Az a legfontosabb, hogy valaki túléljen a családból

2015. július 23. 08:00

Leültem melléjük, hogy nyugalom, lesz éjszaka szállás – és akkor az anyuka átkarolt, és adott nekem egy puszit. Nem mesélt semmit, csak annyi történt, hogy ember maradt mindazok után, amin keresztülment. Interjú.

2015. július 23. 08:00
Zsohár Zsuzsanna
hvg.hu

hvg.hu: Beszélt a visszamosolygásról és a pozitív élményekről, de ott van a másik oldal, a rasszizmus, az idegengyűlölet. Milyen tapasztalataik vannak kint terepen ezen a téren?

Zs. Zs.: Írtam erről egy blogbejegyzést főleg azoknak, akik nem mennek ki terepre. Nagyon fontos lenne, hogy minél többen találkozzanak menedékkérőkkel, mert az, ami a hivatalos tájékoztatásban terjed, gyakran nem fedi azt, amit mi tapasztalunk. A folyamatos kriminalizálás ellenére például a 3-4-szeresen túltelített bicskei táborban a fennállása során még nem követtek el bűncselekményt. Ez csoda. Aki véleményt akar alkotni, az menjen ki, és győződjön meg a saját szemével a helyzetről. Hallgasson meg egy történetet. Csak egyetlen egyet.

hvg.hu: Mondana olyat, ami önt is nagyon megérintette?

Zs. Zs.: Mindegyik ilyen. Amikor azt hallom, hogy a szír apukát fejbe rúgja a rendőr valahol a Balkánon, kiesik a kezéből a csecsemő, rá a betonra, és meghal, azért az szíven üt. Volt olyan gyerek, akit a gerincénél repesztalálat ért, és lebénult – szó szerint karban hozták végig az úton, és itt, Magyarországon kaptak babakocsit. De volt egy szír család, épp a hvg.hu-n voltak láthatóak, két kisfiú és az szülők. Az anyuka leült a padra, a gyerekek már aludtak a bódénak támaszkodva, az apuka várta, hogy mi lesz, épp szállást próbáltunk nekik találni. Leültem melléjük, hogy nyugalom, lesz éjszaka szállás – és akkor az anyuka átkarolt, és adott nekem egy puszit. Nem mesélt semmit, csak annyi történt, hogy ember maradt mindazok után, amin keresztülment. Ugyanakkor látom, hogy vannak magyarok, akik teljesen kifordulnak magukból akkor, amikor nem is történt velük semmi. És az a legszörnyűbb, hogy ugyanaz a félelem dolgozik mindkettőben, a szegedi lány megverőiben és a menekültekben: az Iszlám Államtól való rettegés. Csak az egyik az átéltek ellenére tud szeretni, a másik meg csak gyűlölni.

hvg.hu: Szabályos egyébként szállást nyújtani a menedékkérőknek?

Zs. Zs.: Abban az esetben, ha elment este már a vonatjuk, és van szabályos menedékkérő papírjuk, igen. Magánember pénzt nem kérhet érte, fizető szálláshelyre mehetnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. július 24. 06:17
"Hallgasson meg egy történetet. Csak egyetlen egyet. hvg.hu: Mondana olyat, ami önt is nagyon megérintette? Zs. Zs.: Mindegyik ilyen. Amikor azt hallom, hogy a szír apukát fejbe rúgja a rendőr valahol a Balkánon, kiesik a kezéből a csecsemő, rá a betonra, és meghal, azért az szíven üt. Volt olyan gyerek, akit a gerincénél repesztalálat ért, és lebénult – szó szerint karban hozták végig az úton, és itt, Magyarországon kaptak babakocsit." Hasonló történetekkel tele az internet és nagy részükről kiderült, hogy különböző okokból kitalált átverések, hazugságok... Mint pl. a szíriai kisfiú esete: https://haralddoornbos.wordpress.com/2014/01/17/saudi-photographer-telle-me-this-is-not-syria-its-not-a-grave-and-the-boys-parents-are-not-dead/ Persze vannak valódi szörnyűségek, mint pl. a levágott katona fejével pózoló hétéves szír kisfiú akinek a saját apja adta a kezébe a fejet, és a facebookján büszkén írta a kiposztolt fénykép mellé: "Az én fiam". http://www.dailymail.co.uk/news/article-2721230/Thats-boy-Australian-jihadists-seven-year-old-son-poses-decapitated-head-Syrian-solider.html Ezek a Zsohár és L. Alex féle propagandisták és gazdáik aljas emberek. Egy ördögi terv végrehajtói, magyarság sírásói. Senki se az érzelmeire hallgasson, hanem a józan eszére, az emberi mértékre. És akkor talán megmarad a magyarság. --- A jelenkor legveszélyesebb ördög-násza: Érzelgősség úrnő és Propaganda úr egybekelése. Bármi képtelenséget akar a propaganda elfogadtatni, úgy alakítja, hogy a tömeg érzelgősségéből kiváltsa egyfelé a meghatódást, másfelé a fölháborodást és nyert ügye van. Az érzelgősség kétfejű nőstény: egyik feje édesen mosolyog és mohón csókolgat, másik feje könnyeket ont, harap és piszkolódik. Csókolgató fejét immár majdnem mindenki összecseréli a jósággal, szeretettel, erkölccsel, családiassággal, ízléssel, eszményi lelkülettel, harapós fejét pedig a joggal, törvénnyel, megtorlással, igazsággal. Korunk betegsége, a lelki talajtalanság és általános összezavarodás, innen ered: a kétfejű bestia mosolyából és könnyzacskóiból. Többet ártott, mint akármelyik szenvedély: a józan emberi mértéket összezavarta. -Weöres Sándor-
Fakutya Vigyora
2015. július 23. 15:30
Kökényesi Gábor július 18. · szerkesztve · Kis magyar valóság 2015 ________________ fotó: Viktor Veres /Népszabadság Megosztás Ez 30 embernek tetszik. 4 megosztás Jozsef Gothard Ki ez az idióta, habár tudom.... július 18., 19:05 Krajczár Mihály Sujtólég! És ilyenek alkotják ezt a moslékot. július 18., 23:23 * A képen bőgatyás, tarsolyos férfi, zokni-szandálban. Most nemtom pontosan, hogy a zokni, a tarsoly ellen van kifogása. A moslék úgy látszik állandó eposzi jelzője lett a magyaroknak a humanista, tévészékházgyújtogató baloldalon.
Fakutya Vigyora
2015. július 23. 15:20
Zsohár Zsuzsanna július 17., 16:52 · szerkesztve · Tegnap Bicskén jártam. Véletlenségből pont mellettem volt egy tábla. Magyarország nem óvóhely... Az első negyedévben nem egészen 140 kérelmező kapott státuszt. 32.500 pedig nem. Fotó: Kökényesi Gábor — Kökényesi Gábor társaságában. Kiderült már, mit kevert 2006 őszén a tévéostromnál a Kökényesi Gábor??
Fakutya Vigyora
2015. július 23. 15:19
Ilyen pólóval, hogy: Ha Magyarországra jössz, hozz magaddal még egy embert. Én más lakásába nem szoktam szállóvendégeket hivni, Zsuzsika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!