Mi a franc történik Görögországban?

2015. június 19. 16:50

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire világos, hogy káros volt a megszorító politika, ha ennyire tekintélyes közgazdászok és szociológusok állítják ezt, akkor miért erőlteti az Eurogroup továbbra is azt?

2015. június 19. 16:50
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Kettős Mérce

A legjellemzőbb epizód a rigai uniós csúcs volt, melyről beszámolva Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter azt kezdte terjeszteni, hogy ott Varufakisz görög pénzügyminiszter kiabált volna az uniós pénzügyminiszterekkel, akik viszont cserébe alkalmatlannak nevezték őt. Kínos kimenetele lett az ügynek később, amikor Varufakisz a blogján meghazudtolta Kazimirt: felvételt készített az ülésről, amiben semmi olyan nem szerepel, amit Kazimir rosszhiszeműen terjesztett. Az eset rávilágít a felek közötti összebékíthetetlen politikai ellentétre.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire világos, hogy káros volt a megszorító politika, ha ennyire tekintélyes közgazdászok és szociológusok állítják ezt, akkor miért erőlteti az Eurogroup továbbra is azt? A válasz az, hogy mindez már rég nem gazdasági, hanem politikai kérdés. Ugyanazoknak kellene ugyanis a megszorításokon túllépő görög gazdaságpolitikának zöld utat adniuk, akik az elmúlt években az országra kényszerítették a megszorításokat, illetve sok esetben saját országaikban is bevezették azt. Szabad utat adniuk a Szirizának felérne tehát a politikai öngyilkossággal. Ráadásul szinte mindegyik eurózóna országban ott várnak ugrásra készen a megszorításellenes politikai riválisok, azaz az uniós pénzügyminiszterek saját politikai pozícióikat ásnák alá, ha egy eurózóna ország esetében kimondanák, hogy a megszorító politikai csődöt mondott, túl kell rajta lépni. 

Ezt vagy úgy képzelték el, hogy az majd végül beadja a derekát megszorítás ügyben, ahogy a harmadik utas szocdem pártok tették évtizedek óta. Ez látványosan nem következett be. A második lehetőség, hogy újrafinanszírozás és likviditás hiányában a görög kormány államcsőd bejelentésére kényszerül. Onnantól az európai neoliberális politikai erők elkezdhetik mondogatni: lám-lám, ide vezet, ha megszorításellenes mozgalomra szavaztok, ezek ennyire értenek hozzá, tönkreteszik az országot.

A görög népszerűségi felmérések alapján azonban ezek a stratégiák nem fognak működni. A görög társadalom tisztában van azzal, hogy az államcsődöt nem a jelenlegi, hanem a megelőző kormányok okozták. A várhatóan nem sokára bejelentendő államcsőddel pedig Görögország nyilván nehéz helyzetbe kerül, de nem egy ország sikeresen túlélt már ilyen helyzeteket. Innentől fogva azonban külső kényszerek nélkül kezdhet kormányozni a Sziriza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2015. június 21. 08:05
"A görög társadalom tisztában van azzal, hogy az államcsődöt nem a jelenlegi, hanem a megelőző kormányok okozták." Elég nagy baj, ha ezt gondolják. A fő gond a görög társadalom hozzáállása a közös dolgaikhoz, a többi már csak annak következménye. Ez a mostani fos balos kormányuk is annak a következménye. Egy kőkemény válságkezelő kormányra lett volna szükségük, már évekkel ezelőtt. Hiába aggódnak a nyugdíjuk miatt, abból semmi sem marad, ha nem teszik rendbe az országukat. A görögöknek mindenféle elemzés nélkül is fel kellene fogniuk, hogy ki KELL lépniük az eurózónából, mert ez megfojtja a középtávú növekedésüket. Itt most nem lehet azt számolgatni, hogy a következő hónapban mennyivel csökken a fizetés, mert az a tét, lehet-e egyáltalán élni az országban 15-20 év múlva, vagy egy elnéptelenedő szemétdombot akarnak csinálni a hazájukból. Ilyenkor jön elő az, ami a liberálisok szerint nem is létezik: a nemzeti összetartás, a közös haza tudata. Ha ezt feladják, akkor végük, egy európai Kuba marad csak belőlük.
Fahrenheit 451
2015. június 20. 13:15
Irénkenéni azonos azzal, akinek Orbán pénzt tesz a buksztárcájába, de csuhajja.
duzur
2015. június 20. 12:23
Az persze tény, hogy, ha bármilyen engedményt tesz a Trojka a görögöknek, joggal tiltakoznak azok akik "szót fogadtak" nekik. Ugyanugy mint ahogy az Angolok se kaphatnak olyan "ajándékot" amit a hasonlók nem kapnak. Lesz még cirkusz. De legalább kenyér is lenne hozzá...
duzur
2015. június 20. 11:01
Tudtommal már egész másról van szó. Jelenleg az elvárt "megszorítások" csupán abból állnának, hogy a magas nyugdijakat egy szolidáris szintre "szorítsák" és a gazdag adócsalókat hatékonyan "megszorítsák"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!