Egy kérdés, négy válasz

2016. szeptember 24. 09:20

Aki érvénytelenül akar szavazni, tudnia kell: szavazatát a Kétfarkú Kutya Párt fogja felhasználni.

2016. szeptember 24. 09:20
Morvay Péter
Hetek

„A kvótareferendum egyedülálló a magyarországi népszavazások történetében, hiszen a szokásos igen/nem válaszok mellett kampány zajlik az érvénytelen szavazás és a távolmaradás (bojkott) mellett is. Az elsõ két lehetõség megítélése demokratikus szempontból egyértelmû. A demokráciának egyik alapvetõ intézménye a népszavazás, így aki ezen részt vesz  az adott választól függetlenül –, erõsíti azt. De mi a helyzet a másik két opcióval?

Sokan érveltek az elmúlt napokban amellett, miért fontos a távolmaradás a referendumtól. Mások szerint az érvénytelen szavazat a véleménynyilvánítás megfelelő módja. Ez utóbbi melletti érveket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kampánya tömören kifejezi: »hülye kérdésre hülye választ«. Aki érvénytelen szavazatot ad le (két ikszet tesz a karikákba, vagy egyet sem, vagy összefirkálja, stb.), az úgy számít, mintha el sem ment volna.

Az MKKP kampánya ezért kizárólag belpolitikai szempontból értelmezhető. Az érvénytelen szavazatok számát ugyanis közzéteszik, így mivel egyetlen más párt sem kampányol ezen opció mellett, az MKKP azt mondhatja, hogy aktív támogatottságuk mérhető, és megegyezik az érvénytelenül szavazók számával. Ez célja lehet egy pártnak, csak éppen azt alkalmazza, amivel a kormányt vádolja, nevezetesen, hogy a népszavazás valójában tisztán belpolitikai célokat szolgál. Az MKKP belpolitikai előnyt szeretne kovácsolni saját maga számára a referendumból, és ehhez kétségtelenül megfelelő módszert választottak.

De aki érvénytelenül akar szavazni, tudnia kell: szavazatát a Kétfarkú Kutya Párt fogja felhasználni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2016. október 03. 09:04
Kutyatragikomédia.
finekom
2016. október 02. 02:21
Szerintem nem csak a Kétfarkúak szerint lehetséges opció az érvénytelen szavazás. Gondoljunk bele, a fideszes polgármesterek mekkora nyomásnak vannak kitéve Orbán részéről, hogy minden egyes településen meglegyen a legalább 50%-os részvétel, különben le lesznek váltva 2018-ban. Ezek a polgármesterek a kis településeken biztosan presszionálni fogják az embereket, hogy menjenek el szavazni, és ehhez meg nem engedett eszközöket is igénybe fognak venni. Például egyértelművé teszik, hogy "megjegyzik" maguknak azokat, akik nem szavaznak, aztán megnézhetik, mikor kapnak a későbbiekben az önkormányzattól közmunkát, megbízást, állást. Ha ellenzékiek, számukra az érvénytelenül szavazás az egyetlen racionális opció.
finekom
2016. október 02. 02:21
Nyilván fidesz nyalonc vagy, de ekkorát nem hazudhatsz lelkiismeretfurdalás nélkül. Azt állítod, hogy a fideszes polgármesterek, önkormányzatok nem fognak minden törvénytelen eszközt is megragadni, hogy minél többen menjenek el szavazni? Mikor Orbán vezérnek ez a parancsa? Bajnai kampánykörútja során az volt a polgármester rátermettségének a mércéje, hogy mennyi gágogó közmunkást tudott kiállítani! Egyébként eddig is igénybe vettek meg nem engedett eszközöket, például Salgótarjánban kijelentette a polgármester, hogy betelepítés esetén a cigányok segélye csökkenni fog, vagy hogy a baloldali városok nagy adag migránst kapnak, amik nettó hülyeségek!
finekom
2016. október 02. 02:21
Lehet, hogy a "nyomorult népszavazás" nem arról szól, viszont te sem arra válaszoltál, amit én felvetettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!