Győzelem

2016. február 22. 07:28

Sem az elkötelezett Orbán-hívőknek, sem a megrögzött Európa-pártiaknak nem könnyű eldönteniük, mit intézett a magyar miniszterelnök a brüsszeli csúcson.

2016. február 22. 07:28
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

Magyarország előre besorakozott a britek mögé – hogy mi hasznunk a döntésből, azt egyelőre még a magyar miniszterelnök sem magyarázta el az övéinek, pedig ezt a 300 ezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar biztos kíváncsian várja – mindenesetre talán Orbánnak is része volt benne, hogy a Brexit kevésbé tűnik valószínűnek. Európa pedig elfogadta a szigetország újabb (sokadik) különcködését, és vele az EU kétsebességű jövőjét, cserébe az unió egyelőre egyben maradt, és Cameron a júniusi népszavazáson a kilépés ellen lesz, a Munkáspárt pedig eleve így gondolta.

A migrációs fronton is sikerült egylépésnyit haladni. A kormányfők – köztük Orbán Viktor – aláírásával szentesített megállapodás kimondja: végre kell hajtani azokat a befogadási határozatokat, amelyek a nagy migrációs nyomás alatt álló tagállamok megsegítésére születtek. Két ilyen határozat keletkezett tavaly, és közülük a decemberi a Görögországban és Olaszországban rekedt mintegy 120 ezer menekült kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szól; az is benne van, hogy Magyarországnak a két »frontállamból« összesen 1294 menekülőt kell átvennie. A kormányfő tehát az uniós kvótarendszer de facto bevezetését írta alá.

Igaz ugyan, hogy pert indítottunk a szisztéma ellen az Európai Bíróságon, de az egy bizonytalan kimenetelű jogi eljárás, a realitás viszont más: amíg az EU létezik, a tömeges bevándorlást még akkor sem lehet nemzetállami kormányzati hatáskörben kezelni, ha az érkezők nem általában Európába, hanem közvetlenül Németországba, Svédországba stb. mennének. A nemzeti külön utakat nemcsak a tagállamok egymás közötti szolidaritása akadályozza meg (amelynek a magunk részéről mi eurómilliárdokat köszönhetünk), hanem az is, hogy a nemzetállami logikához történő visszatérésért az eddigi vívmányok többségét fel kellene áldozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2016. február 22. 16:34
Orbánvezér akkor is győz,ha veszít ! Kéretik ezt tudomásul venni ! Oszt jónapot .
Nielsen
2016. február 22. 16:17
Sokat gondolkozok azon, mit csináltak 25-30 évvel ezelőtt ezek a független értelmiségi gondolkodók. Aztán rájövök, és arra is, miért nem kell komolyan venni az agymenéseiket. Ellenben azt sem értem, miért kell egyáltalán feltenni ide őket. Az a hardcore balos agymosott bolsilibsi 10-15% menjen, olvassa őket és elmélkedjen a gondolataikról napestig.
Vezetéknév Utónév
2016. február 22. 15:45
Orbán önelletmondó kvóta-pávatánca csak arra jó, hogy végképp elszigetelje Magyarországot Nyugat-Európától.
Vezetéknév Utónév
2016. február 22. 15:45
Orbán önelletmondó kvóta-pávatánca csak arra jó, hogy végképp elszigetelje Magyarországot Nyugat-Európától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!