Mandoki: Az integráció a bevándorlók felelőssége
A Nyugatra „disszidált” rockzenész azt írja, mivel akkoriban egy szót sem beszélt németül, az első dolga volt, hogy minden szabad percében tanuljon németül.
Emlékszünk, mondjuk 20 éve mi volt az általános vélekedés mondjuk a japán autóiparról, és ehhez képest hol tartanak ma? Ugyanezt kell elképzelni a whiskyvel is.
„A valóságban a japán whiskyk persze jók, ami a japán termékfejlesztésben járatosakat nem lepi meg. Miért? Mert a japán termékfejlesztés egyik legklasszikusabb vonala a mintakövetés: kiválasztanak valamit, ami a maga kategóriájában a csúcsot képviseli, majd végtelen türelemmel, gyakorlással, a minőség iránti elképesztő elkötelezettséggel megtanulják maguk is tökéletesen elkészíteni, majd az eredetit akár túl is szárnyalni. Emlékszünk, mondjuk 20 éve mi volt az általános vélekedés mondjuk a japán autóiparról, és ehhez képest hol tartanak ma? Ugyanezt kell elképzelni a whiskyvel is.
Az első japán whiskyt Shinjiro Torii (a később Suntoryként ismertté vált cég alapítója), illetve első lepárlómestere, Masataka Taketsuru készítették, utóbbi később kivált az üzletből, és megalapította a Nikka elődjét. Mindez a múlt század 20-as éveiben történt. Ez persze nem jelenti azt, hogy Japánban ne ismerték volna addig a whiskyt. Az első biztos pont, hogy 1854-ben az amerikai Matthew C. Perry kapitány vitt több hordó amerikai whiskyt ajándékba illetve kereskedelmi céllal.
Ezzel együtt az első valódi gyárat a fent említett két alapító atya hozta létre. Miután a legjobbat akarták, természetesen a skót eljárásokat kezdték tanulmányozni, átvenni és alkalmazni, a japán whiskyk azóta is ezekre a hagyományokra építkeznek, ötvözve ezeket a tradicionális japán értékekkel. Hosszú ideig mindezzel kizárólag a japán piacot szolgálták ki, a kétezres évek eleje óta viszont a nemzetközi piacon is egyre több, egyre jobb japán whiskyvel találkozni. Nyilván lehetetlen általánosan jellemezni egy bonyolult, szerteágazó kultúrát, de érdemes megpróbálni összefoglalni a (minőségi) japán whiskyk jellegzetességeit.”