Olaszország: Vészesen fogy Berlusconi pártja

2015. szeptember 24. 16:41

Újabb csapás érte a Forza Italia jobbközép pártot szerdán, amikor is 8 parlamenti tagja döntött úgy, hogy távozik a szebb napokat is megért pártból.

2015. szeptember 24. 16:41
Mészáros Tamás
DiploMaci

Silvio Berlusconit 2013-ban adócsalás miatt tiltották ki az olasz Szenátusból, ereje és imázsa azóta folyamatosan csökken. Pártjának jelenleg 56 tagja van az alsó- és 45 tagja van a felsőházban – két évvel ezelőtt ez a szám több mint a duplája volt mindkét oldalon. Az il Fatto Quotidiano napilap friss felmérései szerint támogatottsága jelenleg 12,6 százalékon áll, ami a negyedik helyezést jelenti a mai felállásban, és 4 százalékos csökkenés a tavalyihoz képest. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a statisztikák alapján csupán egy párt tudott pozítív változást elérni 2015-re, ez pedig Berlusconi régi szövetségesei, az Északi Liga (Lega Nord - LN). Nem véletlen, hogy fel is merült a kérdés, hogy kisegíti-e a régi partner az egykori vezetőjüket.

Nem meglepő azonban, hogy az egykori kisebbségi koalíciós partner jelenleg már közel sem érzi, hogy szüksége lenne a felesleges politikai súlyra az élesedő ellenzéki versengésben. Berlusconi úgy tűnik, hogy végérvényesen magára maradt az olasz politikai életben, pártja egyre kisebb hatással tud lenni a mindennapok befolyásolására. Egyértelmű, hogy Matteo Renzi és pártja, a Demokrata Párt (Partito Democratico - PD) mára egyértelműen legyőzte a korábbi sikerpártot: nem tekinthetőek valódi tényezőnek se a törvényhozásban, se a választási versengésben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. szeptember 25. 06:46
Mészáros Tamás? Meg vészesen fogynak a Rákóczi korabeliek.
Cavinton
2015. szeptember 24. 21:04
A Lega Nord jön.
MOPO3OB
2015. szeptember 24. 19:57
Addig marják egymást még az Olaszországi Iszlám Front áll az élre és megnyeri a választás. Első dolguk lesz a vatikáni szerződés felmondása, majd mecsetté alakítják a Szent Péter Bazilikát. Csak kár azokért az emberábrázoló festményekért és szobrokért, amik pusztulni fognak az iszlám nevében.
bookmark
2015. szeptember 24. 16:56
Nem tudom sajnálni Silviot, mivel nem rég ô is Orbánozott meg kerítésezett. Ha végleg kivonul a politikából az általa hagyott ûrt kitöltôk lesznek érdekesek. Gondolom, hogy a demo- krisztiánok fognak feltámadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!