Szomorú vasárnap, így is és úgy is

2016. április 13. 12:09

Már 2008-ban írtam arról, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a nagyobb áruházak, bevásárlóközpontok. Úgy gondoltam, hogy a fogyasztás- és egyben pazarláscentrikus életforma egy cseppet sem természetes.

2016. április 13. 12:09
Kalmár Szilárd
Kettős Mérce

A magyarországi szegénység egyik legnyilvánvalóbb bizonyítéka, hogy a társadalom alsó kétharmada mérhetetlen dühvel fogadta azt, hogy heti szabadnapjai egyikén elvették tőle azt az örömet, hogy »vásárolhatott« és valakinek érezhette magát a plázákban. Ráadásul a vasárnapi ürességet a társadalom nagyobbik része egyszerűen képtelen volt programokkal kitölteni, mert a szabadidő kulturált eltöltése, sőt még a kulturálatlan is pénzbe, sok pénzbe kerül. Én is kerestem a vasárnapi olcsó időtöltéseket, amire még a fővárosban is kevés lehetőség adódott. Többször mentünk ki a lányommal a lovira nézelődni, de emlékszem, hogy elég volt csak egy üdítőt, szotyit, popcornt venni, máris kritikus mennyiségű pénzzel lett könnyebb a pénztárcám.

Az a modern »proletariátus«, amely vasárnap méla közönnyel, de mégis azért a programot kikapcsolódásnak érezve tolta a bevásárlókocsit, nem is álmodhatott arról, hogy ehelyett majd beül az étterembe, moziba vagy wellness hétvégére elugrik valahova. Az MSZP jól érezte meg, hogy ezen a területen szembe kell menjen a kormánnyal és vele együtt a területen dolgozó munkavállalókkal, mert a helyzet tarthatatlan volt. Nem véletlen, hogy a kormányzati illetékesek szinte kétségbeesetten hátráltak ki ebből ez egészből. Már a kopaszok bevetése is hatalmas érvágást eredményezett a választási irodánál, de a Kúria döntése után fel sem merülhetett, hogy ők győzni tudnak.

A teljes kapituláció valójában zseniális húzás a részükről. Ezzel egyrészt azt tudják mutatni, hogy igenis meg tudnak hajolni a népakarat előtt, másrészt megakadályozták, hogy az ellenzék felpörgesse magát egy olyan területen, ahol csak győzni tud, így elmarad az MSZP nagy menetelése is. Valószínűleg még egy ilyen horderejű témát nem tudnak találni, a vasárnapi boltzár eltörlése nélkül a termőföldről és a bérplafonról szóló népszavazási kérdések nem mozgatják meg az embereket. Ráadásul, ezt a két kérdést már végig kell vigyék, ami hatalmas energiát fog elvinni a párttól úgy, hogy a siker még akkor sem egyértelmű, ha végül kiírják a népszavazást a kérdésekben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. április 13. 14:43
'Kettős mérce'-seggfej, ha valóban az alkalmazottak szabad vasárnapja mellett voltál, akkor miért nem tiltakoztál a libsi-bolsik kampánya ez ellen...?! (Ja, mert örültél az 1001. "kormánydöntőnek" szánt támadásnak...?) Most már késő, idióta...!
Onurisz
2016. április 13. 13:07
Az első olyan írás ezen az oldalon, amellyel lényegében egyetértek. Azt azért szeretném megerősíteni Kalmár Szilárdban, hogy a 2008-as véleménye ma is helyes és helytálló. Ez a pazarló globalista fogyasztói kultúra fenntarthatatlan és nagyon súlyos következményei lesznek. Jobb lenne előbb-utóbb új szabadidő-eltöltési módokat keresni az alsó-középosztályok számára is. Felhívnám a figyelmét, hogy ebben a tekintetben az egykori szociáldemokrácia figyelemre méltó hagyományokat kínál és ezek visszaállításában egy jobboldali kormány is bizonyára partner lenne. Az emberek lelki reakcióit pontosan írta le, a kormány intézkedésének hibáit is. Egy dologban nem értek egyet. Nem gondolom, hogy egy popkornos kirándulás a lovin drágább lenne, mint a vásárlásos kirándulás a plázákban, hiába mennek oda a szűken élők előre megírt listákkal. Én is mindig listával megyek és mindig megfogadom, hogy csak a felírt cuccokat veszem meg, és mégis, kivétel nélkül mindig többet vásárolok. A szirénhatás bele van építve a plázák kialakításába. Egy kis boltban betartható a lista. Itt minden áru együtt van, relatíve hatalmas a kínálat, úgy van szétterítve az áru, hogy muszáj bejárni a területet, eszünkbe jut, hogy még ez is kell, az is kell, kellemes, kényelmes a környezet, kívánatosak az egyelőre megvásárolhatatlan termékek, lehet őket nézegetni, elképzelni milyen jó lesz, ha majd meg tudjuk venni, stb. Aztán otthon jön a lelkifurdalás, hét közben pedig a spórolás, mert valahogy helyre kell állítani a költségvetést. (Korábban könnyelműen felvették a hitelt, ma már talán ebben a többség óvatosabb.) Nem, nem az olcsóbb szabadidő-eltöltés miatt vágynak az emberek a plázába hétvégén, hanem a szirén hívja őket. A kormány megpróbálta bedugni a fülüket és kikötni őket az árbóchoz. Legalább egy napra. A dísszocialisták azt hitték, majd a szirén visszasegíti őket a hatalomba. Ennyit nem ért a kormánynak ez a népnevelés. Vagy mondhatjuk úgy is, a szirénnel még Orbán Viktor sem bír el, az még az ő híveinek is énekel.
Cassi
2016. április 13. 12:53
Hazug ájtatos duma egy beképzelt balpárti balf*sztól. Persze, a nyomorult proletárok nem álmodozhatnak a moziról, helyette inkább a bevásárlókocsit tologatják. Barom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!