Az ellenzék ősz eleji formája

2017. szeptember 04. 08:43

Nos, az a rossz hírem van a baloldal számára, hogy a Nagykörúton kívül is van élet – és a budapesti, esetleg más nagyvárosi szavazókon kívül igen keveseket érdekel, mi lesz a „Soros-egyetem” sorsa, vagy mennyire (nem) valósul meg hazánkban a konszenzuális demokrácia.

2017. szeptember 04. 08:43
Daniel001P
30/40

„Kálmán Olga az Egyenesen utolsó 20-25 percében rendre arról diskurál meghívott vendégeivel (Magyar György, Dési János, Csáki Judit, Farkasházy Tivadar, Csintalan Sándor – a teljesség igénye nélkül), mégis, mi az, ami miatt vannak olyan elvetemült őrültek, akik ezek után (demokrácia lebontása, autokratikus rendszer kiépítése, a nagy ellátórendszerek cserbenhagyása, Putyinhoz való közeledés, CEU-ügy stb.) Orbánra szavaznak majd.

Nos, az a rossz hírem van a baloldal számára, hogy a Nagykörúton kívül is van élet – és a budapesti, esetleg más nagyvárosi szavazókon kívül igen keveseket érdekel, mi lesz a »Soros-egyetem« sorsa, vagy mennyire (nem) valósul meg hazánkban a konszenzuális demokrácia. De túl ezen, őrültség lenne azt állítani, hogy amit a szocialista kormányok vérrel-verejtékkel építettek nyolc éven keresztül, azt 2010 óta porig rombolta az ádáz Orbán. A foglalkoztatás nő, a munkahelyek száma közel félmilliót nőtt (csak a piaci szférában), a GDP-arányos államadósság csökkent, az államadósság szerkezete kedvezően változott, az államháztartási hiány rendre 3% alatt van, a két-, három-, vagy többgyermekes családok jól járnak a jobboldali kormánnyal, sokak számára tetsző, hogy a segélyezés rendszerét átalakította Orbán, a kivándorlás még az elmúlt években távozókkal együtt is alacsonyabb arányosan a régiós átlagnál, komoly infrastrukturális beruházások voltak az elmúlt években. Nyilvánvalóan lehetne folytatni a sort. Mint ahogy arról is lehetne – és kell is – beszélni, hogy mennyire hatékonyan lettek felhasználva az uniós pénzek, milyen a foglalkoztatási szerkezet, mennyire sikerült megerősíteni a kkv-kat, mennyiben nyúltak hozzá az egészségügyhöz, sikeres-e az óriási léptékű centralizálás az oktatásban, kell-e ennyi stadion, tetszik-e, ha Kisvárda és Felcsút lesz lassan az ország közepe, mennyire elegáns az a folyamat, amelynek során kormányközeli üzletembereket tömnek ki.

Nagyon nem elegáns. Sőt. Viszont egyelőre nincs olyan elemi gyűlölet a Fidesszel szemben (vagy ha van is, a választási rendszer megváltozott, a médiában már jobboldali fölény figyelhető meg), ami 2006 után megvolt az akkor regnáló kormánnyal szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2017. szeptember 04. 14:23
Az a helyezet, hogy 1945 és 2010 között 57 éven keresztül ugyanaz a párt, igaz különböző nevekkel volt hatalmon, 1990 és 94, illetve 98 és 2002 között pedig ugyan ellenzékben, de akkor is meghatározó poziciói voltak a gazdaságban, médiában, a kultúrűban, a közigazgatásban és az önkormányzatokban, így négy év után vissza tudtak jönni. 2010. óta viszont megroggyantak, a médiában már nem csak kizárülag az ő hangjuk hallatszik, és már a társadalmi befolyásuk is csökken az élet minden területén. Ezt nem bírják elviselni, meg azt, hogy van egy tőlük független kétmillió feletti szavazótárbor, akit a köpködésükkel nem tudnak eltéríteni. Úgy tűnik, végérvényesen leszerepeltek, ami még egy tíz éve is elképzelhetetlen lett volna.
tango47
2017. szeptember 04. 11:02
Sok minden csípi a szememet, de annyira nem, hogy elhomályosítaná Gyurcsány, Bajnai és csatolt részeik tevékenységét.
catalina9
2017. szeptember 04. 10:46
Viszont egyelőre nincs olyan elemi gyűlölet a Fidesszel szemben.." de van igény rá, rendesen erőlködik Wahorn András, Kálmán Olga, Magyar ügyvéd úr...stb. stb. a Politico, a Spiegel, Schulz elvtárs stb. stb. ja... és miért is kellene gyűlöletnek lenni?
zakar zoltán béla
2017. szeptember 04. 09:40
Az elemzés pontos, lényegbevágó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!