Nem csak a menekülteket kellene integrálni

2016. november 24. 18:24

Csak akkor lesz esély a szélsőségek és a populizmus kiszorítására, ha a balliberális városi polgárság leszáll a magas lóról, és a toleranciát a másképpen gondolkodókkal szemben is gyakorolja, még ha ez fáj is neki.

2016. november 24. 18:24
Boris Palmer
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„A világ egyre egyszerűbb lett. Vagy jó, vagy rossz. Vagy világos, vagy sötét. Ezt a határvonalat aztán a gyáva, bolond barna bandák menekültszállók elleni támadásai betonozták be. A jó oldalra kellett állni. Ez pedig nem lehetett a múltban élők, a pegidások és a gyújtogatók oldala. Ám a jó oldalon nem lehetett már kibírni ép ésszel. Az álom és valóság közti szakadék túl nagyra nőtt.

(…)

Az év végére egyre rosszabbá váltak a menekültszállásokon tapasztalható körülmények, az állami kontrollvesztés pedig egyre látványosabb lett. Ahelyett, hogy belátta volna saját teljesítőképessége határait, a német nyilvánosság inkább egész Európát célba vette. A »wir schaffen das« mondat »wir« szavát most már egész Európára értették, a nyilvánosság alakítói őrjöngve követelték szomszédos országainktól, hogy a fenébe már, hát vegyenek már fel még pár menekültet ők is.

Nem hittem a szememnek. Pont a progresszív baloldal állt készen a német különutasságra, miközben az a kontinenst mindig is szerencsétlenségbe vezette? Vajon mi is megtennénk azt, amit a szomszédainktól követelünk, ha mi küzdenénk a spanyolországi ifjúsági munkanélküliséggel? Ha mi is rendelkeznénk a franciaországi külvárosok integrációs tapasztalataival? A kelet-európaiak menekültek iránti szkepszisével? Ha Hofer vagy Le Pen nálunk is a hatalom kapujában állna?

A német nyomás olyan hatalmas volt, hogy a kisebb államok keserű ellenállását leverve tető alá hoztuk 160 ezer menekült szétosztását Európa-szerte. Azzal az előrelátható eredménnyel, hogy egy évvel később alig ötezren lettek csak ténylegesen áttelepítve. Ezt a számomra kifejezetten furcsának tűnő viselkedést Heinrich August Winkler egy szövege segített megmagyarázni. Kézenfekvőnek tartom a magyarázatát, hogy a németek azon kívánsága, hogy 70 évvel a második világháború után végre a történelem jó oldalán álljanak, a menekültek segítésének első számú morális töltete.

Az az erkölcsi kötelesség, ami a német kancellárt a magyarországi autópályán menetelő párezer, egyébként jól ellátott menekülttel való törődéskor vezette, az idomeni menekülttábor esetében már csak valamiféle retorikai alakzat volt annak ellenére, hogy nagy visszhangot váltott ki a társadalomban. A macedón határ előtti körülmények összehasonlíthatatlanul rosszabbak voltak, a számok pedig nagyobbak, ám ezek a menekültek már elég messze voltak tőlünk ahhoz, hogy ölbe tett kézzel figyeljük, ahogy a balkáni országok elvégzik a piszkos munkát.

(…)

A britek időközben megszavazták a brexitet, az amerikaiak pedig Donald Trumpot választották meg elnöknek. Sok érv szól azon állítás mellett, hogy mindkét döntést nagyban befolyásolta a választók többségének azon kívánsága, hogy ők dönthessenek arról, milyen mértékben jöhessenek idegenek közösségeikbe. A nagy-britanniai eredmény ráadásul annyira szoros volt, hogy állítom, a migráció témájának felhozása nélkül nem következett volna be a brexitpárti győzelem. Trump győzelmét sem hátráltatta, hogy 11 millió illegális mexikóit toloncolna ki az országból. Sőt, a legális letelepedést szerző latinók harmada őrá szavazott. Németországban is létezik ez az újonnan érkezők elleni hangulat a már itt élő bevándorlók körében.

Számomra egyre égetőbb a kérdés, hogyan kell bánni egy nagy kisebbség gondjaival, bajaival, félelmeivel és védekező reflexeivel. A politikai elit és az urbánus hatások által formált balliberális korszellem a „tiltani a kezdetektől fogva” stratégia mellett foglalt állást. Legitimálják és be is vetik az intolerancia fegyverét, amennyiben az a világra nyitott, liberális, plurális társadalom védelmét szolgálja.

Niels Annen, az SPD politikusa a menekültpolitikáról folytatott vitában a zöldek Donald Trumpjának nevezett engem. Ezt megbélyegzésnek szánta. Nemrég Günther Oettingernek kellett egy lemondásra és bocsánatkérésre való felszólításokkal tarkított, ingerült morális vihart kiállnia, miután Hamburgban éles kijelentésekkel tarkított beszédet mondott. A szóhasználata tényleg helytelen volt. De amit mondott, azt sokan gondolják úgy, vagy ahhoz hasonlóan. Aki azt látja, hogy még egy EU-biztost is széttépnek emiatt, a saját véleményét inkább megtartja magának, még a közvélemény-kutató cégek előtt is. A szavazófülke viszont már más, ott nem figyel senki, az addig feltorlódott dühöt végre kiengedheti.

A menekültekről szóló vitában dől el, hogy Németország a jobboldali populizmus útján megy-e tovább, amelynek terjedését a liberális közeg egyre nagyobb rémülettel és megdöbbenéssel figyeli a nyugati demokráciákban. Jó egy évig magam is átéltem, miféle belső ellenállás fejlődik ki az emberben, amikor alaptalanul azzal vádolják, hogy rasszista és mentes mindenféle erkölcstől. Ezek a támadások senkit nem győznek meg, pláne nem térítenek át a másik oldalra.

Aki komolyan gondolja, hogy megvédi szabadságunkat, demokráciánkat, az alaptörvényt és a menedékjogot, annak nem szabad megvetnie a társadalmat, hátha az majd meggondolja magát. Csak akkor lesz esély a szélsőségek és a populizmus kiszorítására, ha a balliberális városi polgárság leszáll a magas lóról, és a toleranciát a másképpen gondolkodókkal szemben is gyakorolja, még ha ez fáj is neki. A társadalom belsejének integrációjára legalább annyira kellene figyelni, mint a menekültekére.”

*

A FAZ cikkének szerzője Boris Palmer, Tübingen zöld főpolgármestere.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. november 26. 02:47
Nem zörög a haraszt ha szél nem fújja ?? Tagadják, hogy Soros náci kollaboráns lett volna. 2016. november 24. 14:28 A Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint az amerikai milliárdos nem volt náci kollaboráns, habár egy korábbi interjújában megerősítette, hogy részt vett a budapesti zsidóság vagyonelkobzásában. Érdemes felidézni az 1944-es esztendőt, Soros György akkor 14 éves volt, Magyarország pedig a német megszállás alá került. Ebben az időben az ő gazdag, jó kapcsolatokkal rendelkező, budapesti ügyvéd édesapja hamis papírokkal látta el fiát, majd átköltöztette egy keresztény férfihoz, hogy ott annak keresztfiaként lakjon. http://888.hu/article-tagadjak-hogy-soros-naci-kollaborans-lett-volna
catalina9
2016. november 25. 13:57
vigyor [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 25. 11:10 Nem maguktól döntöttek úgy ezek az emberek, hogy nekiindulnak az uniónak. És amíg ezt nem derítjük ki," Kiderült az! „ Hasonló beismerés és dicsekvés számos akad, ezek fontos jellemzője, hogy nem jelentéktelen bolondoktól származnak, hanem magas szintű politikai, értelmiségi figuráktól, akik gyakran aktívan is tesznek ezért a folyamatért - mint Spectre is - így amit mondanak, nem hagyható figyelmen kívül. "Miénk, zsidóké a vezető szerep Európa multikulturálissá változtatásában" „Slomo és Izzi hosszú idő után találkoznak ismét. - Slomokám- kiáltja Izzi - hogy vagy, hogy van a családod? Úgy emlékszem három fiad van, bizonyára már felnőttek. - Igen – válaszolja Slomo – a legidősebb Moszkvában van, ott építi a kommunizmust. A középső Magyarországon él és ott építi a kommunizmust. A legkisebbik pedig Izraelben van. - És ő is építi a kommunizmust? - Megbolondultál? A saját hazájában?” „A bevándorlók ügyében maga Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek "fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön, vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek.”
vigyor
2016. november 25. 11:10
Jó hosszú cikk volt, és gyönyörű lavírozás :-))))Kezdjük az alapoknál, a menekült kérdés mára már tényleg világosan látszik, hogy egy mesterséges folyamat eredménye. Nem maguktól döntöttek úgy ezek az emberek, hogy nekiindulnak az uniónak. És amíg ezt nem derítjük ki, mi európaiak, addig továbbra sem szabad rém toleránsan menekült jogokról beszélni. Most ott tartunk, hogy több mint 2 millió ember valahonnan, valamilyen okból és szándékkal, megjelent az unió kellős közepén. Az ilyen őszintének ható maszatolás, ami a cikket is áthatja a következményeket tárgyalgatva, nem szünteti meg az okot.
tango47
2016. november 25. 10:19
Egy normális világban, országban annak evidenciának kellene lenni, hogy a saját állampolgárok érdekét ELSŐ SORBAN KELL FIGYELEMBE VENNIE az ország vezetésének.Az szomorú, hogy a "fejlett" nyugat valami (lidérces) álomvilágban él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!