Miért lettem baloldali? – WTF baloldal

2015. augusztus 29. 15:50

Azokban a társadalmakban, amiket megörököltünk a civilizációinktól, egyelőre az emberek többsége nem tud boldogulni, méghozzá sokszor hatalmi okokból. Ezen akar változtatni a baloldali gondolat.

2015. augusztus 29. 15:50
Papp Réka Kinga
Kettős Mérce

„Talán azért lettem baloldali, mert nő vagyok. Vagy mert szegény. Vagy mert balkezes. Talán azért, mert megtapasztaltam a kirekesztést, a kevesebbre tartottságot, és azt is, hogy milyen hihetetlenül könnyű ebből kilépni, ha támogató környezetbe kerül az ember.

Igazán semmi értékeset nem veszít el az a ciszheteró ember, aki elfogadja, hogy transzneműek meg akarják nevezni a saját nemüket, melegek, leszbikusok, inter- és aszexuálisok pedig szeretnének határozni afelől, kivel szexeljenek, ha egyáltalán. Csak az elhatározáson múlik, hogy haragszunk-e egy nyilvánosan szoptató anyára, vagy egy levegővel tudomásul vesszük, hogy ő is velünk épp egyenrangú ember, pont annyi helye van köztünk lenni, mint bárki másnak. Semmi nem dől össze attól, ha egy nő kerül vezető pozícióba, a munkatársak pedig méltatlan meccsek helyett arra figyelnek, hogyan irányít, hogyan lehet vele jól együttműködni, élvezni vele a munkát, illetve milyen visszajelzéseket adhatunk neki ahhoz, hogy tovább fejlődhessen. (…)

Az én világomban olyan döntéseknek van helye, amelyeknél tekintetbe vesszük egymás érdekeit. Itt a történeteknek sok oldala van. A dolgok bonyolultak. És a bonyolultságukba belefér az is, hogy a sajátomtól távol álló szempontokat is elfogadjam – még akkor is, ha semmilyen külső tényező nem kényszerít erre.

Persze ebben a világban is bőven akadnak konfliktusok és érdeksérelmek, nem holmi szivárványszín csillámpóni-univerzum ez. A baloldaliság alapkérdése nem az, hogy mindenki végtelenül elégedett-e egy-egy helyzettel, döntéssel vagy megoldással, hanem hogy együtt tudunk-e élni vele. Hogy tudunk-e így is boldogulni.

Azokban a társadalmakban, amiket megörököltünk a civilizációinktól, egyelőre az emberek többsége nem tud boldogulni, méghozzá sokszor hatalmi okokból. Ezen akar változtatni a baloldali gondolat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. augusztus 31. 06:03
"Miért lettem baloldali?" Azért, mert még nem nőttél fel.
Energetikus
2015. augusztus 30. 21:31
átfutottam a hozzászólásokat ... - azt hittem a Mandiner-nek az életre jobban felkészült olvasói és hozzászólói vannak - legyen a Réka akármilyen is ... - nem lesz ebböl sem szalonna ...
Bokros Birka
2015. augusztus 30. 21:26
Úgy mint a magyar baloldal aki először államosította az emberek vagyonát aztán saját elvtársai között szétosztotta az államosított közvagyont. Azt hiszem ez nem más, mint hatalmi elit kiirtása és a hatalmi pozíciók elfoglalása a dolgozó csak eszköz a cél elérésében.
Peter8811
2015. augusztus 30. 21:14
A Kádárrendszert az amerikai és szovjet megszállók alakították ki, ti tehát azt mondjátok Fodor Gábor, hogy az amerikaiak hazudnak és mocskos disznók?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!