Megmondják, mit olvass, hallgass, néz, fogyassz? - A netsemlegesség kérdése

2015. július 17. 17:40

A csata folytatódik. A tétje az, hogy az interneten lesznek-e egyenlőbbek az egyenlőknél.

2015. július 17. 17:40
Szűts Zoltán
Médiahorizont

„Az USA-ban maga az elnök, Barack Obama kőkemény támogatója a netsemlegességnek, és számtalan csavar után, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) legújabb törvénye kőbe is vési azt. Nem volt ez mindig így, mivel a bizottság mostani elnöke, Tom Wheeler korábban a kábelcsatornák lobbistája volt, és a szabályozás először nyitva hagyott kiskapukat. Ezek azonban bezárultak.

A kiskapuknál maradva az EP viszonylag kiáll a netsemlegesség mellett. Azért csak viszonylag, mert marad néhány kiskapu, gumiszabály, melynek köszönve „a szükségesnél nem hosszabb ideig bizonyos típusú adatforgalmakat tiltani, korlátozni lehetne”. (Mennyi a szükséges?) Hasonlóan nem eléggé karakteres az a szabály sem, hogy az internetelérés általános és korlátlan biztosítása mellett a szolgáltatók továbbra is diszkriminálhatnak pozitívan, tehát megköthetnek olyan megállapodásokat, melyek keretében egyes tartalomszolgáltatók garantált (prémium?) szintű sávszélességet kapnak.

A csata tehát folytatódik. A tétje az, hogy az interneten lesznek-e egyenlőbbek az egyenlőknél, vagy az információhoz, szolgáltatásokhoz való hozzáférés továbbra is demokratikus, mindenki számára egyaránt biztosított érték marad. Vagy extrém esetben – gondoljuk csak végig – a netsemlegesség megszűnésével az internetszolgáltatók akár azt is megszabhatják, hogy milyen adatokat engednek fel a hálózataikra. Innen pedig újra csak egy lépés az olyan cenzúra, amit Noam Chomsky 1988-ban megjelent Manufacturing Consent. The Political Economy of the Mass Media könyvében emleget, ahol az elméletet a jelenre fordítva, a nagy internetszolgáltatók üzleti (gazdasági, hatalmi, politikai, média) partnereik érdekeit szem előtt tartva bizonyos, számunkra megfelelőket hangokat felerősíthetnek, míg másokat el is hallgattathatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qsza
2015. július 17. 20:46
Ugyan, "cenzúra" valamilyen szinten mindig volt és lesz. Miért lenne szabad többet a neten, mint szóban vgy papíron? Ami aggasztó, az az adatbiztonság. A google, facebook, microsoft egytől-egyig raktározza milliárdok adatait és jelenleg nem restek együttműködni pl. az amerikai kormánnyal. Mindent tudnak mindenkiról, és már van akkora adattárolási és -rögzítési kapacitásuk, hogy csak szándék kérdése, felhasználják-e azokat rossz célra, vagyis ellenünk. Olyan trösztellenes törvények kellenének, de globálisan, mint annó száz éve. Persze amíg Washingtonnak dolgoznak, nem bántják őket.
kjkj945
2015. július 17. 19:47
És jön a Szabad Nép félóra, ahol hangoskönyvben elmondják?
drkovax
2015. július 17. 19:39
Már most sincs meg a "semlegesség". A Google "keresési algoritmusai" (amelyek pénzügyi és egyéb szempontok alapján rangsorolnak a relevancia előtt) már eleve felszámolták ezt. Nem kell a sávszélességét szűkíteni annak tartalmaknak, amit nem találnak meg tömegek, mert csak a 3000-ik után jelennének meg a találati listán ...
foton
2015. július 17. 18:19
Esetleg a néz helyett nézz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!