Túl nagyra nőtt

2016. április 30. 11:25

Minden képtelen mondás haszon, az arcvesztés sem számít, a lényeg, hogy segítsen elterelni a figyelmet arról, hogy soha ennyi pénz nem vesztette még el a közpénzjellegét, s kezdett azonnal privát szolgálatba.

2016. április 30. 11:25
Varga G. Gábor
Népszabadság

„Legfeljebb a pszichológia szakmai szempontjai alapján ítélhető meg Szijjártó Péter külügy/gazdasági miniszter hitelességi deficitet sem nélkülöző kijelentése, miszerint Matolcsy György a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke. Sokértelmű kijelentés ez. Megmutathatja például a sikeresség szempontjait a nemzeti együttműködés rendszerében, s ilyen értelemben Matol­csy tényleg a legjobb, hiszen keveseknek sikerült alig több mint egy év alatt a GDP majd egy százalékának megfelelő közpénzt maguk alá gyűrni. Jó, az egy százalékhoz hiányzik még 30-50 milliárd forint, de ez is biztosan összejött volna a Pallas Athéné Alapítványokon keresztül, ha a bíróságok hagyják, hogy a jegybanki nyereség valóban »elveszítse a közpénzjellegét«. Ma már látjuk, hogy miért adott bele ebbe apai-anyait a Fidesz, és azt még csak sejtjük, hogy ez az ügy sokkal nagyobb kárt okozott a rendszernek, mint az ma látszik. Szijjártó szavai persze hathatnak Matolcsy életbiztosításaként, de akár kikacsintásként is, elvégre a miniszter okos ember, tudhatja maga is, hogy ekkora baromságot még neki sem hisz el senki. Ő viszont látszólag megtette a magáét.

Többször megrágva e mondatot felrémlik a túltolás tünete. (...) 

Szijjártó és a gazdaságtörténeti jelentőség ismertetése persze kicsit túlfutottnak tűnhet, ám jól látható, hogy ebben a kommunikációs stratégiában mindenkinek osztottak szerepet. Minden képtelen mondás haszon, az arcvesztés sem számít, a lényeg, hogy segítsen elterelni a figyelmet arról, hogy soha ennyi pénz nem vesztette még el a közpénzjellegét, s kezdett azonnal privát szolgálatba, ráadásul olyan százmilliárdok, amelyek a forint gyengítése árán keletkeztek. Bizonyos értelemben tehát a majdnem észrevétlenül eltűnő milliárdokat a másik oldalon a devizahitelesek fizették meg az emelkedő törlesztőrészleteikben. Csakhogy Matolcsy mégsem olyan nagy kapacitás: elszámította magát. A NER nagy magabiztosságában azt gondolta, hogy ez a majd háromszázmilliárd nem lesz túl sok, s ebből néhány morzsa a haveroknak nem tűnik fel senkinek. Nem lett igaza. És érezhető, hogy támogatói is tudják, Matolcsy ténykedése átütötte az ingerköszöböt, márpedig a Fidesz mindig csak ezt igyekszik elkerülni, bármi áron.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. április 30. 19:33
Túl nagyra nőtt a diszlájkok száma.
pollip
2016. április 30. 18:15
Gyanítom, hogy Simon 200 milliója is közpénz lett volna. Meg a Megyóé is. meg a többi is, a nokiás dobozban......stb meg amiről még fogalmunk sincs.
atila68
2016. április 30. 12:30
But it works idiot!
states
2016. április 30. 12:10
Hajrá Matolcsy! Messze az eddigi legjobb bankelnök. Azt teszi, amit egy valódi nemzeti banknak tennie kell. A balnáci kutyák neg csaholnak, a karaván viszont halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!