Mindenkinek botsereget!

2016. április 06. 09:00

A Microsoft minden alkalmazásba belepakolna egy botot.

2016. április 06. 09:00
Dave Gershgorn
Popular Science

„Az elszabadult és rasszista szöveget nyomó Tay chatbot látványos fiaskója ellenére a Microsoft szerint változatlanul a botok – beszélgető vagy üzenetküldő szoftverek – lesznek az új appok. Nem csoda, mert masszív összegeket fektettek a beszédtechnológiába, a személyes digitális asszisztens, Cortana frissítéseivel együtt bejelentett Bot Framework nevű új infrastruktúrájukkal pedig arra ösztönzik a fejlesztőket, hogy botokat építsenek az alkalmazásokba. Mindez része a Microsoft számítógép-használatra vonatkozó jövőképének: legfelsőbb szinten, feladatainkkal kapcsolatban ott az asszisztens. Ha pizzát rendelnénk, vagy elküldenénk egy üzenetet, Cortana megoldja azt is.

Másrészt viszont minden appnak van egy botja. Ha mondunk valamit a bank appnak, olyan, mintha banki ügyintézőnek beszélnénk. Ugyan nem a Microsoft próbálkozik ezzel először, viszont a Windows lehet a legnagyobb platform rá. A botok külsős fejlesztők appjain, Twitteren, Slack-en, Skype-on, sms-en stb. fognak dolgozni. Kapcsolatban lesznek a Microsoft összes új API-jával (alkalmazásprogramozói felületével), és mesterségesintelligencia-eszközöket is képesek használni, holott ők maguk nem mesterséges intelligenciák, nem generálnak saját válaszokat. A fejlesztőnek kézzel kell kódolnia az összes interakciót. Így lehet elkerülni az olyan malőröket, mint Tay esete, amikor a felhasználók megbolondítják a botot.

A Microsoft botcsapata egyelőre kicsiny. Az egyik hírekről cseveg, a másik képeket címkéz, a harmadik képeket keres stb. Az elképzelés szerint minden egyes alkalmazásra lesz valamilyen bot.A Microsoft nem egymagában akarja fejleszteni ezeket a botokat. A munka decentralizálásával külső fejlesztőket von be, közben pedig folytatja az API-k és a fontosabb programok fejlesztését. Ugyanaz a kihívás, mint a múltban: ösztönözni a fejlesztőket, hogy a Windowszal és a Cortanával tökéletesen működő dolgokat hozzanak létre. Ez a megközelítés szembemegy a Facebookkal és a Google-val. Utóbbiak azt akarják, hogy a Facebook N és a Google Now érjen el más szolgáltatásokat, kommunikáljon velük. A Microsoft viszont natív botokkal kívánja megkönnyíteni a kommunikációt. Nem ember kontra gép, hanem ember a gépekkel, ami előrébb viszi a társadalmat, Satya Nadella Microsoft-vezér szerint.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!