Nincs jó indok Orbán Viktor politikája mellett

2017. június 29. 07:41

Én annyit jegyeztem meg, hogy a menekültek integrációját segítheti, ha egy országba nem csak szűk családját küldik, de együtt talál befogadásra testvérével vagy volt falusi szomszédjával. Interjú.

2017. június 29. 07:41
Ska Keller
HVG

„Megtanulta már, hogy van magyarul, hogy migránsfalu, illetve az, hogy bocsánat?

Nem. És ez egy igazán aljas történet. Tévesen idéztek, egy német újság által kiadott közleményben. Soha nem mondtam ilyet, de az igaz, hogy sok dolgom lett ezzel a pár mondattal.

El tudom képzelni. A szír falvak esetleges csoportos áttelepítése azonban egy önnel készített interjúban hangzott el.

A Neue Osnabrücker Zeitungnak adtam egy interjút, amelyben a szír falvak ötletét felvetette az újságíró, az nem az én követelésem volt. Én annyit jegyeztem meg, hogy a menekültek integrációját segítheti, ha egy országba nem csak szűk családját küldik, de együtt talál befogadásra testvérével vagy volt falusi szomszédjával. Mind át tudjuk élni, milyen az, amikor minden ismeretség és nyelvtudás nélkül egy országban találjuk magunkat. De itt hangsúlyozottan az integrációról van szó, amely mindkét fél, vagyis a menekült és a befogadó számára is előnyös. A Neue Osnabrücker Zeitung az interjú mellett egy sajtóhírt is kiadott, amelyből úgy tűnt, én követelésként fogalmaztam volna meg falvak letelepítését, és ez adna választ Magyarország, Lengyelország és Csehország döntésére, hogy nem fogad be menekülteket. Ezen állítások egyike sem igaz.

(...)

El lehet várni egy országtól, hogy a többiekkel szembeni szolidaritás nevében integráljon társadalmába menekülteket?

Szerintem igen. Az Orbán-kormány megtagadja azok befogadását, akiket a többi tagállam együtt Olaszországból és Görögországból kellene átvenniük. Helyesnek tartom, hogy emiatt kötelezettségszegési eljárásba kezdett az Európai Bizottság. És továbbra is vallom, hogy egy társadalomnak jót tesz, ha bajba jutott embereket befogad és integrál. Azt tapasztaljuk, hogy a menekültek kifejezetten motivált emberek, akik vissza akarnak adni valamit annak a társadalomnak, amely rajtuk segített. Így ha mindkét fél hisz az integrációban és tesz érte, akkor az meghozza gyümölcsét. Nem állítom, hogy nem jár problémákkal, de az előnyei jelentősebbek.

(...)

Mi a helyzet megoldása ön szerint?

Hogy mindenki tartja magát a döntéshez, amelyet a közösség meghozott. Nem valami okkult helyen történt ez, hanem a tanácsban, amely a tagállami kormányok képviselőiből áll. Eldöntötték az elosztást, így azt végre is kell hajtani, és ebben nem csak Kelet-Európának van lemaradása. A helyzet ugyanis már jogállami kérdéseket is felvet: van egy közös döntés, amelynek végrehajtását egyesek megfelelő indok nélkül megtagadnak. Nincs jó indok, hogy védelemre szoruló embereket, akik Aleppóból menekülnek, ne fogadjon be egy európai ország.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. június 30. 09:21
A szír polgárháborúban történt esemény, hogy az egyik falusi beleharapott a másik falusi - aki akkor már szerencséjére halott volt -- szívébe vagy májába, vagy hasonló, mindenesetre kétség kívül belső szervébe, amihez persze kétségtelenül ki kellett belezni az illetőt, élve, vagy halva. Na most ez a nagyonokos nő betelepítené úgy az egész szír falvat, hogy a falu egyik részének a rokonsága kiirtotta éppen a falu másik felének a rokonságát, ilyen, vagy hasonlóan humánus módon. Szóval ez egy fantasztikus jó ötlet.
Graf
2017. június 30. 07:37
Ne magyarázkodj, egyszerűen hülye vagy. Immigráns falu...na b@szdmeg egyáltalán tudod mit beszélsz ? Voltál már te cigány faluban. Elvezetlek és megmutatom neked mit szugerálsz te a magyaroknak. Majd ha a kibucok mellé immigráns falut telepítenek hittársaid akkor még beszélhetünk a javaslatodról , de addig kuss van neked !
Peter8811
2017. június 30. 06:37
Ska Fenyő Mikire hasonlít, a Ska lpja miatt .
Akitlosz
2017. június 29. 19:13
"Mind át tudjuk élni, milyen az, amikor minden ismeretség és nyelvtudás nélkül egy országban találjuk magunkat." Attól lesz integráció. Ha meg egy egész falu jön, ismerősök, szomszédok, rokonok, mindenki együtt abból meg nem. Akkor nem lesz szükség nyelvtudásra, megfelel ugyanaz a nyelv, amelyet addig is beszéltek. Ha egy ember jön ő integrálódik, ha viszont többen jönnek, mint az őslakosság, akkor meg a helyiek olvadnak bele az új világba. Erre sok történelmi tapasztalat van. Magyar Honfoglalás, egész Amerika, Ausztrália, Arab hódítás mindenfele. Szóval tetszik vagy sem, nem lesz semmiféle integráció. A helyi népességnek kell alkalmazkodnia a bevándorlókhoz. Európa változik meg, az itteni őslakosság élete változik meg. A sok mecset éppen ezt példázza. Nem a bevándorlók alkalmazkodnak az új környezethez, hanem átalakítják a környezetet nekik tetsző módon. Nem azt kellene nézni, hogy mi jó a betolakodóknak, hanem azt, hogy mi szolgálja az európaiak érdekeit és mi nem, sőt mi árt nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!