A fegyverviselés egy nagyon személyes ügy

2015. november 26. 15:18

A társadalom pedig két nagyon jól elkülöníthető csoportra oszlik. Az egyik csoportban biztonságban érzik magukat az emberek, a másikban nem. Biztosan tudom, hogy a két élményvilág között húzódik egy értelmes kompromisszum.

2015. november 26. 15:18
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

A fegyvertartással kapcsolatos vita során érdemes volna elkerülni, hogy olyan szektás táborok feszüljenek egymásnak, amelyek végletekig démonizálják a másik fél álláspontját.

Először is meg kell érteni, hogy a fegyverviselés egy nagyon személyes ügy mindenkinek, mert a biztonságáról szól. A társadalom pedig két nagyon jól elkülöníthető csoportra oszlik. Az egyik csoportban biztonságban érzik magukat az emberek. Bizalommal tekintenek a rendőrségre, nem érzik sem a saját épségüket, sem a családtagjaikat, sem a tulajdonukat veszélyben. Az ilyen emberek számára rettenetesen ijesztő, hogy a biztonságos világukba a Puzsér egy halom fegyvert csempész. Már annak a gondolatától is megrendül a biztonságérzetük, hogy az üvöltöző szomszédnak, az elmebeteg zöldségesnek, vagy annak a nagydarab, rossz külsejű, kopasz közértesnek holnapra fegyvere lehet. És ez jogos megélés. Egy nagyon személyes megélés, amit komolyan kell venni.

A társadalom másik csoportja nem érzi biztonságban magát. Mert megdézsmálják a borát vagy az uborkáját, vagy mert retteg hazafelé a sötétben, vagy mondjuk mert nagyon rémült az elmúlt száz év történelme láttán, és félelemmel tölti el az állam korlátlan hatalma. Az ő biztonságérzetük már most objektíven rossz. Őket megnyugvással töltené el a gondolat, hogy nekik is, meg a szomszédnak is van fegyvere, és ha már nem számíthatnak a rendőrségre, legalább számíthatnak egymásra, ha baj van. Ezeknek az embereknek az igénye is jogos arra, hogy biztonságban érezzék magukat, az ő helyzetük is figyelmet és megértést érdemel.

Biztosan tudom, hogy a két élményvilág között húzódik egy értelmes kompromisszum. Megvalósult számtalan olyan társadalomban, ahol sokkal liberálisabbak a fegyvertartási szabályok, mint itthon, és ezek egyike sem az Egyesült Államok. Ilyen Finnország, ilyen Svájc, ilyen Ausztria. Olyan társadalmak, ahol ez a két tábor képes respektálni egymás érzékenységét. Képes változtatni, és ha kell, képes korrigálni. Magyarországon is megpróbálhatnánk egy megyében vagy kistérségben, hogy hogyan is működik: mi a hatása a bűnözésre és az emberek szubjektív biztonságérzetére. Ha pedig sikeres, akkor lassan be lehetne vezetni egy olyan fegyvertörvényt, ahol kemény feltételekkel, de minden büntetlen előéletű magyar állampolgár fegyvert kaphat, ha akar.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MisterT
2021. december 30. 08:47
USA-ban vagyok, van nekem is, van az összes szomszédnak is, a megyében a legtöbb háztartásban van. Mégsem látom a sok ölést, gyilkolást. Nem lő senki a szomszédjára, nem lő senki koccanásos baleseteknél az autópályán. Az USA a világranglistán elég alacsonyan is van, a középmezőnyben, arányokat tekintve főleg, gyilkosságoknál a szám szerinti listán sincs első helyen, meg második helyen sem. Mondjuk általában azok ágálnak a legális fegyvertartás ellen akiknek gőzük sincs a számokról, statisztikákról, akik életükben nem lőttek még, vagy esetleg igen, de csak 40 éve sorkatonaként összesen 10 lőszert, vagy vadászok akik privilégiumként élik meg a dolgot és attól gondolják magukat másoktól magasabb rendűnek hogy másoknak nincs puskájuk, nekik meg van. A lényeg hogy az önvédelem jog, az önvédelmi eszköznek is annak kéne lenni, de Magyarországon mindenki fogyatékos rabszolgának van kezelve, tehát a dolog nem jogként van kezelve, hanem valóban valami speciális dologként, amit megkaphat egy bíró, egy befutott politikus, egy komolyabb ügyész, de átlagember nem. Hacsak nincs trillió forintja sportlövészetre, vadászfegyverekre, stb.
MisterT
2021. december 30. 08:38
Itt olvashatja el: és nem működik a Facebook poszthoz a link... :-(
balbako_
2015. november 27. 08:20
Ha komolyan vennék az illegális fegyvertartás büntetését és nem drukkolnának a TEK által elfogott és a bíróság által érthetetlen okból szabadlábra helyezett - egyébként fegyveres tettért már leültetett - bűnözőkért, akkor nem is lenne szükség fegyverekre itthon.
kálmi
2015. november 27. 04:24
Ennek a kérdésnek sokszor nekifutott sok mindenki. Ami engem és a környezetemben élőket illeti biztos tiltakoznánk a privát fegyverviselés szabadabbá tétele ellen.Van elég bajunk enélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!