IMF: Beismerik a bűnt, hogy újra elkövethessék

2016. augusztus 07. 10:37

Akárcsak 2012-ben, most a trojka, az IMF teljes bevonásával ismét életbe léptetett egy programot, melyről tudják, hogy kudarcot fog vallani. Ez az IMF taktikája: beismeri a bűnét, hogy újra bűnhődés nélkül elkövethesse.

2016. augusztus 07. 10:37
Jánisz Varufakisz
Thougts for the post-2008 world

„Olvashatták a legutóbbi IMF vallomást Görögország feláldozásáról. A kérdés a következő: Ez egy politikai változás jele? Ne tartsák vissza a lélegzetüket! A közelmúlt történelme rámutat a bűnismétlés logikájára, amelyet először 2012-ben követtek el – ez az IMF taktikája, hogy beismeri a bűnét, hogy újra bűnhődés nélkül elkövethesse!

Visszatekintve 2015 júniusára, Olivier Blanchard, az IMF akkori vezető közgazdásza, írt egy cikket, amely ésszerűnek látszott: mindkét oldal (a trojka és Athén) tegyen engedményeket, elismervén, hogy mindkét oldal felelősséget visel Görögország nagy recessziójáért (a trojka azzal, hogy nem járult hozzá az adósságcsökkentéshez, Athén azzal, hogy nem kielégítően valósította meg a reformokat). Azonban, ha közelebbről megnézzük a cikket, kiderül, hogy Mr. Blanchard cikke egy korai intés volt arra nézve, hogy az IMF hamarosan tönkreteszi Görögországot. Ismét!

Bill Black egy szúrós hangú cikkben válaszolt Blanchardnak, azzal a címmel, hogy Az IMF »védekezése« a görögök elleni manőverekért egy nem szándékos beismerés. Bill állításainak lényege a következő: »A trojka 2012-es terve az volt, hogy Görögországot egy katasztrofális gazdasági helyzetben hagyja, ha a trojka elhiszi a saját dogmáit és a saját vadul optimista előrejelzéseit. Csak miután a görög népet egy értelmetlen purgatóriumba kényszerítették, egy baljós évtizedre, amit a trojka adósságkönnyítésnek tekintett... Az egyedüli adósságcsökkenés, amelyet a tárgyalásokon ajánlottak, abból állt, hogy az adósság visszafizetését hosszú távra, alacsony kamatlábakkal elnyújtják. Így, saját dogmáik alapján, Görögországot egy hosszú távú adósságcsapdába zárták, amely évtizedekre lényegesen csökkentette Görögország növekedési ütemét és egy állandóan sebezhető helyzetben tartotta a visszatérő pénzügyi válságokkal szemben. Ez a receptje a Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot (összességében 100 millió állampolgárt) és az EU-t érintő katasztrofális tervnek. Ez pénzügyi őrültség – amely figyelmen kívül hagyja a politikai instabilitást, amelyet ennek erőltetése okoz egy EU tagállamban, hogy lassan 50 évvel vesse vissza őket.«

Figyelemre méltó, hogy Bill Black leírása a trojka 2012-es logikátlan bűnéről ma tökéletesen ráillik a 3. »mentőcsomag« egyezményre, amelyet néhány héttel az után erőszakoltak rá Görögországra, hogy Black Blanchard-nak írt válasza napvilágot látott. Akárcsak 2012-ben, most ismét a trojka, az IMF teljes bevonásával, »életbe léptetett« egy programot, melyről tudják, hogy kudarcot fog vallani, miközben azt ígérik Athénnek, hogy 2018-ban Görögország ugyanolyan jellegű adósságkezelésben részesül, amelyet megígértek (de nem teljesítettek) 2014 végére (»az adósságfizetés hosszú távú átrendezése alacsony kamatokkal«).

Csak két különbség van 2012 és 2015 között: (A) 2015/16-ban a görög gazdaság még törékenyebb, mint 2012-ben volt, a nép közel van a kétségbeesés határához. (2) 2012-ben a trojka mérgező, logikátlan »programját« egy olyan kormány léptette életbe, amely azt a korrupt, oligarchikus régi rezsimet képviselte, amely felelős volt a válságért. 2015/16-ban a trojka »új« toxikus, logikátlan »programját« a baloldali kormány lépteti életbe, ezzel megtagadva a görögöktől azt a reményt, hogy a választások egy szükségtelen fájdalom megszüntetéséhez vezethetnek.”

Jánisz Varufakisz cikkét a Transform.hu fordításában közöljük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. augusztus 08. 09:05
Jaja gonosz gonosz hitelezok. Tetszettek volna nem felvenni azt a hitelt. Jahogy akkor meg josagos megmentok voltak?
simonvitéz
2016. augusztus 07. 16:48
Birom az urget, de a hatarok mibenletere vonatkozoan boduletes nagy baromsagokat tol. A tekintetben mintha sorosgyuribacsi valagabol bujt volna elo.
kjkj945
2016. augusztus 07. 16:15
áj muff puff?? az elmarad!!
smarton
2016. augusztus 07. 16:07
Azért a görögöknek nem volt olyan rossz... Vajon Varufakisz tudja, hogy Magyarország államadóssága szinte a semmiből tupírozódott fel a kamatokkal egészen 2008-ig, míg a nemzetrontó Gyurcsótányék jól meg nem fejelték az amúgy általuk felvett új hiteleket? Míg mi jótékonyan menedéket adtunk a görögöknek, ők a farvizen, a tengerükkel és szigeteikkel csábított németeken, amerikaiakon vígan elvoltak irigyelt módon (munkát igencsak messziről szemlélve). Egyébként igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!