A kérdés az, hogy Vlagyimir Putyin nyeri-e a következő magyar választásokat

2017. július 04. 12:36

Amikor Orbán Viktor vagy más zsarnokjelöltek arról beszélnek, hogy létezik egy speciális nemzeti, adott esetben magyar karakter, amit meg kell védeni a külföld ármánykodása ellen, akkor a legnyilvánvalóbb internacionalizmus jegyében járnak el. Interjú.

2017. július 04. 12:36
Timothy Snyder
168 Óra

„Mit gondol, veszélyben van az amerikai demokrácia? Elképzelhető, hogy Donald Trump elnök zsarnokká válik?

Nyilvánvaló, hogy Trump rendelkezik egy potenciális zsarnok minden szükséges tulajdonságával. Csak az autokratákat becsüli, gondolkodásmódjából egyszerűen hiányzik a demokratikus, jogállami elkötelezettség. Ő az az ember, akinek eszébe sem jut kompromisszumot kötni, elszánt arra, hogy addig nyomja a korlátokat, amíg azok kidőlnek. De van még két további tényező is. Az egyik, hogy az amerikai demokrácia egyáltalán nem tökéletes. A magyaroknak talán nem kell hosszasan bizonygatnom: néhány olyan jogi lépéssel, amelyek önmagukban nem látszanak döntőnek, alá lehet ásni egy ország demokratikus berendezkedését. Különösen, ha egyébként is vannak súlyos hibái. Az Egyesült Államokban például a pénz túlságosan nagy szerepet játszik a választások kimenetelében, és a választási körzetek határát úgy húzták meg, hogy kedvezzenek egyes választói csoportoknak. A másik fontos tényező a választók demokratikus elkötelezettségének minősége. Az amerikaiak azt szokták gondolni: a mi országunk már csak azért is demokrácia, mert valójában mi magunk vagyunk a demokrácia. A többségnek eszébe sem jut, hogy a demokráciát újból és újból meg kell szolgálni, hogy azt el is lehet veszíteni.

(...)

Ön természetesen tudja, hogy Magyarországon a kormány egy olyan törvényt fogadtatott el, amely megbélyegzi a civil szervezeteket, ha azok külföldről is kapnak támogatást. Nekünk ezért is fontos a 15. lecke, miszerint: támogass jó ügyeket! De hogyan hat ez a zsarnokság ellen?

 Hadd kezdjem kicsit messzebbről. Amikor Orbán Viktor vagy más zsarnokjelöltek arról beszélnek, hogy létezik egy speciális nemzeti, adott esetben magyar karakter, amit meg kell védeni a külföld ármánykodása ellen, akkor a legnyilvánvalóbb internacionalizmus jegyében járnak el. Ez a regisztráltatási láz maga a vegytiszta külföldi hatás. A magyarok most lemásoltak egy orosz törvényt, amelynek ötlete korábban Izraelből jött. Maga a kozmopolita nemzetközi jobboldal szólal meg akkor is, amikor Trump Vlagyimir Putyin információs politikáját másolja. A nacionalisták internacionáléja globális hálózat, amelynek tagjai ironikus módon gyakran szó szerint ismételgetik egymást, akkor is, amikor a nemzeti út védelméről papolnak. A civil szervezetek jelentőségét Kelet-Európában ismerték fel az emberek. Senki sem lehet szabad addig, amíg magányos, a szabadság csak közösségi összefogás eredménye lehet. Felszabadító tapasztalat, ha valaki egy általa választott jó ügyre pénzt ad vagy önkéntesként dolgozik érte. Ilyesmit csak szabad ember tesz, aki tudja, hogy egy-egy cél megvalósításáért másokkal közösen kell kiállnia. A zsarnokság azt szereti, ha túlerejével atomizált egyénekkel állhat szemben.

(...)

A könyvében bizonyos leckéket mintha kifejezetten a magyar valóság ihletett volna. Mit gondol az Orbán-rendszerről? Az már valami zsarnokságféle, vagy még defektes demokrácia?

Ritka az olyan demokrácia, amelynek nincsenek defektes oldalai. Nevezhetjük-e demokráciának Amerikát, ahol egy-egy milliárdos megteheti, hogy megveszi a szomszéd állam választásának eredményét– Nem szeretnék olyan látszatot magam körül, hogy megint itt van egy okoskodó amerikai, aki olyan országról osztja az észt, ahol nem élt, amelynek nem szakértője. De nem lenne tisztességes kibújnom a válasz alól: nekem az a benyomásom, hogy Magyarország már átlépett azon a határon, amelyen túl nehezen képzelhető el igazi politikai versengés. A viták már túlléptek a belső pluralizmus keretein. Nem az a kérdés, hogy melyik demokratikus erő győz, hanem hogy eljött-e már az idő, hogy a Jobbik átvegye a hatalmat. Vagy még inkább: nem Putyin nyeri-e a következő magyar választásokat valamelyik helytartóján keresztül? Azt hiszem, Magyarországnak ma jogi úton létrehozott autoriter kormánya van, amely már csak a látszat kedvéért őrzi a demokrácia bizonyos rituáléit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tomihawk
2017. július 04. 14:06
Ki a f.sz vagy, és ki kérte, hogy foglalkozz a mi ügyeinkkel, te niemand hólyag? Bújj vissza anyádba sorosfatty !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!