Siratóének haladó értelmiségi módra

2015. október 06. 13:22

Lengyel László sem bírta ki könnyek nélkül, beállt hát a migránssiratóba, ami mostanság a haladó értelmiségi folklór elengedhetetlen részévé vált, mi több, maga lett a haladó értelmiségi folklór.

2015. október 06. 13:22
Aristo
Aristo

Mint minden élő népszokásnál, így a migránssiratásánál is, vannak helyi sajátosságok, melyek sajátos hazai ízt adnak a dolognak. Ez – esetünkben – két dologban ragadható meg, ezek egyike Orbán Viktor, a másik pedig a magyarok felelőssége a zsidóság sorsában. Lengyelnek ezeket egyetlen bekezdésben sikerül megérintenie: »Orbán Viktor egy olyan országban akar többségi döntést „arányosítást” a kisebbségről, amely keresztény és nemzeti alapon már gettóba hajtotta, kifosztotta, majd a gázba küldte zsidó származású polgárait. Később vagonba rakta svábjait, hogy azután beüljön házaiba, befeküdjön ágyába.« Figyeljünk fel rá, hogy a keresztény itt visszanyeri régi értelmezését és szitokszóként szerepel.

Hiába nem olyan könnyű bevenni azt a páli kanyart a röszkei úton. További értelmezési nehézséget okoz, hogy a nevezett svábokat már a haladó értelmiség rakta vagonba, de ne legyünk szőrszálhasogatók.

Előkerül – szintén a colour locale jegyében Radnóti is. Ő szegény mindig. »Őt hajtották végig gyalogmenetben azon az úton, ahol most szír férfiak, nők és gyerekek mennek.« Azt eddig nem tudtam, hogy Radnótit különvonattal és busszal vitték volna, de ki tudja. Az viszont szinte biztos, hogy útközben a migszolosok nem halmozták el takarókkal és vajas kenyérrel, mert akkor tán még most is közöttünk élne. Amint az is meglepő, hogy az összes pakisztáni, afgán, iraki kiszuhaéli mind-mind szír. De hát ha egyszer az »Angyalkának« azok tetszenek.

Majd a hitvallás legfontosabb alapköve következik: »Merkel és Ferenc pápa föllépését az teszi kivételessé, hogy a sajátjaikkal szemben cselekszenek.« Ez igen, mondják a haladó értelmiségiek, akik szintén mindig, programmatikusan a »sajátjaikkal szemben cselekszenek«. Ez már-már szenvedélyük.

Végül, a szertartás zárásaként pedig az Apokalipszis: „Magyarország haldoklik.« Amit misem illusztrálhat jobban, mint a legkülönbözőbb magyargyűlölő román kormányokban miniszterkedő, Markó Béla verse, aki szintén elmondhatja magáról, hogy a sajátjaival szemben cselekedett.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!