt. Ugyanakkor ez nem diktatúra: egyfelől lehet nyilvánosan kritizálni a szisztémát és személyesen a miniszterelnököt is, másfelől aki beáll a sorba, anyagilag gyarapodhat is. Ráadásul a kormány már most elkezdte bevezetni a választás előtti népjóléti intézkedéseket: lásd az áfacsökkentést, az esetleges nyugdíjprémiumot, a tovább növelendő családi adókedvezményt.

Orbán Viktor és agytrösztje tehát egy meglehetősen rafinált függőségi rendszert hozott létre, amely ellen a leegyszerűsítő, aktuálpolitikai karakterű kritikák nem sokat használnak. Az ellenzéknek be kellene bizonyítania, hogy miért és hogyan működik, hogyan káros ez a függési rendszer, és azt is tudnia kellene elhitetni a választókkal, hogy a mostaninál élhetőbb országot kínál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. szeptember 11. 21:45
Te fehérgyarmati immigrant! 2015. februárjáig le se szartak a MN-nél, a "MN" megóv tégedit a haLLLLLyLÉKtalanok gőgjétől! HUF érfolyyam?!
jetta84
2017. szeptember 11. 20:19
Valamilyen szinten igaza van a cikk irojanak.De mig nincs alternativaja a kormanynak, inkabb ok legynek 20 evig hatalmon mint a hazaarulo ellenzek!
tango47
2017. szeptember 11. 18:06
"...az állami pénzek és pozíciók odaítélése sokszor a politikai lojalitáson, és nem a szakértelmen múlik." Ennek legszebb példája Lamperth Moncsika önmagát leleplező megnyilvánulása volt, amikor megnyugtatta elvtársait, hogy hiába tarolt a Fidesz az önkormányzati választásokon, a pénzcsapot továbbra is ő fogja kezelni és tudja, hogy kinek kell adni.
catalina9
2017. szeptember 11. 18:03
ez már Ron Werber...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!