Első palack: Úgy került a karmaim közé, hogy az egyik vevőmnek rendeltem ide az üzletünkbe. Montes pincészet, 2015, sauvignon blanc, limited selection, Chile. (bolti ár: 3.400 ft.) Habár francia fajta, tökéletesen otthonra lelt Chilében, és Új-Zélandon, Dél-Afrikában, bár hozzá kell tennem, hogy sok pincészet olyan fajélesztőt használ, amely felerősíti a jellegzetes jegyeit a fajtának, jelen esetben a bodzát (azért a borkészítésnek is megvannak a maga trükkjei).
Második palack: Az Aldiban vásároltam. Nem hiszem, hogy meglepődtök, de akármilyen üzletben járok, mindig megnézem a borkínálatot (ha ne adj isten a családdal vagyok, és elkeveredek, mindig tudják, hogy hol keressenek..). Ott is találtam egy palackot, Afrikan rock selection, 2015, sauvignon blanc, Dél- Afrika. (bolti ár: 890 ft.) Mindjárt ki is gyulladt az isteni szikra, hogy akkor megveszem, és este kóstoljuk össze, hogy mi a különbség a két bor között, hisz mind a termőhelyben, mind az árban is eltérés van.
Harmadik palack: Bejött hozzám egy etyeki borászat képviselője, azzal az ajánlattal, hogy nem szeretném-e forgalmazni a boraikat. Természetesen hagyna itt mintát is, kóstoljam meg, hogy hogy tetszik, és utána döntsek, hogy bekerülhet-e a kínálatunkba? Jó szívvel fogadtam ezt a remek ötletet, hiszen ki nem örül neki, ha kap egy ajándék bort? Nem találjátok ki, hogy mi volt az. Egy sauvignon blanc. Debreczeni Szőlőbirtok, és Pincészet, 2015. (bolti ár:1.500 ft.) Szóval így 3 borral felfegyverkezve érkeztem haza (nem csoda, hogy izmos vagyok, ezt a mennyiséget minden este felcipelni a hegyre), és nem sokat kellet győzködnöm a többieket, hogy ugorjunk neki a tesztnek.
Hogy mi lett az eredmény? Nos, azt majd a következő írásomban elmesélem. Na jó, nem, megosztom most veletek, mert nem bírnám elviselni, ha a kíváncsiságtól nem tudnátok aludni, és esetleg arra vetemednétek, hogy a kérdéseitekkel zaklassatok, ami miatt meg én nem tudnék aludni. Szóval ebben az esetben igaz lett az a megállapítás, hogy a drágább a jobb. A chilei bor fantasztikus volt! Nem tudom, hogy mennyire avatkoztak bele a készítés során, vagy ez Chilében tényleg ilyet tud produkálni ( jó, tudom), de eszméletlen. Olyan átható bodza illat áradt a pohárból, hogy komolyan mondom, már-már zavaró volt. Kijelenthetem, hogy ezt a bort csukott szemmel is felismerném (remélem azért sosem teszteltek le, mert mi van, ha mégsem, az roppant kínos lenne :-)). Mindez megjelent az ízében is, mintha bodza szörpöt ittál volna. Az Afrikai borról annyit tudok mondani, hogy ár-érték arányban teljesen jó vétel, sokkal, sokkal visszafogottabb illat, és ízvilág jellemezte, de maradt belőle másnapra is (micsoda józanság), és addigra sokat nyílt az illata, ízében nagy változást nem vettem észre.