Legyen vallástan és erkölcstan oktatás az iskolákban!

2016. május 09. 07:56

Miért nem beszélünk tehát a vallásokban kifejtett gondolatokról, elképzelésekről? Miért hagyjuk ezt ki az állami tudásközvetítő, ismeretszerző intézményrendszerből, amelyet oktatásnak hívunk?

2016. május 09. 07:56
Kóczián Péter
Mozgástér

„A mindennapi életünkben még mindig, azaz folyamatosan jelen vannak katolikus és református ünnepek, rítusok, sőt, a zsidóké is és kisebb keleti keresztény vallások ünnepei is.

Azért kell vallásoktatás, mert röhejes, hogy ugyan ünneplünk pünkösdöt, de egy fia szó nem esik a hagyományos szekuláris oktatásban, hogy az mi a csuda. Ugyanez a helyzet például a heti rendszerességű szombati zsidó vallási ünneppel.

A szekuláris forradalomban mindenki elhitte, hogy a vallás teljesen magán üggyé válik. Hát, 100-200 év után megállapíthatjuk, hogy ez nem történt meg. Ahogyan a számítógép áthatja a mindennapjainkat, úgy a vallások és a vallásos elképzelések is.

Én ateista vagyok, de a környezetemben igen kevés embert találok, aki velem együtt kétségbe vonja isten létét. A többség hisz valamiben vagy tud valamiről, amit vallásos elképzelésnek érdemes hívni, mert ez a legbeváltabb szó rá. Miért nem beszélünk tehát a vallásokban kifejtett gondolatokról, elképzelésekről? Miért hagyjuk ezt ki az állami tudásközvetítő, ismeretszerző intézményrendszerből, amelyet oktatásnak hívunk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2017. augusztus 25. 10:14
Sztem a lehetőséget meg kell adni minden diáknak, hogy vallástant avgy etikát tanuljon, ha neki vagy a szüleinek erre van igénye, de kötelezővé tenni hiba. Legyen lehetőség fakultatív tárgyként foglalkozni vele, így aki érdeklődő, részt vehet benne, aki pedig nem, azt nem kötelezzük egy újabb muszájtárggyal az iskola még intenzívebb utálatára.
írmag
2016. december 29. 10:49
Jézus 1983 éve (ekkor volt 33 éves) mondta: Új parancsolatot adok nektek (ugye a meglévő, régi tíz parancsolat mellé): szeressétek egymást. Az emberi együttélés legelemibb szabályát fogalmazta meg a lehető legegyszerűbb szavakkal. Miért nem felfogható, követhető és tanítható ez? Kinek, vagy kiknek az erkölcsébe nem fér bele ez?
írmag
2016. december 01. 09:47
Biztos tudod miről beszélsz a témát illetően, ilyen fogalmazással: "Fő szabály szerint egyetlen élőlény se bántja fajtársát"
catalina9
2016. június 08. 23:40
A lényeg: „ Amíg nem voltam hívő futottam a bűn után és gyakran utolértem. Mióta hiszek, futok a bűn elöl de néha utolér…”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!