A németek lelkiismerete: Helmut Schmidt (1918–2015)

2015. november 10. 20:43

Makacsság, szikárság, határozottság, realitásérzék. A politikában se szerette a nagyon új ötleteket, szerinte „akinek víziói vannak, az menjen orvoshoz”.

2015. november 10. 20:43
Techet Péter
Magyar Nemzet

„Kedden elhunyt az egykori német szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt, aki élete végéig cigarettázva, bölcsen kommentálta a világ- és a német politika eseményeit. A német közélet élő lelkiismerete lett. Egyesek szerint kicsit túlságosan is.

Már rég elmúlt kilencvenéves, amikor egy televíziós show-ban megkínálta a műsorvezető egy e-cigarettával a láncdohányos Schmidtet. »Dehogy próbálok ki hülyeségeket« – utasította el Schmidt az ajánlatot. És amennyire kicsi és jelentéktelen ez az anekdota, annyira sokat mutat az egykori szocdem kancellárról: makacsság, szikárság, határozottság, realitásérzék. A politikában se szerette a nagyon új ötleteket, szerinte »akinek víziói vannak, az menjen orvoshoz«. (...)

Helmut Schmidt polgáribb, atlantistább, európaibb volt, mint a német szociáldemokraták többsége. Brandt nagyvilági eleganciája, baloldali romantikája és Schröder nyíltan Amerika-kritikus különútja mellett Schmidt szocdem kancellárként a társadalmi közepet jelenítette meg. A szocdemeknek azóta sem sikerült – Schröderrel sem – találniuk olyan politikust, aki morális alapállásból baloldali, de nem hagyja magát utópiáktól félrevezetni.

Schmidt 1982-es bukása után nem kényszerült már rá a reálpolitikára. Elmondhatta, amit gondol. Egyes konzervatívok szerint kicsit sokszor is szólalt meg. Amikor megjelent valahol, nemcsak azt lehetett tudni, hogy – fittyet hányva mindenféle tilalomra – azonnal rágyújt, de az is várható volt, hogy legalább egy komplett világmagyarázat vagy egy teljes erkölcsi prédikáció következik. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung viccből ezért bevezette a »Kérdezze Helmut Schmidtet!« rovatot: itt azonban a világ nagy kérdéseire nem a kancellár Helmut Schmidt, hanem a telefonkönyvekből véletlenszerűen kiválasztott Helmut Schmidtek válaszoltak.

A konzervatív Cicero magazin nekrológjában megjegyezte, hogy a politika szívesen hallgatta meg, de csak nagy ritkán követte a tanácsait. Saját pártján belül még kancellárként se rendelkezett óriási hatalommal, pláne utána. Schmidt inkább a német közélet kultikus figurája lett: cigarettafüst, hamburgi hűvösség, északi humor, egyenesség. Egy-egy nagy kérdést néha röviden és velősen intézett el, például, hogy »szar dolog ám a háború«. Mindenki drukkolt hát, hogy ez a különc hamburgi öregúr megérje a százat is.

Helmut Schmidt kedden, délután fél háromkor hunyt el otthon, a szülővárosában. Kilencvenhat éves volt. Kancellárként nem ő volt a legjelentősebb, legfontosabb. De ő lett a legkedvesebb. Nem történelmet írt, mert régóta felülről nézte már az eseményeket. Nem is a hatalmára fognak majd emlékezni a németek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. november 11. 11:45
majd jön a Touareg és ki akarja ásni a sírjából
brekker
2015. november 11. 03:31
Elmondja a kötelezőt, lejátssza a tutit. Mi a gond vele? Ha ő nem tenné, megtenné más. Nem kötelező odafigyelni.
C.Dömötör
2015. november 10. 22:37
Az, hogy a MN Techetre bízta a nekrológot, az megbocsáthatatlan. Amúgy egy kifogástalan úriember volt, a szociáldemokrata kivétel, amely a szabályt erősítette. Láttam egy-két TV-s beszélgetést vele, kimondta azt amit gondolt, ami manapság kuriózum. Másrészt a halálát, lefogadom, a dohányosok ellen játsszák ki. Már látom a szalagcímeket; ,,Elhunyt már 96 évesen, mert erős dohányos volt!" Béke legyen vele!
tango47
2015. november 10. 21:38
Jellegzetes sapkáját róla nevezték el Scmidt-sapkának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!