Mi a kérdés?

2015. augusztus 04. 16:34

Múlt századi autokrata elődeitől eltérően Orbán nem a nemzet előtt tornyosuló, helyesen vagy helytelenül felismert ügyek megoldását tekinti hatalomgyakorlása céljának.

2015. augusztus 04. 16:34
Kozák Márton
hvg.hu

Beh szép is lenne végre tudomásul venni: nincs és soha nem is lesz fehér lovon érkező, szép szőke kérdés, amit meghallván kapára-kaszára kap az örökkön joguralomra vágyó magyar, s a liberális intelligencia elvárásainak megfelelően végre kikél tenger fájdalma ellen. Sajna ez a helyzet. Csak szürkének látszó, ám de a NER lényegére mutató népszavazási kérdések vannak, amiket viszont értő és támogató közeg híján nehéz sikerre vinni. Amikor a szerző „a Fidesz ostoba és kártékony, de átgondolt ’szociális népszavazásáról’ mint jól felépített projektről ír (Seres, id. mű), gondolni kéne arra, hogy ama ótvaros népszavazás sikerében a Fidesz-intelligencia (hahaha!) feltétel nélküli támogatásának jelentős szerepe volt. A fene sem óhajt feltétel nélküli támogatást, de értő és komoly elemzést bugyuta kekeckedés helyett, azt igen.

Azt is gondolom továbbá, hogy a tárgy- és szakszerűség mellett elvárható lenne a némi, egyébként alanyi jogon járó tisztelet. Nyilván Seres is tudja, hogy az Új Magyar Köztársaság Egyesület emberei közül néhányan egyben az Orbán-rezsim analízisét elfogadható színvonalon elvégző Magyar polip-kötetek szerzői, így bátran feltételezheti, hogy van fogalmuk arról, mi fán terem és hogyan működik a NER. Really (Seres, id. mű). Van persze egy olyan opció is, hogy ha már egyszer a mostani állampárt ennyire megnehezítette a népszavazás intézményét, inkább hagyni kéne az egészet (Seres, id. mű). De hát nem csak a népszavazást, hanem a hatalomváltást mint olyat is megnehezítette (szándéka szerint lehetetlenné tette) – azt is hagyni kéne? Vagy várjunk, míg elkészül a csodafegyver?

Múlt századi autokrata elődeitől eltérően Orbán nem a nemzet előtt tornyosuló, helyesen vagy helytelenül felismert ügyek – ami Horthynál a Magyarországon Trianonban ejtett sebek, Kádárnál a társadalmi egyenlőtlenségek orvoslása volt – megoldását tekinti hatalomgyakorlása céljának. Ha lett volna ilyen szándéka, hát legalább a közintézményekben kötelezően kiakasztott Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat tartalmazott volna erre utaló nyomokat. Ám hiába tanulmányozzuk a nyomban a 2010-es hatalomátvétel után a parlamenttel megszavaztatott dokumentumot, egy véletlenül elejtett tagmondat sem szól az új rezsim ilyesmi céljáról. Orbán innovációja abban áll, hogy múlt századi autokrata elődeitől eltérően lényegében korlátozatlan hatalmát semmi másra, csakis önmaga és csatolt részei meggazdagodása törvényi, bűnüldözési, igazságszolgáltatási, nyilvánossági stb. infrastruktúrájának biztosítására használja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. augusztus 05. 05:56
Akarja e ön, hogy Kozák Márton a piti tolvaj tovább lopja a napot?
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 04. 22:09
Tövig benne van az MTV székház eladásában-visszabérlésében. Mért ugathat még?
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 04. 21:35
Fiatal korában a Vasas SC labdarúgója volt, később rendszeresen játszott az újságíró-válogatottban. 1982-ben végzett az ELTE BTK szociológia szakán. A rendszerváltás után a Média-Figyelő című szaklapot szerkesztette. 2002 és 2010 között a SZDSZ delegáltja volt a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében. Publikációi Rendszeresen publikál az Élet és Irodalomban, az Amerikai Népszavában és más lapokban. „A Keresztapa focija” címmel tanulmányt írt a Magyar Bálint által szerkesztett, 2013 őszén megjelent Magyar polip című kötetbe.
bajai
2015. augusztus 04. 21:04
Asszongya: A hatalomgyakorlás célja Kádárnál a társadalmi egyenlőtlenségek orvoslása volt. Tényleg? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!