A martonfai befogadó központ megépítése jogszabályba ütközik

2015. augusztus 08. 17:00

A Martonfán építendő ideiglenes befogadó állomással kapcsolatosan súlyos jogszabálysértéseket észleltem, amelyeket úgy lehet orvosolni, hogy a táborok létesítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják. Nyílt levél.

2015. augusztus 08. 17:00
Morvai Krisztina

„Tisztelt Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter úr és Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter úr!

A Magyarországot érintő tömeges migráció több szempontból válsághelyzetet idézett elő hazánkban. Nincs azonban háború, vagy rendkívüli állapot, ezért az országban hatályos jogszabályokat továbbra is maradéktalanul be kell tartani. A jogállamiság lényege, hogy ez a kötelezettség nemcsak az állampolgárokra, hanem az államra és annak minden szervére is vonatkozik. 

A Martonfán építendő ideiglenes befogadó állomással (menekülttáborral) kapcsolatosan jogászként és európai parlamenti képviselőként súlyos jogszabálysértéseket észleltem, amelyeket álláspontom szerint csak úgy lehet orvosolni, hogy a táborok létesítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják (hatályon kívül helyezik), ugyanis a Martonfán kijelölt építési terület jogszerűen nem használható fel ilyen létesítmény létrehozására, tekintettel arra, hogy a terület a Nemzeti Földalap része. Mint azt a továbbiakban kifejtem, ezen túlmenően az üggyel összefüggésben a Rendőrség is olyan súlyos jogszabálysértéseket követett el, amelyek miatt azonnali felelősségre vonásra van szükség.

I. A Martonfán ideiglenes befogadó állomás létesítéséről szóló kormányrendelet törvénysértő, Martonfán menekülttábor nem építhető

A Kormányrendelettel menekülttábor létesítésére kijelölt földterület a Nemzeti Földalap része. A Nemzeti Földalapba tartozó területeket az erre vonatkozó törvény (2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról) alapján kizárólag mezőgazdasági, illetve vidékfejlesztési vagy ezekkel összefüggő oktatási célra lehet hasznosítani. A martonfai polgármestertől, alpolgármestertől és a lakosságtól kapott tájékoztatás szerint a terület a régi időkben is mezőgazdasági rendeltetésű volt, arra most is alkalmas lenne, olyannyira, hogy a helyi közösség kérte, hogy szociális szövetkezetük részére, nagyrészben munkahelyteremtési céllal hasznosíthassák. (E kérésüknek – ugyanaz a Magyar Állam, amely most menekülttábort kíván létrehozni a területen – nem tett eleget.) Ebből következően a törvény 3. bekezdésének i, pontja sem alkalmazható, hiszen gazdaságosan művelhető területről van szó. Az egész törvény, s a Nemzeti Földalap intézményének lényege, hogy minden arra alkalmas területet mezőgazdasági művelésben kell tartani, a magyar föld a magyar nemzet kincse, amellyel rendeltetésétől eltérő céllal sem az állam, sem annak valamely szerve nem rendelkezhet.  

»A Kormány 212/2015. (VII. 31.) Korm. rendelete az új ideiglenes befogadó állomások építésére irányuló beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról« című rendelet meg sem említi, hogy a menekülttábor céljára kijelölt terület a Nemzeti Földalapba tartozik, s ennélfogva annak hasznosítására a Nemzeti Földalapról szóló törvény az irányadó. A Nemzeti Földalapról szóló törvény kógens módon, azaz mérlegelést nem tűrően rendelkezik arról, hogy mi a Földalap rendeltetése. A menekülttábor létrehozása a Nemzeti Földalaphoz tartozó földterületen a törvény erejénél fogva kizárt. Ebből következően a Martonfán ideiglenes befogadó állomás létrehozásáról szóló kormányrendelet törvénysértő, azt haladéktalanul hatályon kívül kell helyezni, s Martonfán menekülttábor nem építhető. 

II. A Rendőrség martonfai intézkedése súlyosan jogszabálysértő volt, szükséges a   felelősségrevonás

Belügyminiszter úr és az egész magyar (és európai) nyilvánosság figyelmébe ajánlom azt a filmfelvételt, amelyen a Hír24.hu stábja rögzítette a rendőrség – nyilvánvalóan megfélemlítő célú, súlyosan jogellenes – intézkedéssorozatát, augusztus 3-án.  

Az mellékelt linken látható felvétel harmadik percében jelentős, egyenruhás rendőri erők vonulnak fel a településhez tartozó, a Nemzeti Földalap részét képező földterületre. Az intézkedés helyszíne tehát nem valamely feudális földesúr, hanem a Magyar Nemzet tulajdonában áll, jelenleg egyáltalán nem használt. Az intézkedés helyszíne az intézkedés alá vont lakosok településének területén van, ott békés emberek tartózkodnak, beszélgetnek, megdöbbenve a menekülttábor építése tervének friss hírétől. Világosan látszik, hogy a jelenlévők sem a vagyonbiztonságra, sem más védett értékre nem veszélyesek. A kivonuló, a látvány alapján kb. 30, a felvételen szereplő egyik helyi lakos szerint 50-60 egyenruhás rendőr „bevetése” azonnal láthatóan szükségtelen és aránytalan. A felvétel harmadik perce körül a helyszínparancsnok a következőket mondja:

»...Arról szeretném Önöket tájékoztatni, hogy a földalapkezelő szervezet esetleges későbbi jogérvényesítésének biztosítása céljából szükséges az Önök személyi adatainak megállapítása...«

Ezt követően a rendőrök minden jelenlévőt igazoltatnak. A Rendőrségről szóló törvény ilyen tartalmú intézkedésre a rendőrségnek nem ad felhatalmazást. A lakosságot terrorizáló rendőrállamokban, diktatúrákban a rendőrség intézkedései önkényesek, demokratikus jogállamban a vonatkozó jogszabályok határozzák meg, hogy a rendőrség milyen esetben, milyen tartalommal intézkedhet, egyebek mellett azt is, hogy mikor igazoltathat. Kérem Belügyminiszter urat, szíveskedjék tájékoztatni arról, hogy a lakosság számára mélyen megalázó, az emberi méltósághoz való jogot durván sértő intézkedésnek mi volt a jogszabályi alapja. Földművelésügyi miniszter urat pedig arra kérem, tájékoztasson arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő szervezet mely munkatársa helyezett kilátásba »esetleges későbbi jogérvényesítést« a falujuk területén, a Magyar Állam, azaz a nemzet tulajdonában álló, használaton kívüli földdarabon elkeseredetten beszélgető vidéki magyar emberekkel szemben. Szeretném tudni, hogy miféle »jogérvényesítéssel« fenyegetőztek, mely jogszabály alapján, s Ön elégedett-e beosztott munkatársainak e magatartásával? 

A felvétel későbbi szakaszában a helyszínparancsnok »arról tájékoztatja« Martonfa jelenlévő lakosságát, hogy a kormány ideiglenes befogadó állomás létesítéséről határozott a területen, hozzátéve, hogy a kivitelezési munkálatokat azok megkezdését követően a lakosság nem akadályozhatja. A település polgármestere, alpolgármestere és lakosai mind az általam megjelölt filmfelvételen, mind a médiában egyéb időben és formában azt hozták a nyilvánosság tudomására, hogy ez volt az első alkalom,hogy az állam valamely szerve részéről tájékoztatást kaptak a menekülttábor építésének tervéről. Felhívom Belügyminiszter úr figyelmét arra, hogy kizárólag katonai típusú diktatúrában szoktak állami szervek fegyveres erők útján »üzenni« döntéseikről a helyi lakosság felé. Jogállamban az állami szervek és magánszemélyek közötti »üzenetközvetítés« nem a rendőrség feladata. Áttanulmányozva a Rendőrségről szóló törvényt nem találtam olyan jogszabályhelyet, amely efféle »üzenetközvetítésre« a rendőrségnek törvényes felhatalmazást adna. Kérem, szíveskedjen pontosan megjelölni azt a jogszabályt, amely alapján a rendőrség ezt a feladatot – az arra hatáskörrel rendelkező, s arra az önkormányzatiság, s a demokrácia elvei alapján köteles – állami szervek helyett magára vállalta.

Ismételten hangsúlyozom, hogy jogállamban a rendőrség kizárólag a jogszabályban pontosan körülhatárolt tevékenységet végezhet. 

Megragadom az alkalmat, hogy feltegyem Belügyminiszter úrnak azt a kérdést, amely igen sok magyar állampolgárt foglalkoztat. A Rendőrségről szóló törvény 1. szakaszának 10. pontjának első fordulata úgy rendelkezik, hogy a Rendőrség:

10. őrzi az államhatárt, megelőzi, felderíti, megszakítja az államhatár jogellenes átlépését (...)

Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy – miközben a rendőrség a fentebb írtak szerint a migráció „kezelésével” összefüggésben többszörösen és durván túllépi hatáskörét az illegális migráció következményeitől szenvedő magyar lakossággal szemben –, miért nem látja el a törvényben számára megjelölt feladatot? Miért nem gondoskodik törvényes kötelezettsége szerint arról, hogy az illegális határátlépések tömegét megállítsa, a menedékjogra jogosultakat/menedékkérőket az államhatárnál a legális határátkelő helyek felé irányítsa, a többieket pedig visszafordítsa, s a törvényes rendet a migrációval, s a menedékkérőkkel szemben is fenntartsa? 

Kérem Miniszter urakat, hogy kérdéseimre – Az Európai Parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvényben foglaltak alapján is – válaszaikat megadni szíveskedjenek. Kérem továbbá, hogy hivatalból vizsgálják ki, hogy az I. pontban írtak a kormányrendelettel érintett másik település, Sormás vonatkozásában is fennállnak-e. Kérem, hogy a magasabb rendű jogszabállyal ellentétben álló, azaz törvénysértő, s egyben alkotmánysértő hivatkozott kormányrendelet azonnali hatályon kívül helyezése iránt intézkedjenek. Kérem továbbá Belügyminiszter urat, hogy törvényes kötelezettségénél fogva akadályozza meg, hogy a kialakult migrációs válság a magyar lakosság rendőri eszközökkel történő megfélemlítéséhez vezethessen a továbbiakban. 

Tisztelettel

Dr. Morvai Krisztina jogász, egyetemi docens

Európai Parlamenti képviselő”

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonda László
2015. augusztus 09. 19:28
Folyik a nemzeti önpusztítás mint 1918-1920-ban! Az ellenség már itt van az utcán, vagy inkább előbb mint utóbb visszaküldik "nyugatról" őket. Dublin III-tnemmondták föl! Milyen emberek írnak ide, ilyen drámaiidőkben, akiknek nincs jobb dolguk mint érzelmeiknek szabad folyást engedve egymást és egy értelmesen és jogszabályokkal érvelő, talán az egyetlen szívvel-lélekkel magyar nemzeti érdekeket az EU parlamentben is képviselő egyetemi docenst és nőt a mocsokba lehúzni? Párbajképtelen, álnév mögé bújó, írni, vagy inkább pötyögni képes patkányok. Tisztelet a kivételnek! Közben megszállják Magyarországot, Európát a proli-plebsz peig egymást marja mint a ketretcbe zárt tyúkok akiknél ha sérül a tojójuk, agyoncsípik azt. Dr. MorvaiKrisztina érvei világosak és a népvándoroltatás USrAeli módon még csak elkezdődött!!! USrAel és a NATO vezető hatalmaiokozták ezta drámát és ehhez csapódtak a koszovói albánok, ahol semmiféle háború nincsen, még is ők teszik ki a betolakodók kb. 30-40%-át...
Tintamin
2015. augusztus 09. 11:31
Nahát, ez az idióta pics még létezik???
lynx
2015. augusztus 09. 11:04
A kedves Morvai Krisztina meg kellene ismerje Magyarország Alaptörvényét is. Az Ön pártja, a Jobbik, miért nem terjeszt elő módosításokat? Nem veszik észre, hogy a jelenlegi Alaptörvény - ami eme népvándorlás előtt született - lehetőséget ad a vele való visszaélésre? Demagóg módon okozatot vizsgál és megoldást nem akar. Az Alaptörvény a jogokat az "ember" illetve "mindenki" részére lehetővé teszi - szerintem ezt szűkíteni kell: magyar vagy EU állampolgárra, illetve a hivatalos belépési-tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre. Ma az "emberi jogokra" hivatkozva korlátlan számban ide jöhet akárki és szabadon mozoghat és joga van ingyenes juttatásokhoz is. Kedves Krisztina, ugye nem írja felül a Földtörvény az Alaptörvényt?
Berecskereki
2015. augusztus 09. 08:56
Szerintem nem valós állítás, hogy „A Nemzeti Földalapba tartozó területeket az erre vonatkozó törvény (2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról) alapján kizárólag mezőgazdasági, illetve vidékfejlesztési vagy ezekkel összefüggő oktatási célra lehet hasznosítani. A 2010. évi LXXXVII. törvény a Nemzeti Földalapról 23. § (1) szerint: "A Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó földrészlet tekintetében a művelési ág megváltoztatást, más célú hasznosítást vagy a rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházást végrehajtani kizárólag az NFA előzetes hozzájárulásával lehet." Tudtommal a: legelő. Mivel nem legelő céljára kerül hasznosításra az NFA előzetes hozzájárulására van szükség. Így a kérdés az, hogy ezzel a hozzájárulással rendelkeznek, vagy nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!