A szocializmus visszatért

2016. augusztus 14. 12:25

A nyomor ­egyenlősége nem tért vissza (azt már a késői szocializmus megszüntette), de a Fidesz (nemzeti) szocializmusa a ­hiány mizériáját visszahozta.

2016. augusztus 14. 12:25
Kőszeg Ferenc
Népszabadság

„Kornai Jánostól tudjuk, de kevésbé tudományos szinten megtudhattuk Kenedi János Tied az ország ­című könyvéből vagy akár a saját mindennapi élményeinkből is, hogy a létező szocializmusban minden ­ember legáltalánosabb tapasztalata a hiány. A hentesnél nem lehetett borjúhúst kapni, nem lehetett velős csontot kapni, ha tataroztuk a lakásunkat, nem lehetett olyan csempét kapni, amilyenre szükségünk volt. Ha bementünk egy könyvesboltba, nem lehetett azt a könyvet megvenni, amit el akartunk olvasni, azt kellett olvasni, amit éppen kapni lehetett.

De persze Nagy Bálintnak a Kenedi könyvéről írott recenzió­ja címéből megtanultuk azt is: olyan nincs, hogy valami nincs. Minden hiánycikket meg lehet kapni, csak tudni kell, hogy kinek mennyi jattot kell adni érte, vagy milyen összeköttetést kell mozgósítani. Akinek viszont nem volt pénze jattra meg összeköttetése se volt, az bizony hoppon maradt.

A 90-es években egyre többen bírálták a rendszerváltást, az égbe szökő inflációt, a ­kilátástalan munkanélküliséget, a privatizációs visszaéléseket. Kornai azonban figyelmeztette őket: mindez igaz, de vegyétek ­észre, megszűnt a hiány. A hentesnél mindig lehetett borjúhúst és ­velős csontot kapni, olyan ­csempét vehettél, amilyenre szükséged volt, és ha egy könyv kifogyott, két héten belül elkészült az utánnyomás. Igaz, egy-egy könyv tízszer annyiba került, mint a rendszerváltás előtt. És ha volt rá pénzed, évente kétszer is ­elutazhattál, egyszer a Karib-tengerre, egyszer meg Dubajba, senki nem kérdezte, mikor vetted igénybe utoljára a hetvendolláros keretedet.

No, ennek most már vége. A nyomor ­egyenlősége nem tért vissza (azt már a késői szocializmus megszüntette), de a Fidesz (nemzeti) szocializmusa a ­hiány mizériáját visszahozta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2016. augusztus 15. 11:10
Ez a cikk csak a baloldal végtelenül nyomorúságos szellemi gettójának demonstrációja. Annyira rossz, hogy már jó.
kiss.istvan770
2016. augusztus 15. 10:27
„… a Fidesz (nemzeti) szocializmusa a hiány mizériáját visszahozta.” Meg volt a mai „tudományos” nácizás, persze a cikkben semmi sem támasztja alá a "hiány mizériáját". A napi álballib gyűlöletkampányból kimaradt a rasszistázás, antiszemitázás. Mi ez a lustaság tessék „dolgozni”!
excopp
2016. augusztus 15. 09:13
- a szocializmusban teli zsebbel állsz az üres kirakat előtt, a kapitalizmusban üres zsebbel a teli kirakat előtt...
74bro
2016. augusztus 15. 08:50
Na most már tudom, miért szüntették meg a Lipótmezőt. Vannak betegek, akiken úgysem lehet segíteni. Kész ez az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!