Pedig vannak

2015. október 22. 08:37

A kiválasztottak, amint az ehhez szükséges kritikus tömeget elérték, elkezdték a saját képükre formálni a döntéshozatalt.

2015. október 22. 08:37
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

„A föld számos pontján kísérleteztek már a hatalom által kijelölt, felépített nagyvállalkozói-nagyvállalati kör megteremtésével. Néhol – például Dél-Koreában vagy Japánban – ez egész jól sikerült, másutt talán kevésbé, de az a tapasztalat univerzálisnak mondható, hogy a kiválasztottak, amint az ehhez szükséges kritikus tömeget elérték, elkezdték a saját képükre formálni a döntéshozatalt.

Tekinthetjük ezt a politikai gazdaságtan természeti törvényének is: ha valahol olyan a klíma, hogy a politikusokkal ápolt jó kapcsolat révén sokkal több pénzt lehet keresni, mint briliáns innovációkkal (tudja valaki, mit kellett feltalálnia Mészáros Lőrincnek ahhoz, hogy pár év alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé váljon?), akkor ott a gazdaság aktorai akkor is – mondjuk – futballkultúrát fognak teremteni munkahelyek helyett, ha ebből az országnak semmi haszna nincs. És később, ha elég nagyra nőttek, törvényszerűen arra fognak törekedni, hogy többé már ne a mentoraik szeszélye, hanem a saját maguk által determinált döntések révén gazdagodjanak tovább.

Aki elhiszi, hogy ez csak Simicska Lajosnak meg néhány másik, frissen kegyvesztett mágnásnak jutott eszébe, de például Garancsi István vagy Szijj László örökre, akár egy kormányváltás esetén is politikasemleges marad, és meg sem kísérli az események alakítását, annak tényleg bármit be lehet adni – talán még azt is, hogy magyar oligarchák pedig nincsenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. október 22. 14:18
"A föld számos pontján kísérleteztek már a hatalom által kijelölt, felépített nagyvállalkozói-nagyvállalati kör megteremtésével. Néhol – például Dél-Koreában vagy Japánban – ez egész jól sikerült, másutt talán kevésbé," No és zsidó tőke Amerikája? Az eredő fertőről megfeledkezünk? Nem kell nekünk Japánba menni. Ha hallgattál volna...
Bokros Birka
2015. október 22. 13:59
Bizony a Vörös malom, Aktus birodalom soroljam még? Gyuszi taxis újra ringbe száll, nem tudom valami Gyurcsányi mondta. :D
catalina9
2015. október 22. 13:26
És később, ha elég nagyra nőttek, törvényszerűen arra fognak törekedni, hogy többé már ne a mentoraik szeszélye, hanem a saját maguk által determinált döntések révén gazdagodjanak tovább." Milyen igaz!! "..Jeff Blankfort úgy utal Washingtonra, mint „a cionisták legfontosabb megszállt területére” Igaza van. A cionista zsidók erősebbek, mint valaha. A cionista keresztények erőteljes támogatásával az izraeli érdekek biztonságban vannak. A cionista marok szorítását az amerikai közel-keleti politikában lehetetlen tagadni. Az nem áll Amerika érdekében, hogy mindig azt tegye, ami Izraelnek a legjobb. Az USA-ban nem az amerikaiak vannak hatalmon, hanem egy elit és lobbik, amelyek az engedelmességig pénzelik (és fenyegetik) a politikusokat. ... Nagyon-nagyon sokan alábecsülik annak a szerepnek a fontosságát, amelyet a cionizmus játszik Amerika külügyeiben (és kisebb mértékben a belügyeiben is)."
balbako_
2015. október 22. 09:13
Ezzel a korrupcióval jó vigyázni, ugyanis világjelenség. A kezdeti stádiumban még elkövettek olyan hibákat ami köztörvényes lásd Motim vétel, vagy pártüdülő vétel) de ezek elévültek. Mostanra ugyanazon klisé szerint működik, mint a világon mindenütt. Pályázat, valaki nyer a többi meg vicsorog, hogy korrupció. Aztán perre megy a dolog -ha megy - és a delikvens röhögve távozik a bíróság felmentő ítéletével. Most már látjuk az abszolút korrupciómentesnek vélt Svájc Blatterja a világ egyik legkorruptabb fazonja és az állam asszisztált hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!