RMDSZ – Teleorman és Kolozsvár között

2017. július 03. 10:47

Erőszakos ideológiát és legfőbb érvet csináltak a nacionalizmusból arra, hogy ne tegyenek semmit ezért a nemzetért; minek autópályák, minek iskolák vagy kórházak, ha vannak megfelelő ellenségeink, ha van kit hibáztatnunk?

2017. július 03. 10:47
Sabin Gherman
Főtér

„Más: ugorrrjatok, mert a magyaroknak lesz Nemzzzeti Ünnepük! – ez újabb bizonyítéka annak, hogy a politikusok kulturálisan a XIX. században ragadtak. Magyarországnak valójában augusztus 20-a a nemzeti ünnepe és I. István királlyal, a Magyar Királyság megalapítójával kapcsolatos. Március 15-e – melyet a magyar közösség amúgy is meg szokott ünnepelni, akár engedi ezt Bukarest, akár nem – az összmagyarság ünnepe; a magyar forradalmárok ezen a napon kérték Budapesten a sajtó szabadságát, a jobbágyság felszámolását, Nemzeti Bankot és igen, az utolsó, tizenkettedik pontban: az egyesülést Erdéllyel.

De a mai eszeddel kell nézned azt a 12. pontot, figyelmen kívül hagyva a kort? Nos, akkor azoknak, akik amiatt rettegnek, hogy a magyarok március 15-én egyesülni akartak Erdéllyel, tudniuk kellene, hogy Avram Iancu Bécsért harcolt, nem Bukarestért. Arról nem is beszélve, hogy 1848-ban Románia még csak nem is létezett.

Mi származott mindezekből? Mindkét oldalon újra befűtöttek az identitárius farokméregetésnek.

Erőszakos ideológiát és legfőbb érvet csináltak – újra – a nacionalizmusból arra, hogy ne tegyenek semmit ezért a nemzetért; minek autópályák, minek iskolák vagy kórházak, ha vannak megfelelő ellenségeink, ha van kit hibáztatnunk? Ha nem tetszik, hékás, menj Ázsiába, adjanak azok neked jogokat!; itt örök időkre mi vagyunk az urak!

Ha Putyin lennék, akkor azt mondanám: mulţumesc frumos, mânca-ţi-aş! és köszönöm szépen – a bolygók állása újra kitűnő, ez a trükköm is bejött…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. július 03. 14:46
Úgy látszik odaát Putyin a mumus.
Hunyadi Mátyás
2017. július 03. 14:42
Ami Erdélyben említésre méltó, az mind magyar alkotás. Amit a románok csináltak az mind nevetségesen ronda. Láttam, tudom miről beszélek. És akkor a visszavonhatatlanul tönkretett értékeinkről nem is beszéltem.
flesh ripper
2017. július 03. 13:04
Rettenetes, iszonyú magyartalan a fordítás. Kár annyit idézni Ghermant, mint a "magyarok barátját", "erdélyi autonomistát". Olvasni kell a román országos sajtóban. A magyarokhoz fűződő érzelmi viszonya..., hát, nem valami következetes.
Szívemből magyar
2017. július 03. 12:59
Ez nem Putyin trükkje, hanem a nyugaté.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!