Hagyjuk lerohadni az 1.0-ás valóságot

2015. december 27. 15:53

A dehumanizáló technológiai környezetben a kellően cinikus politikai hatalom hatalmas sikereket tud elérni az elsődleges, primitív emberi szenvedélyek és félelmek felkorbácsolásával.

2015. december 27. 15:53
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A politikai társadalom hagyományosan bonyolított, színvonalas vitáinak térvesztése az információk facebookos, többnyire ellenőrizetlen megosztásával és a politikai demagógia (az erős vélemények) vírus módjára történő terjedésével szemben különösen káros a szegény társadalmakra és bizonytalan demokráciákra, amelyek – paradox módon, a mindenki által elérhető facebookon – nem fogják tudni létrehozni a saját demokratikus tereiket, konszenzusukat, és elég erős politikai identitásukat, amelyek egy adott nemzet érdekeit a lehető legjobban szolgálhatnák.

Az ok: terjed a virtuális propaganda (egyszerre a virtuális térben és a tények által nem zavartatva), a lényeg, hogy ütős és leleplező legyen – ez viszont nagy tömegben kiábrándultságot és cinizmust szül: az emberek képtelenek kiigazodni az egymásnak (gyakran szándékoltan, irányítottan) ellentmondó, jórészt töredékes vélemények között, és előbb-utóbb a megosztásokat csak (ön)megerősítésre használják, rosszabb esetben felhagynak azzal, hogy koherens (politikai) valóságot hozzanak létre, főleg nem tények alapján. Magyarországon, látszik, ez még kiegészül az ellenzékiség virtualizálódásával is: az ellenzékiség teljesen cselekvőképtelenné válik az 1.0-ás (fizikai) világban. (...)

Ebben a dehumanizáló technológiai környezetben a kellően cinikus politikai hatalom hatalmas sikereket tud elérni az elsődleges, primitív emberi szenvedélyek és félelmek felkorbácsolásával: azt ugyanis mindenki megérti még, ami az egzisztenciáját veszélyezteti, több, bonyolultabb érvelés befogadására viszont alkalmatlan. Ez a csöppet sem eredeti, de egyre átfogóbb tömegjelenség áll a magyar »machiavellizmus« hátterében.

A jelenség azért egyre átfogóbb, mert a technológia kiutat biztosít a fizikai valóságból, amiért így nem kell már küzdeni a létfenntartáson túl. Az 1.0-ás valóságból az élet, a létfenntartás és a vérségi kapcsolatok védelme marad meg, a többit a technológia helyettesíti az alternatív valóságok igézetével, amelyekben az információszerzés és -gyártás (általában az eligazodás) sokkal magabiztosabban és (közgazdasági értelemben) alacsonyabb költséggel valósul meg, ezért a személyes szellemi-erkölcsi világok és az identitás jelentős része egyre inkább ott »képződnek meg«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2015. december 28. 20:16
Béndek Úr! Ön a politikai hatalom sikereit túlzottnak tartja! Mi ez az Ön tehetségéhez képest, amikor Ön az Ön véleményét minősítők között 84 százalékos elutasítottságot képes elérni. Megjegyzem, én nem is minősítettem, mert mondandóját céltalannak tartom.
Megtalálta
2015. december 28. 12:42
A félművelt értelmiség megint követeli a felvilágosult abszolutizmust. Persze olyat, ahol ő képviseli a hatalmat. A Facebookon sok a dezinformáció? Hát tiltasd be, te rohadék!
Berecskereki
2015. december 28. 10:26
Mottó: „Róka csak szőrét, nem bőrét változtatja.” (Közmondás.) Most pedig nézzük az MSZP utánpótlását. Ők lennének azok? Belőlük újult, újít az MSZP? Hogyan, mikor, kikkel? „2002-ben, hosszas rivalizálás lezárásaként egyesült az Arató Gergely vezette Ifjú Szocialisták Mozgalmával, majd Ujhelyi István vezetésével Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták néven működött tovább. 2004 végén a kazincbarcikai Szitka Péter, majd 2005 őszén Komássy Ákos lett az elnök. A 2006. évi választási kampányt ugyan nagy sikerrel zárták, de Komássy Ákos lemondását követően újra elnökváltás következett, dr. Varga László országgyűlési képviselő vette át a mozgalom irányítását. A Zuschlag-ügy miatt a szervezet népszerűsége nagyon visszaesett, így a FIB 2008. május 17-én tartott kongresszusa feloszlatta önmagát, jogutód nélkül. Bár igaz ugyanezen a kongresszuson létrehozták egy új ifjúsági szervezetet Societás Új Mozgalom néven, amelynek céljai és alapító okirata is szinte teljesen megegyezik a megszűnt FIB dokumentumaival. Alapító elnöke a megszűnt FIB utolsó elnöke, dr. Varga László lett. Societas – Új Mozgalom néven létrejött 2008. május 17-én egy új, baloldali fiatalokat tömörítő szervezet, az MSZP társult ifjúsági szervezete. A szervezetet a Fiatal Baloldal utolsó kongresszusán hozták létre Szombathelyen, 2008. május 17-én. Megalakításával párhuzamosan még aznap, jogutód nélkül megszüntették az MSZP társult ifjúsági szervezetét. A Fiatal Baloldal (röviden FIB) megszüntetésének hátterében az új integráció lehetősége állt. Úgy döntöttek, időszerű a megújulás. A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom önálló, baloldali, fiatal gondolkodókból álló társulásként határozza meg magát, nem tekinti magát a Fiatal Baloldal utódjának. A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke Sass Szabolcs. Alelnökei: Torzsa Sándor (a Societas Budapesti Szervezetének elnöke), Oroszvári Péter (Vas megyei elnök), Brunner Tibor (Zala megye, Keszthely) és Kiss András Gábor (Komárom-Esztergom megyei elnök). Az Országos elnökség tagjai: Aranyos Gábor (Nyíregyháza), Bodor Nóra (Heves megye, Gyöngyös), Galló Júlia (Nógrád megye, Salgótarján), Heringes Anita (Tolna megye, Paks), Szopkó Tibor (Borsod megye), Varga Márk (Győr-Moson-Sopron megye, Győr). Az Országos Választmányt Beke Károly vezeti, alelnöke: Balás Ádám, Kiss Péter, Nagy Julianna”
szuverén
2015. december 28. 09:56
-Írja: "...ami az egzisztenciáját veszélyezteti, több, bonyolultabb érvelés befogadására viszont alkalmatlan..." -Na idefigyeljen; maga öntelt, primitív értelmiségi(?). Magyarázza már meg azt is, az a fene nagy demokrácia, hogyan is működik? Így! Nem tudta, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!