Alapjövedelem: kommunizmus újratöltve

2015. június 03. 10:52

A baloldal ismét felelőtlen ígérgetéssel próbálna választást nyerni: a száz napos programok helyett most a feltétel nélküli alapjövedelem a kampányszlogen.

2015. június 03. 10:52
Bunford Gerda
Mozgástér

A baloldal pedig már megint ész nélkül szétosztaná az elmúlt évek munkájából megtermelődő plusz nemzeti jövedelmet, a választási győzelem reményében. 2002-ben a 100 napos programokkal sikerült elcsavarniuk a választók fejét, most pedig a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányolnak. A forgatókönyv ugyanaz: vegyük el a pénzt a középosztálytól, és szórjuk a nép közé. Aztán, ha elfogyott a pénz, vegyünk fel hitelt – aztán még több hitelt, és még több hitelt – és azt is szórjuk a nép közé. Végül pedig az egészet fizetessük vissza az egész országgal.

A feltétel nélküli alapjövedelem abszurditása még a Párbeszéd Magyarországért párt tanulmányából is ordít. Miközben az alapjövedelem- honlapon a párt leszögezi, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez nincs szükség a »szociális és lakossági szolgáltatások megnyirbálására«, a tanulmányukból kiderül: még sincs ingyen kenyér. A PM tervei szerint az alapjövedelem bevezetésével megszűnne a családi adókedvezmény (9. oldal), a közmunka –program (10. oldal), a gyes, a gyet, és az egyéb anyasági támogatások, valamint a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi támogatás (19. oldal). És habár a párt azt is állítja, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez »nincs szükség az áfa, a járulékok, a jövedéki és helyi adók emelésére«, a vitairat későbbi részében a következő megszorításokat találjuk: a társasági adókedvezmények szűkítése, jövedékiadó-emelés (20. oldal), közbeszerzési különadó, területalapú földadó, progresszív adózás bevezetése (felső adókulcs visszavezetése) (21. oldal), stb.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!