Sok, legalább 100 ezer diák tiltakozott ma, de győzni akkor fogunk, ha megértjük, mi történt

2016. február 29. 20:40

Még ha órási is az eltérés a leginkább tiltakozó osztályok és a legkevésbé tiltakozók között, ha a teljes átlag csupán 10%-ra jön is ki, akkor is 120 ezer távol maradó diákot kapunk.

2016. február 29. 20:40
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„A Kettős Mérce a nap folyamán folyamatosan feldolgozta a »Nem leszünk suliban« Facebook-eventbe érkező, önbevalláson alapuló részvételi számokat. Ennek alapján 16:45 perckor azt tudjuk mondani, az ország körülbelül 47 ezer osztálya közül 650-ből rendelkezünk önbevalláson alapuló számokkal. Eszerint az ezekbe járó 17552 diák közül, 5561 ment be ma az iskolákba, miközben a diákok 68,32 százaléka valamilyen okból ma hiányzott az iskolából. Ha ezt az arányt országos szintre vinnénk, az 800 ezer távol maradót jelentene, de ez egy hamis adat lenne. Amit biztosan tudunk, hogy legkevesebb 12 ezer diák nem ment be ma iskolába, de ez a szám csak akkor esik egybe az összes távol maradóéval, ha a magyarországi közoktatás iskolái közül a maradék 98,6%-ban mindenki bement volna.

Azt tudjuk, miként torzítanak az adataink. Tudjuk, hogy ezek a számok önbevalláson alapulnak, tehát viszonyszámok, és felülreprezentáltak benne azok az iskolák, ahol erősebb volt a tiltakozási szellem, hiszen ők írják be nagyobb eséllyel, hányan vettek részt a tiltakozásban (egyébként az adatsorban sok teljes létszámú osztály is szerepel). Területileg a minta nem torzít nagyon, mert csupán az iskolák 20%-a budapesti, és számos kis településről is érkezett eredmény. Arra nincsen adatunk, hogy a beérkezett iskolák közül mennyi a középsuli, és mennyi az általános iskola, mennyi a gimnázium és mennyi a szakintézmény.

Azt is látjuk, hogy míg az első 102 beérkező osztálynál 75%-os volt a távol maradók száma, 500 osztály adatai után már csak 70, míg 650 után már csak 69%. Ebből azt a következtetés tudjuk levonni, hogy a mintába érkező további iskolák között feltehetően egyre kevesebb lesz a masszívan tiltakozó osztály, és egyre több a tiltakozásban vegyesen részt vevő.

De ha még órási is az eltérés, a leginkább tiltakozó osztályok, és a legkevésbé tiltakozók között, ha a teljes átlag csupán 10%-ra jön is ki, akkor is 120 ezer távol maradó diákot kapunk. Az eddigi adatok szerint viszont jóval 10% felett lesz a hiányzók átlaga, így a módszertani hibákkal, influenzajárvánnyal együtt is ki tudjuk jelenteni, hogy 100 ezernél jóval többen tiltakoztak ma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2016. március 01. 12:47
Napijámbor! A Béndekről vegyél példát!
tango47
2016. március 01. 10:57
Ha ezt gyakran megismétlik, a végén még néhányan közülük hírlapírók is lehetnek a Kettős mércénél.
Bokros Birka
2016. március 01. 09:11
Gratulálunk a szélsőbaloldali politika elérte az iskolás gyermekeket. Lassan már azt látjuk amint a kisdobos vezeti harcba a b őrkabátos vörös náci hadsereget, az úttörőkből meg golyófogó lészen.
Nagy AG
2016. március 01. 08:42
Annak örülünk, hogy a diákok fegyelemsértést követnek el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!