„Egy igazán mély gondolat fogant meg bennem a múlt este, mégpedig az, hogy bor nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes (vagy ezt már mondta valaki más is?). Hogy honnan is fakadt ez a nagy bölcsesség? Tegnap az a kósza ötlet született meg a kis agyamban, hogy legyen egy nap, amikor nem borozunk, tartsunk egy kis szünetet. Gondoltam szegény májam had lélegezzen fel egy kicsit. Hiba volt! Úgy éreztem, mintha lejjebb vették volna a fényt a világról, a zene sem szólt úgy, a kedvem pedig...ne is beszéljünk róla! Aludni sem tudtam! (Ezek szerint a színek és a bor között valami összefüggés van?) Nagyon szeretem Oláh Ibolyát (pedig de utáltam, amíg ezzel az albumával nem találkoztam), neki van egy dala, az csendült fel halkan a fejemben, az a címe, hogy »valami úgy hiányzik«. Nah, ennek a hangulata, szövege pont jól kifejezte azt, amit éreztem. Egy szó, mint száz, többet nem fogok ilyen meggondolatlanságot csinálni! Itt véget is vetek a filozofálásnak, mielőtt még megijedtek, hogy végig ilyen elvont, és nagyon okos dolgokról fogok írni.
Inkább rátérnék arra,hogy miért is lett ennek a bejegyzésemnek ez a bor a tárgya. Azért, mert a sors úgy hozta össze a dolgokat, hogy egy nap alatt háromféle sauvignon blanc-ba futottam bele. Nem mondanám, hogy a kedvencem, illetve ez így nem igaz, inkább eddig valahogy mindig elkerült, sosem gondoltam rá, mint választási lehetőségre. Dióhéjban had foglaljam össze, mit is érdemes tudni erről a fajtáról, illetve, hogy mik a fő jellemzői. Francia eredetű világfajta, fürtje kicsi, hengeres, tömött, sárgásfehér (a fenti képen láthatjátok). A könnyedebb, maximum közepes test mellett élénk savak jellemzik. Nem szereti a hosszas hordós érlelést, legszebb arcát a reduktív technológiával lehet előcsalogatni, és mivel aromatikus fajta, így ezzel az eljárással tudjuk a legjobban megőrizni az elsődleges illat,-és ízjegyeit. Ebből következik, hogy nem túl sokáig eltartható bor, tehát ne vegyetek meg belőle 2-3 évesnél öregebbet. A legjellemzőbb illatjegyei a bodza, a frissen vágott fű, és a csalán. Igazi tavaszi bor, amikor beleszagolsz, árad a kikelet belőle! De visszakanyarodnék a történetemhez, hogy hogyan is jutottam ezekhez a borokhoz.
Első palack: Úgy került a karmaim közé, hogy az egyik vevőmnek rendeltem ide az üzletünkbe. Montes pincészet, 2015, sauvignon blanc, limited selection, Chile. (bolti ár: 3.400 ft.) Habár francia fajta, tökéletesen otthonra lelt Chilében, és Új-Zélandon, Dél-Afrikában, bár hozzá kell tennem, hogy sok pincészet olyan fajélesztőt használ, amely felerősíti a jellegzetes jegyeit a fajtának, jelen esetben a bodzát (azért a borkészítésnek is megvannak a maga trükkjei).
Második palack: Az Aldiban vásároltam. Nem hiszem, hogy meglepődtök, de akármilyen üzletben járok, mindig megnézem a borkínálatot (ha ne adj isten a családdal vagyok, és elkeveredek, mindig tudják, hogy hol keressenek..). Ott is találtam egy palackot, Afrikan rock selection, 2015, sauvignon blanc, Dél- Afrika. (bolti ár: 890 ft.) Mindjárt ki is gyulladt az isteni szikra, hogy akkor megveszem, és este kóstoljuk össze, hogy mi a különbség a két bor között, hisz mind a termőhelyben, mind az árban is eltérés van.
Harmadik palack: Bejött hozzám egy etyeki borászat képviselője, azzal az ajánlattal, hogy nem szeretném-e forgalmazni a boraikat. Természetesen hagyna itt mintát is, kóstoljam meg, hogy hogy tetszik, és utána döntsek, hogy bekerülhet-e a kínálatunkba? Jó szívvel fogadtam ezt a remek ötletet, hiszen ki nem örül neki, ha kap egy ajándék bort? Nem találjátok ki, hogy mi volt az. Egy sauvignon blanc. Debreczeni Szőlőbirtok, és Pincészet, 2015. (bolti ár:1.500 ft.) Szóval így 3 borral felfegyverkezve érkeztem haza (nem csoda, hogy izmos vagyok, ezt a mennyiséget minden este felcipelni a hegyre), és nem sokat kellet győzködnöm a többieket, hogy ugorjunk neki a tesztnek.