Európa anyja?

2015. október 14. 16:58

Merkel egy morális birodalom vezetőjévé akarja országát tenni?

2015. október 14. 16:58
Boros János
Magyar Nemzet Online

„Berlini kormányzó körökben napról napra nő a feszültség. Vajon képesek lesznek-e kezelni a felmerülő problémákat? Nincs elég ágy, nincs elég szállás, nincs elég tornaterem és konténer. Kevés az orvos, a hivatalnok, a tanár. Merkel azonban visszautasítja ezt a helyzetleírást, és arra szólítja fel kollégáit, hogy válaszokat és megoldásokat kínáljanak honfitársaiknak. A Spiegel fel is teszi a kérdést: »A valóságról szóló híradás most már támadás a kormányzó politika ellen? Nem szabad kimondani az igazságot, mert nem illik Merkel elnyűhetetlen optimizmusához?« Egyre többen bizonytalanodnak el, elbírja-e Németország a várhatóan egymilliót meghaladó idei bevándorlót – és a következő évek várhatóan megsokszorozódó áradatát? Merkel válasza: nem lesz menekült-adóemelés, Németország gazdaságilag erős. Az egykori NDK-t is úgy állították át német márkára, hogy annak árfolyama meg sem érezte a plusz tizenhétmillió új polgárt, a »keleti menekülteket«.

A kancellár kijelentése, miszerint Németország barátságos ország, és szívesen befogadja az üldözötteket, pillanatok alatt bejárta a világot, s azóta százezrek keltek és kelnek útra. Az óvatos, habozó, kiváró, »settenkedően lesben álló« (Wolf Lepenies) Merkel, akit elődje, Gerhard Schröder a néhány szavazattal elvesztett választás után tájékozatlan iskoláslányként kezelt, megtalálta azt a témát, amellyel végre történelmet írhat? Németország gazdasági világhatalom, politikailag viszont továbbra is egy törpe. Egy morális birodalom vezetőjévé akarja országát tenni? A lelkészlány a filozófus Immanuel Kant etikai-polgári állapotát akarja megvalósítani?

A német kancellárok mindig európai egyetértésre törekedtek, most azonban Merkel egyedül lépett akcióba. Nagy-Britannia nem támogatja, Franciaország idegenkedve figyeli. Ausztria ugyan tapsol neki, de örül, hogy a migránsok térképén csak tranzitországként szerepel. A pénzügyi, anyagi és infrastrukturális háttérrel nem rendelkező Kelet-Európa pedig kétségbeesetten reagál. Magyar politikusok európai fórumokon hangsúlyozzák, hogy országuknak megvan a maga történeti tapasztalata, muszlim hódítást és másfél évszázados uralmat már ismernek – és a mostani migrációban ennek a metamorfózisát látják. Ugyanazon vallási-politikai vagy talán »vallásantropológiai« vírus új mutánsának agresszióját. A történelem sajátos fintora, hogy a magyar gyerekekkel közel egy évszázada olvastatják az Egri csillagokat, így a magyar kultúra be van oltva az iszlám hódítás ellen, és éber érzékenységgel utasítja el e vallás inváziójának valamennyi formáját. Ezzel az immunizáló oltással azonban Európa egyetlen más nemzete sem rendelkezik.

Merkel egyre inkább egyedül marad saját országában is. Eddig elnéző, lágy meggyőzéssel próbált reagálni a kritikákra, most azonban egyre határozottabban konfrontálódik otthon is. Kérjen talán bocsánatot, amiért országa barátságos arcot mutat a világ felé? – kérdezi. Amerika és Izrael ünnepli a kancellárt, de a Spiegel szerint Orbán Viktort egyre többen követik a nyílt ellenállásban. Merkel nemcsak Németországba, de egész Európába meghívta a menekülteket, akiknek »megvan a képességük, hogy felrobbantsák a kontinenst« – írja a német lap. »Merkel elvesztette a helyes mérték iránti érzékét« – ezt dokumentálja a Spiegel, napra pontosan utánajárva a kancellár nyilatkozatainak és az adminisztráció tévelygésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. október 15. 12:15
Na, most lenne ideje németországban újra, meg újra kiadni az Egri csillagokat. Kötelező olvasmány lehetne az iskolákban, ahogy nálunk ma is az. Mi már akkor is tudtuk, mit jelent az iszlám. Ők meg, majd saját kárukon fogják megtanúlni, de akkor már késő lesz. A fogkrémet nem lehet visszagyömöszölni a tubusba. Bár, lehet ez egy rossz hasonlat, mert Ibrahím meg a fogkrém...
Vadjoe
2015. október 15. 10:55
"A kancellár kijelentése, miszerint Németország barátságos ország, és szívesen befogadja az üldözötteket, pillanatok alatt bejárta a világot, s azóta százezrek keltek és kelnek útra." Csodálom, hogy ezen meglepődtek. Ez, szerintem, abszolute előre látható volt.
Hora
2015. október 15. 10:34
A muszlim bevándorlók akiknél a nő egyszerű használati tárgy, rajonganak Merkelért.:)) Hehehehe
Hora
2015. október 15. 10:32
https://www.youtube.com/watch?v=G8HwEv5-cRM juj juj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!